OGY - Krónika 11. rész (önkormányzati törvény, napirend után)

Belföld, 2020.02.25

Az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi szabályokat érintő módosításáról szóló javaslat általános vitájával, majd napirend utáni felszólalással ért véget az Országgyűlés keddi ülésnapja.



Vita az önkormányzati törvény módosításáról


Az előterjesztő kormánypárti képviselők nevében Nacsa Lőrinc (KDNP) ismertette azt a jogszabály-módosító javaslatot, amely az önkormányzati törvényben előírná: a helyhatósági voksolás után a megbízólevelét át nem vevő személy továbbra is jelöltként a listán maradhat és képviselői megbízatást szerezhet, amennyiben a listán szereplő valamennyi jelölt kiesett. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, a változtatással nagyobb eséllyel érvényesülhet a választói akarat és a jogbiztonság.

Az előterjesztés ezen felül módosítja az önkormányzati képviselők és a nem képviselő bizottsági tagok, valamint a polgármesterek összeférhetetlenségére vonatkozó rendelkezéseket is. Ennek eredményeként a háromezernél nagyobb lélekszámú települések főállású polgármesterei a jövőben - az alapellátást kivéve - egészségügyi kereső tevékenységüket is megtarthatják városvezetői tevékenységük mellett - fejtette ki Nacsa Lőrinc.

A kormány nevében Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára támogatta az előterjesztést; a Fidesz padsoraiból Kovács Zoltán ismertette a változtatásokat, majd kérte annak elfogadását.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka elmondta, az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági tagságaira vonatkozó szigorítással egyetértenek, ugyanakkor a polgármesterek egészségügyi szolgáltatásban történő részvételét nem támogatják.

Az MSZP álláspontját ismertetve Molnár Gyula úgy fogalmazott, "itt nagyon kilóg a lóláb", a törvénymódosítás ugyanis arról szól, hogy a "fideszesnek nem kell betartani a törvényt, majd a törvényt hozzáigazítjuk a fideszeshez".

Arató Gergely, a DK vezérszónoka szerint a változtatás azt tette szükségessé, hogy a Fidesz által támogatott Dézsi Csaba közelmúltban megválasztott győri polgármester szeretné megőrizni egészségügyi állását.

Az LMP-ből Hohn Krisztina lex Dézsinek nevezte a törvénymódosítást, amely szerinte újabb példa arra, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormányoldal bármit megtesz kénye-kedve alapján. Frakciótársa, Keresztes László Lóránt azért is elfogadhatatlannak nevezte a módosítást, mert az visszamenőleges hatályú törvényalkotásnak minősül.

Nacsa Lőrinc válaszában kijelentette, az előterjesztés azért született meg, mert senkit nem akarnak eltiltani az életmentéstől.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásában Keresztes László Lóránt (LMP) a kormány felelősségét taglalta az önkormányzatok finanszírozásában, a nem állami kezelésű vidéki utak felújításában, példaként hozva azt a tószegi esetet, amikor a rossz út miatt nem tudott időben bejutni a mentő egy idős férfihoz, aki emiatt meghalt.


Az elnöklő Jakab István lezárta az ülésnapot. A parlament jövő hétfőn fejezi be aktuális kéthetes ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!