OGY - Krónika 12. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2020.11.30

Egyebek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) személyi állományának jogállásáról szóló törvényjavaslat, a kormányzati személyügyi döntéstámogató rendszerről szóló előterjesztés, valamint a közbeszerzésekről szóló javaslat bizottsági jelentéseinek vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn késő este.



A Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának jogállásáról szóló törvény


Törő Gábor (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat egységes, új szolgálati jogviszonyt hoz létre a NAV-nál, és elvégzi az illetményrendszer korrekcióját is.

Varga László (MSZP) szerint gyakorlatilag egy új státusztörvényről van szó, amellyel kapcsolatban több munkavállalói észrevételt nem vettek figyelembe. Szerinte a javaslatban vannak előremutató elemek, de az összeségében elfogadhatatlan.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) "állatorvosi lónak" nevezte az előterjesztést.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azt mondta: pártja nem támogatja javaslatot, mert bár vannak benne pozitív elemek, de olyan problematikus részek is, amelyek elfogadhatatlanok. Arra kérte a kormányt, mondjon végre véleményt az iparkamara javaslatáról, amely elvenné az iparűzési adót az önkormányzatoktól.

Nacsa Lőrinc (KDNP) leszögezte: a javaslat a korábbiaknál versenyképesebb fizetést ad a NAV munkavállalóinak, az új viszonyok között senki nem járhat rosszabbul, mint a korábbi jogállással.

Az elnöklő Hiller István a vitát lezárta.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a NAV 10 éve megkezdett integrációjának befejezését jelenti a javaslat, amely megteremti az egységes jogállást.

Jelezte: a szakszervezetek javaslatait sok körben tárgyalták, sok javaslatuk bekerült az előterjesztésbe.


Egyes törvényeknek a NAV személyi állományának jogállásáról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő módosításáról


Törő Gábor, a (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat csaknem 70 törvény módosítását tartalmazza, annak érdekében, hogy az adó- és a vámhatósági szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályozást a jogrendszerbe illessze.

Hozzászóló képviselő nem volt, az elnöklő Hiller István a vitát lezárta.

Izer Norbert államtitkár elmondta: a javaslat - amellett, hogy a jogviszonyra vonatkozó szabályozást átvezeti a jogrendszeren - a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítását is szolgálja.



A kormányzati személyügyi döntéstámogató rendszerről szóló törvényjavaslat


Héjj Ádám (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat célja, hogy megteremtse a 21. század kihívásaira megfelelően reagáló, korszerű informatikai alapokon álló, moduláris döntéstámogató rendszer alapjait.

Képviselői hozzászólás nem volt, az elnöklő Hiller István a vitát lezárta.

Kontrát Károly belügyi államtitkár zárszavában a javaslat támogatását kérte a frakcióktól.



A közbeszerzésekről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítása



Törő Gábor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója közölte: a javaslat célja a bürokrácia csökkentése, az eljárások gyorsítása, és a gazdasági szereplők közbeszerzési eljárásokban való könnyebb részvételének biztosítása.

A vitához nem kívánt hozzászólni képviselő, így az elnöki tisztet átvevő Brenner Koloman a vitát lezárta. A kormány képviselője sem szólalt fel.



A területfejlesztésről és a területrendezésről szóló törvény módosítása



Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arról beszélt: a kormány gyámság alá akarja helyezni a területfejlesztési tanácsokat ezzel az előterjesztéssel és a hozzá kapcsolódó módosító indítvánnyal. Úgy vélte: ez egy beismerés a kormány részéről, hogy a tanácsokban eddig nem történt megfelelően a közpénzek felhasználása.

Keresztes László Lóránt (LMP) úgy értékelt: a javaslat a fejlesztéspolitika centralizálásáról szól, hogy a kormányzat köreihez egyre közelebb vigyék ezeket a döntéseket.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt években soha nem látott fejlesztések valósultak meg, amelyekre nagyon régóta várt a vidéki Magyarország. A kormány olyan döntéseket próbál hozni, hogy a tervezett fejlesztések meg tudjanak valósulni - jelentette ki.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) úgy fogalmazott: legyenek fejlesztések, csak "ne lopják el a felét".

A vita lezárása után Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az elhangzottakra reagálva emlékeztetett, hogy Angela Merkel német kancellár is azt mondta, Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat.

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak még ebben a nehéz helyzetben is az a stratégiája, hogy a fejlesztéseken nem szabad spórolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!