OGY - Krónika 11. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2022.11.22

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a jövő évi adóváltozásokról is döntött kedden az Országgyűlés.



Meghosszabbítható a veszélyhelyzet


Az Országgyűlés lehetőséget adott arra, hogy a kormány 180 nappal meghosszabbíthassa az ukrajnai háború miatt november 1-jétől harminc napra bevezetett veszélyhelyzetet. Az erről szóló előterjesztést 133 igen szavazattal, 40 nem ellenében és 14 tartózkodás mellett szavazta meg a parlament, amely a felhatalmazást bármikor visszavonhatja.

A kormánynak az alaptörvény november 1-jén hatályba lépett módosítása adott lehetőséget arra, hogy fegyveres konfliktusra és a humanitárius katasztrófára tekintettel hirdessen veszélyhelyzetet kormányrendeletben.

Ennek hosszabbítása lehetőséget ad a veszélyhelyzet alatt hozott intézkedések meghosszabbítására is. A kormány különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A döntés a többi között a hatósági árakat, a takarmány- és élelmiszerellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedéseket, a lakosságot és vállalkozásokat érintő kamatstopokat, az elszabaduló energiaárakat keretek között tartó intézkedéseket érinti, valamint azt, hogy az Ukrajnából menekülők részére biztosíthatók legyenek a szükséges humanitárius intézkedések.


Törvény született az oszakai világkiállításon történő magyar megjelenésről


Az Országgyűlés a kormány előterjesztésére 131 igen, 28 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett elfogadta 2025-ös Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényt.

A jogszabály preambulumban rögzített célja a gazdaság és a turizmus élénkítése, a magyar honosságú gazdasági társaságok nemzetközi piacra jutásának elősegítése, világkiállításon nemzetközi színvonalú, összetett szolgáltatásokat biztosítani képes magyar kiállítási pavilon létrehozása.

A világkiállítással, az azon való magyar megjelenéssel és a pavilonnal kapcsolatos ügyeket kiemelkedően fontos közérdekké nyilvánították.

A projekttel kapcsolatos tematikával, koncepciós rajzokkal és kiviteli tervekkel kapcsolatos közbeszerzésekben lehetővé vált a rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazása. A világkiállítással összefüggő közigazgatási hatósági eljárások és vámigazgatási eljárások ügyintézési határideje tíz nap, míg a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje öt nap lett.

A projekt irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség, de a kormány rendeletben más vállalatot is megbízhat ezzel a feladattal.

A magyar pavilon létesítésének feltételeit a kormány egyedi döntésben állapítja meg.



Egyes igazságügyi tárgyú törvények módosítása



Az Országgyűlés 131 igen, 16 nem szavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadta az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosítását.

A jogszabály a végrehajtás alól mentes összeg határát 60 ezer forintban határozta meg; 150 ezer forint felett a végrehajtás korlátlanul végrehajtható. A 60 ezer forintot meg nem haladó összeg csak kivételes esetekben vonható végrehajtás alá, például szüléssel járó költségek megfizetésére.

142 ezerről 200 ezer forintra nőtt az az összeg, amely felett korlátlanul végrehajthatóvá válik a munkabér.

Mentessé vált a végrehajtás alól a kárpótlási célú életjáradék.

Az Alkotmánybíróság határozatára figyelemmel a képviselők rendelkeztek arról is, hogy a külön élő szülőnek a kapcsolattartás idejére oda kell adni a gyermek hatósági igazolványait.

A jogszabály rendelkezik a közjegyzői helyettesítésről, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egyes eljárásairól, a szerzői jogokkal összefüggésben a közös jogkezelő szervezetek díjszabásaival kapcsolatos eljárásokról, valamint a cégtörvény jogharmonizációs célú módosításáról is.



Egyes igazságügyi együttműködési tárgyú nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló törvények módosítása



A parlament 170 igen szavazattal és 14 tartózkodás mellett elfogadta az egyes igazságügyi együttműködési tárgyú nemzetközi szerződések kihirdetéséről szóló törvények módosítását.

A képviselők három hágai egyezményt kihirdető jogszabályt módosított egyebek mellett azért, hogy rögzítsék, Magyarország mely
államok egyezményekhez való csatlakozását fogadta el. Ezek az egyezmények a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól, a polgári és kereskedelmi ügyekben külföldön történő bizonyításfelvételről, valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben keletkezett bírósági és bíróságon kívüli iratok külföldön történő kézbesítéséről szólnak.


Elfogadták a jövő évi adóváltozásokat


Elfogadta a parlament - 130 igen, 32 nem szavazattal és 21 tartózkodás mellett - a jövő évi adóváltozásokat. A jogszabály főbb rendelkezései az átalányadózást és az iparűzési adót érintik. Meghosszabbodik az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs időbeli hatálya, és további egy évig nem kell megfizetni a reklámadót.


Interpellációk


A képviselők elfogadták a hétfőn elhangzott, de a kérdezők által el nem fogadott interpellációs válaszokat is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!