OGY - Krónika 12. rész (egyenlő bánásmód hatékonyabb érvényesítése)

Belföld, 2020.11.17

Az MSZP az egyenlő bánásmód hatékonyabb érvényesítését célzó előterjesztés visszavonását kérte a javaslat keddi parlamenti vitájában. Ennek során a DK úgy foglalt állást, hogy egy jól működő hatóságot akarnak megszüntetni, a Párbeszéd pedig úgy látja, a kormány megosztó politikájához nem passzol az Egyenlő Bánásmód Hatóság.



MSZP: vissza kell vonni a javaslatot!



Varga László (MSZP) a javaslat visszavonását kérte. Kifogásolta, hogy múlt hét hétfőig hasonló előterjesztésre semmilyen igény nem volt sem az Országgyűlésben, sem a társadalomban. "Erre az előterjesztésre semmi szükség nincs" - szögezte le.

Szerinte az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenysége önmagáért beszél, az elmúlt tizenöt évben közmegelégedésre végezte tevékenységét. Hatékony jogvédelmet valósított meg, bírságokat szabott ki, de voltak olya állásfoglalásai, amelyek nem tetszhettek a kormányoldalnak.

Felidézte: az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a múlt hétfőn délelőtt ülésezett, de akkor még szóba se került, hogy másnap az előterjesztést tárgyalni fogja a testület, annak ellenére, hogy a javaslat a bizottság előterjesztése. Szerinte azért, mert akkor még a bizottság vezetése sem tudta, hogy ilyen javaslatot kellene tárgyalni, de "érkezett egy megrendelés".

Kijelentette: illő volna a javaslatot kormányzati előterjesztésként, kellő egyeztetés és hatástanulmány után a Ház elé hozni.

Frakciótársa, Gurmai Zita szerint a Fidesz embertelen és igazságtalan világot épít. Az elmúlt tíz éven szisztematikusa felszámolta az egyenlő bánásmódot és intézményesítette a megkülönböztetést.

A hatóság megszüntetése szerinte a leginkább "önleleplező" lépés.

Emlékeztetett: a hatóság létrehozását tizenöt éve kétéves előkészítő munka előzte meg. Sorolta, hogy a jelenleg hatályos törvény időtállónak bizonyult, még ha bele is nyúltak például "a szeretetteljes szegregáció érdekében".

Az ombudsmantól idegen a szankció alkalmazása - sorolta kifogásait, de rámutatott a két intézmény feladatkörének különbözőségére is. A költségvetési függetlenség garantálása sem olvasható ki a javaslatból - mondta.

Szerinte jogi és szervezeti torzó lesz az új intézmény, ami alkalmatlan lesz a feladatok ellátására.


DK: egy jól működő hatóságot szüntetnek meg Sebián-Petrovszki László (DK) azt mondta, a törvényjavaslat olyan sok sebből vérzik, hogy "térdig gázolunk a vérben".

Hangsúlyozta, hogy egy jól működő hatóságról van szó, amelyhez az állampolgárok bátran fordulhatnak, ami foglalkozik a panaszokkal és a vizsgálatainak következményei vannak. A szervezetet most mégis megszüntetik, de az előterjesztőknek nem sikerült megindokolniuk, hogy miért van szükség a lépésre - tette hozzá.

Bejelentette, hogy frakciójuk tiltakozik a javaslat ellen és azt nem fogja megszavazni.

Párbeszéd: a kormány politikájához nem passzol ez az intézmény

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szintén kiemelte, hogy nem értenek egyet az indítvánnyal.

A vezérszónok nagyon rossz időzítésnek nevezte, hogy éppen egy járvány közepén nyújtották be a javaslatot, amikor egyre többen kerülnek nehéz helyzetbe. Amennyiben elfogadják az indítványt, akkor az átállás során olyan anomáliák merülnek fel, amelyek lassítani fogják az intézkedéseket - érvelt a képviselő.

A változtatásra azért van szükség, mert a kormány megosztó politikájához nem passzol ez az intézmény - ismertette véleményét. A politikus gyenge indoknak ítélte a párhuzamosságok megszüntetésére való hivatkozást.

Nemzetiségi szószóló és képviselői felszólalások

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a rendszerváltozás óta alkotmányos alapokra helyzeték a diszkrimináció tilalmát. A hatósághoz nagy számban nyújtanak be panaszt a nemzetiségekhez tartozó állampolgárok - közölte.


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, a kormány nem először szüntet meg úgy hatóságokat, hogy a lépés súlyosan érinti a magyar állampolgárokat.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság fontos munkát végzett, évente mintegy ezer ügyben jártak el - emelte ki. Ő is hangsúlyozta, a beterjesztők semmilyen komoly indokot nem tudnak felhozni amellett, hogy a szervezetet miért most kell megszüntetni.

Mesterházy Attila (MSZP) is azt emelte ki, hogy a kormányzat nem adott racionális magyarázatot arra, hogy miért kell megszüntetni a hatóságot. A megszüntetés oka abban a szimbolikus politikában keresendő, amit a kormány képvisel, mert ez a szervezet nem illik bele abba, ahogy a kabinet a világot látja - fogalmazott.

Szakács László (MSZP) a jogszabály valódi okának nevezte, hogy a kormánypártok ráéreztek, a politikában "az előítéletesség most jól fizet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!