OGY - Krónika 11. rész (hulladékgazdálkodás)

Belföld, 2022.11.10

A hulladékgazdálkodásról szóló törvény módosításával folytatta munkáját csütörtökön az Országgyűlés.

Fidesz: lépésről-lépésre alakítják át a hulladékgazdálkodást


Bencsik János, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a hulladékgazdálkodás 35 évre kiterjedő átalakítása fokozatos és egymásra épülő lépéseket igényel. Ha új szempontok merülnek fel és változik a külső szabályozási környezet, akkor korrekciókat kell végrehajtani - mondta, hozzátéve: a javaslat ezen elvárásoknak tesz eleget. Olyan irányba kell alakítani a gyártási technológiát, ami magában foglalja a fenntarthatósági szempontok érvényre juttatását - hangsúlyozta, hozzátéve: a pénzügyi felelősség jelentős hányadát a gyártóra terhelik a jövőben. A termékek előállítói érdekeltek lesznek a takarékos anyaghasználatban, míg a termékdíj mértéke alapján a vásárló el tudja dönteni, megveszi-e az adott portékát vagy sem.

A Fidesz támogatja a javaslatot.


DK: nem a javaslatra


Oláh Lajos, a DK vezérszónoka szerint a hulladékgazdálkodás területén is sikerült levinnie a színvonalat a kormánynak. Magyarországon kialakult a hulladékgazdálkodási iparág 15 év alatt, ekkor a kormány úgy döntött, államosítják az egész szektort, aminek indokolatlanságát a saját bőrén érzi mindenki. Kitért arra, hogy a Mol kezébe került a koncesszió, mint mondta, az egész folyamatot az olajvállalat kezdeményezte, és a kormány ezt elfogadta.

Az ágazatban óriási volt a felháborodás - jelezte, és feltette a kérdést: kikkel egyeztettek a szakmai szempontokról, meghallgatták az iparági szereplőket?

A javaslat alapján a termékdíj forrásteremtő funkcióját is elveszíti - jegyezte meg.

Elfogadhatatlan továbbá, hogy a koncesszor miért veheti szabadon igénybe a piaci szereplők szabad kapacitását a hulladékgazdálkodási feladatok ellátásához. A tervezett szabályozás ilyen formában versenyellenes - közölte.

A DK nemet mond a javaslatra.


KDNP: jogharmonizációs jellegű a javaslat


Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka rámutatott: a javaslat jogharmonizációs jellegű és kiegészítő rendelkezéseket tartalmaz. A módosítás egyik pontja a kiterjesztett gyártói felelősséget rögzíti, illetve megteremtik a lehetőséget az országos hulladékgazdálkodási hatóságnak, hogy ellenőrizni tudja, az érintett gazdálkodók eleget tettek-e a hulladékgazdálkodásból fakadó kötelezettségeiknek.

Az illetékes hatóság számára minden eddiginél több jogot biztosítanának az illegális hulladéklerakás elleni fellépésre, a javaslat hozzájárul az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemhez - mutatott rá. Hangsúlyozta: ez mindannyiunk közös felelőssége és feladata.

A KDNP támogatja a javaslatot.


Jobbik: települési hulladéklerakókat kell létesíteni


Bencze János, a Jobbik vezérszónoka azt mondta: komplex anyagot láthatnak, ami szerteágazóan kezeli a hulladékgazdálkodást. Mint mondta, látja a jószándékot, hogy hathatósan megoldják a hulladékgazdálkodás problémáját, ugyanakkor szóvá tette, hogy mindent a Mol kezébe adnának. Az idő dönti majd el, hogy ez jó döntésnek bizonyul-e - jegyezte meg a politikus.

Rámutatott: kiemelt célnak kell tekinteni az illegális hulladéklerakók felszámolását, ugyanakkor arra is törekedni kellene, hogy ezek ne is jöjjenek létre.

Bencze János települési hulladéklerakók létrehozását szorgalmazta, ahová egy mennyiségi korlát mellett le lehetne rakni a hulladékokat. Sok termék van, amire megoldás kell találni - hangoztatta. Lesz lehetőség erre? - firtatta a képviselő.


Mi Hazánk: életszerűtlen pontok vannak az előterjesztésben


Dócs Dávid (Mi Hazánk) arról beszélt, a kidobott hulladékkal térben vagy időben toljuk csak el a problémát, nem megoldjuk azt, ezért alapvető fontosságú, hogy visszaszorítsuk az ilyen anyagok keletkezését.

A törvényjavaslatot több ponton életszerűtlennek nevezte, mondván, az önkormányzatoknak nincsen pénze ezen anyagok begyűjtésére, abban az esetben pedig, ha valaki más telkére hulladékot hord, nem az ingatlantulajdonost, hanem az elkövetőt kellene büntetni.


Államtitkár: fokozatos átállás zajlik


Raisz Anikó a vitában elhangzottakra úgy reagált: teljes rendszerként kell kezelni a területet, a körforgásos gazdaságra való átállás részeként. Hangsúlyozta: a rendszer fokozatos átalakítása zajlik, "ezt nem lehet egyszerre csinálni", hiszen 35 év feladatait végzik el ez esetben.

Az államtitkár kiemelte: voltak szakmai egyetetések a törvényjavaslatról és nyitottak újabbakra is, majd a szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az a célunk, hogy Magyarország tiszta országgá váljon - fogalmazott, annak fontosságát emelve ki, hogy bevonják ebbe a folyamatba a társadalom és a gazdasági élet szereplőit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!