OGY - Krónika 12. rész (büntetőeljárás)

Belföld, 2020.04.07

Az Országgyűlés kedd este lefolytatta a büntetőeljárási törvény és más jogszabályok módosításáról szóló kormányzati törvényjavaslat általános vitáját.



Völner: komplex büntetőjogi tárgyú törvénymódosítási javaslat van a Ház előtt



Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára azt mondta: a nagy terjedelmű, komplex törvényjavaslatot több joggyakorlati visszajelzés, valamint a jogrendszer koherenciájának biztosítása indokolja. A módosítási körben szerepelnek kifejezetten büntetőjogi tárgyú törvények, köztük a büntetőeljárási (Be.) törvény, a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetés-végrehajtási (bv) törvény, továbbá a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, az ügyészségi és a szabálysértési törvény, valamint más ágazati jogszabályok technikai módosítása is része az előterjesztésnek - ismertette.

Az államtitkár kifejtette: a Be. széles körű felülvizsgálata történt meg, így például a javaslat átfogóan rendezi a bűncselekmény elkövetése miatt eljárás résztvevőivé váltak jogait és kötelezettségeit. Hozzátette, hogy a jegyzőkönyv-hitelesítési szabályokat is érintik a módosítások, a cél a modern eszközök - például az e-szemle - alkalmazása.

A javaslat a bíróság elé állítást alapvetően a bűncselekmény elkövetéséhez közeli időpontban - két hónapon belül - kívánja lehetővé tenni.

Elmondta, a Btk.-módosítás részeként teljesen újraszabályozzák a pénzmosást és az orgazdaságot. A pénzmosás négy alapesete egymáshoz képest jól elkülöníthetővé válik.

A bv-kódexet érintő egyik fő változtatás pedig az elítéltek tartózkodásának ellenőrzésére szolgáló, úgynevezett betekintő nyílással kapcsolatos jelzéseknek megfelelő szabályozás - közölte Völner Pál.



Fidesz: indokolt a nagy kódexek átfogó módosítása időről időre



Salacz László (Fidesz) azt mondta, indokolt a nagy kódexek időről időre történő átfogó módosítása.

A mostani javaslatból megemlítette a Btk.-módosítást, amelyre uniós irányelveknek való megfelelés miatt is szükség volt.

Közölte: a bv-törvény módosításaiban ombudsmani és alkotmánybírósági ajánlások is visszatükröződnek.

A Be.-kódex módosítását pedig jogértelmezési problémák, szabályozási hiányosságok indokolták - mondta a fideszes vezérszónok.



Jobbik: egy "új kodifikáció tanúi vagyunk"



Varga-Damm Andrea (Jobbik) iszonyatosan nagy terjedelműnek nevezte a javaslatot, szerinte gyakorlatilag egy "új kodifikáció tanúi vagyunk", ráadásul előzetes szakmai egyeztetés nélkül. Nem helyénvaló, hogy 3-4 évente módosítanak széles terjedelemben ilyen nagy kódexet - mondta. Ennek oka szerinte a kormány helytelen hozzáállása a jogalkotáshoz.

A javaslat erényének nevezte ugyanakkor, hogy a szóban kihirdetett tényállás köti majd a bírót az írásbeliségnél.

Azt is üdvözölte, hogy családon belüli erőszak esetén hivatalból értesíteni kell a gyermekvédelmi rendszert.

A fémkereskedelmet érintő szabályozást viszont Varga-Damm Andrea úgy értékelte: biztos benne, hogy "ez a piac kell valakinek".



KDNP: gyakorlati visszajelzések alapján születtek a módosítások



Vejkey Imre (KDNP) kifejtette: a módosítások nem egy íróasztal mögött, elméletben születtek, hanem kifejezetten gyakorlati visszajelzések alapján.

A Btk.-módosításról szólva ismertette a pénzmosás és az orgazdaság újraszabályozását, a bv-törvényből kiemelte a fogvatartotti mobiltelefonnal kapcsolatos óvadéki szabályozás rendezését, a Be.-t érintő változtatásokról pedig egyebek mellett a gyanúsítotti kihallgatást megelőző jogintézmények alkalmazásáról beszélt.

A KDNP-s politikus frakciója támogatásáról biztosította az indítványt.



MSZP: nehezen kezelhető volumenű javaslatról van szó



Varga László (MSZP) szerint olyan volumenű javaslatról van szó, amelyet nehéz kezelni, és nehezen érthető a sietség is az előterjesztéssel kapcsolatosan, a rendelkezések döntő többsége ugyanis 2021-ben lép hatályba. Jobb lett volna tematika alapján megbontani, és szakmai egyeztetést folytatni - jelezte.

Nagy probléma - folytatta -, hogy másfél évvel az új Be. hatálybalépése után 138 paragrafusnyi terjedelemben kell módosítani a jogszabályt. Ez súlyos kritika a kormányra nézve - értékelt.

Varga László azt is mondta az úgynevezett felettes ügyészségről szólva, hogy szerinte közvetlenül bele akarnak szólni a büntetőeljárásokba.



DK: előkészítetlen volt a büntetőeljárási törvény



Sebián-Petrovszki László (DK) szintén azt jegyezte meg, hogy sok esetben hibajavításról van szó a Be. esetében, ami felveti a kérdést: mennyire volt jól előkészítve a viszonylag rövid ideje hatályos jogszabály.

Közölte: több javaslat támogatható az előterjesztésben - például a hajóskapitányok felelősségére vonatkozó szabályozás és a gyermekvédelmi jelzőrendszert érintő módosítás -, de vannak benne olyanok, amelyek egyáltalán nem. Utóbbiak közé sorolta például a feltételezett bűnelkövetők ellen felhasználható eszközök kérdését, valamint hogy előzetes ügyészi engedély nélkül is megismerhető lehet adó- és vámtitok.



Zárszó



Sneider Tamás levezető elnök ezután a vitát lezárta, Völner Pál államtitkár zárszavában pedig azt mondta: egyéves előkészítő munka után terjesztették a Ház elé a javaslatot, és ebben az ügyvédi kamara, a bírósági szervezet és az ügyészség is részt vett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!