OGY - Krónika 12. rész (alaptörvény-módosítás)

Belföld, 2020.11.18

A közpénzekre vonatkozó módosítás miatt bírálta a Jobbik Magyarország Alaptörvényének kilencedik módosítását, amelynek általános vitáját szerdán kezdték az Országgyűlésben.



Jobbik: a Fidesz-KDNP el akarja tüntetni a közvagyont



Gyüre Csaba (Jobbik) ironizálva kezdve felszólalását megköszönte a kormánynak, hogy társadalmi vita után terjesztette az alaptörvény módosítását a parlament elé. Szerinte a kormánypártok nem kíváncsiak az emberek véleményére, a nemzeti konzultációval is színjátékot játszanak, az alaptörvény pedig csak a Fidesz akaratát fejezi ki, amelyet minden körülmények között rákényszerítenek a magyar emberekre.

Élesen bírálta az alaptörvény-módosítás közpénzekre vonatkozó részét és azt firtatta, hogy a Fidesz-KDNP kormányváltásra készül-e, mert el akarja tüntetni a vagyont. Mintha egy árnyékállamot akarnának építeni, amely kormányváltás után is gyakorolná a hatalmat a közvagyon felett - mondta.

Szerinte a bírósági gyakorlat egyértelműen meghatározta a közpénz fogalmát, a kormány most ezek átláthatóságát akarja megszüntetni. Kitért arra is, hogy Magyarország az EU, a világ szégyenpadján ül a korrupciót tekintve, szerinte ezért a nemzeti együttműködés rendszerét az intézményesített korrupció rendszerének lehetne nevezni.

Szilágyi György (Jobbik) szomorúnak és felháborítónak tartotta, hogy amikor a koronavírus-járvány idején az emberek a túlélésért küzdenek, a kormány a lopást és a lopott pénzt akarja biztosítani magának az alaptörvény-módosítással.

Közölte, egy évtizede várják a közpénz definíciójának meghatározását, de a mostani módosítással egy jottányit sem kerülnek előrébb, ráadásul számos hatályos törvénnyel ellentmondásban van.

A gyermekek jogaival kapcsolatban azt szorgalmazta, hogy ne tölthessen be alapítványi pozíciókat Rákosmente volt fideszes alpolgármestere, aki pedofilbotrányba keveredett.


KDNP: ránk ront a "sötét oldal"


Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a "sötét oldal" mindent megtesz ellenük, imitált toleranciával, gender-ideológiával, nem állami szervezettel támadnak rájuk, és a bűnt jónak, követendőnek akarják elfogadtatni. Csak akkor őrizhetjük meg a hitünket és kultúránkat, ha ellentmondunk a ránk zúduló rontásnak - fogalmazott a képviselő.

Szerinte olyan alapigazságokat kell kimondani, mint azt, hogy a nő az nő, a férfi az férfi, az anya nő, az apa férfi, mert Magyaroroszág ezer éve kinyilvánította, hogy keresztény nemzeti formában akar működni, és a gender-ideológia terjedése aggodalomra ad okot.

A közpénz fogalmának alaptörvénybe emeléséről azt mondta, azért volt rá szükség, mert eltérő értelmezések vannak erről, így most az állam működésének egészére nézve definiálják azt. Hozzátette: nem érti, hogy ezen mi nem tetszik az ellenzéknek.

Közölte továbbá, hogy a közfeladatot ellátó alapítványok mindenkori kormányzattól való függetlenségét is biztosítja a módosítás.

Vejkey Imre azzal zárta felszólalását, hogy a javaslat "méltó és igazságos".


MSZP: kiteljesedik a Fidesz-KDNP homofób, rasszista politikai nézete


Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta, ez a javaslat csak Orbán Viktor, a Fidesz, a miniszterelnök szűk családi körének és üzlettársainak anyagi és hatalmi biztonságát szolgálja, emellett kiteljesíti a Fidesz homofób, rasszista politikai nézeteit. Feltette a kérdést: jó érzés az, hogy folyamatosan "kipécéznek" egy kisebbséget és "ütik, vágják" őket? Arra kérte a kormánypártokat, hogy "álszent kereszténységre hivatkozás" helyett tanulmányozzák, mit mondott a pápa ebben a kérdésben.

A törvényjavaslat közpénz fogalmát érintő részével kapcsolatban azt mondta, ezzel alaptörvényi szintre emelik az intézményesített lopást, az állam tulajdonát alapítványi formában "hazaviszik".

A rendkívüli jogrenddel kapcsolatos javaslatokról azt mondta, a módosítás megfogalmazója a saját képviselőcsoportjától is fél, mivel bizonyos helyzetekben ki akarják iktatni a parlamentet a törvényhozásból.

Harangozó Tamás azt kérte, vonják vissza ezt a javaslatot, és inkább segítsék a bajba jutott embereket, mentsék az emberi életeket.


DK: amit elloptak, az elveszíti közpénzjellegét


Arató Gergely, a DK vezérszónoka rövid felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a közpénz fogalmának definiálása valójában arról szól, hogy amit "elraktak maguknak, az elveszíti közpénzjellegét".

Ezen kívül azt mondta, ócska, gonosz gyűlöletkeltést alkalmaz a kormányzat, összeesküvésekről és arról ábrándoznak, hogy jön valaki, és elveszi az önazonosságukat, de a magyar nép azonossága és a kereszténység is túl fogja élni a Fidesz-KDNP-t.

Szerinte csak politikai kereszténységről van szó, lengyel mintára "beleszerettek" a homofób kampányba, és eközben nem tudnak megbirkózni a válsággal, a járvánnyal, helyette pótcselekvés folyik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!