OGY - Krónika 12. rész (azonnali kérdések, terrorizmus elleni konferencia, napirend után)

Belföld, 2019.10.21

A képviselők hétfőn este további két azonnali kérdést fogalmaztak meg, majd elfogadták azt a javaslatot, amely alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy terrorizmus elleni konferenciát rendezhet novemberben, Budapesten. Az ülésnap ezt követően napirend utáni felszólalásokkal ért véget.



KDNP: Brüsszel migránsok befogadásáét támogatna ellenzéki vezetésű önkormányzatokat?


Nacsa Lőrinc (KDNP) azonnali kérdésében arra várt választ, a "bevándorláspárti" brüsszeli politikusok azért kereshettek-e fel ellenzéki jelöltek az önkormányzati választási kampányban, hogy különböző közvetlen uniós támogatásokat ígérjenek a migránsok befogadása esetére.

A kormánypárti politikus azt kérdezte, a kormánynak milyen információi vannak arról, hogy Frans Timmermans több később megválasztott ellenzéki jelöltet is fogadott, miközben a Juncker-bizottság utolsó erejével is azért küzd, hogy ráerőltethesse a kötelező kvótát a tagországokra. Nacsa Lőrinc szerint a magyar ellenzék, köztük a DK-s Dobrev Klára is azért küzd, hogy a magyar emberek helyett csak Brüsszel dönthessen az uniós forrásokról.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott, a "Gyurcsány-klánnak" láthatóan fontosabb a külföldi érdekek kiszolgálása, mint a nemzeti érdekek védelme.

Kiemelte, nem megengedhető meg, hogy a nemzeti kormányok helyett brüsszeli bürokraták döntsenek az uniós forrásokról, hiszen ők honnan is tudhatnák 1.500 kilométeres távolságból, hogy egy-egy magyar településnek milyen fejlesztésekre van szükségük.

Schanda Tamás aláhúzta továbbá, a magyar kormány felelősen gazdálkodik az uniós fejlesztési forrásokkal, a közvetlen brüsszeli pályázatokról szóló ígéretek mögött pedig az a szándék húzódik, hogy a bevándorláspárti politikusok bele akarnak szólni a támogatások felhasználásába.


MSZP: érkezett vételi ajánlat a magyar MiG-29-es gépekre?


Mesterházy Attila (MSZP) azonnali kérdésben azt tudakolta, hogy a magyar kormány 2010 óta kapott-e a vételi ajánlatot a használt MiG-29-es vadászgépekre. Megjegyezte, információi szerint az iraki kormánynak 2014-ben szándékában állt a vásárlás.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter válaszában jelezte, nem tud ilyen szándékról és furcsának tartaná, ha az iraki kabinettől érkezett volna ilyen ajánlat.


Terrorizmus elleni konferencia


A Terrorizmushoz vezető radikalizáció: Regionális politikai válaszok és kockázatcsökkentés címmel rendezhet nemzetközi konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) novemberben. A rendezvény az António Guterres ENSZ-főtitkár által 2018. június 28-án bejelentett, kétévenként New Yorkban megrendezett "magas szintű terrorizmusellenes hét" 2020 júniusában tartandó második rendezvényét előkészítő konferenciasorozat egyik eseménye lesz.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a javaslat expozéjában azt mondta, a meghívottak között van az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, illetve az Európai Gazdasági Térség országainak képviselői, továbbá olyan jelentős nemzetközi szervezetek képviselői, mint az ENSZ, az EU, az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a NATO.

A rendezvényen három ülésszakot tartanak, ezek mindegyike kiemelten érinti a magyar külpolitika szempontjából prioritást élvező Nyugat-Balkánt. Az első ülésszak a terrorista narratívák megelőzését szolgáló stratégiák kérdésével, a második a külföldi terrorista harcosok hazatérésével kapcsolatos biztonsági kockázatokkal, a harmadik pedig a fiatalok bevonásával foglalkozik a terrorizmushoz vezető erőszakos szélsőségek elleni fellépésbe.

A vitában felszólaló Zsigmond Barna Pál (Fidesz) támogatásáról biztosította az előterjesztőt.

Balczó Zoltán (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia első napja egye esik Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatására, aki offenzívát indított a szíriai kurdok ellen, és ennek egy célja van, a kurdokkal szembeni leszámolás.

Nacsa Lőrinc (KDNP) az mondta, a 2016-os brüsszeli támadások óta 37 olyan terrortámadás volt, amelyet migránsok vagy bevándorló hátterű emberek követtek el, ebből is látszik, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van, terroristákat juttatnak Európába a bevándorlással.

Mesterházy Attila (MSZP) ugyancsak támogatóan szólt az előterjesztésről.

A vita után - mivel nem érkezett módosító javaslat - a Ház 128 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és egy tartózkodással elfogadta a javaslatot.


Napirend után


Napirend utáni felszólalásra három jobbikos képviselő jelentkezett. Apáti István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének ígért fejlesztéseket kérte számon a kormányon, Lukács László György a Magyar Nemzeti Bank és az egészségügy összefonódásait elemezte, míg Z. Kárpát Dániel folytatta a "Meddig még?!" felszólalás-sorozatát, amelyben nehéz sorsú devizahitelesek történeteit eleveníti fel.


A felszólalást követően Latorcai János levezető elnök lezárta az ülésnapot, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!