OGY - Krónika 12. rész (halgazdálkodás, szakképzés)

Belföld, 2019.11.20

A horgászengedélyekkel kapcsolatos fideszes törvénymódosító javaslat vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán. Ezt követte a szakképzésről szóló törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezések vitája.



Előterjesztő: pontosítják a horgászengedélyek adattartalmát


A javaslatot fideszes képviselőtársaival - Font Sándorral és Nyitrai Zsolttal - együtt jegyző Szűcs Lajos elmondta: a javaslat a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvényt módosítja, pontosítva, hogy a horgászok adatait hogyan kezelheti a Magyar Országos Horgász Szövetség. A politikus - aki a horgászszövetség elnöke is - jelezte: a módosítást a GDPR-szabályok időközi változását figyelembe véve, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) "ellenjegyzésével" nyújtották be. Hozzátette: tavaly elindult a horgászkártyák kibocsátása, amivel a horgászok okmányrendszerét újítják meg, a javaslat pedig az új okmányokhoz szükséges adatok használatára adja meg a lehetőséget.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára úgy értékelt: a horgászszövetség jól működő nyilvántartási rendszerének fenntartásához szükség van a módosításra.

Fazekas Sándor, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a NAIH észrevétele alapján az adóazonosító jel alapján való azonosítás megszűnik, és a jövőben a horgászszövetség a nyilvántartott személy természetes személyazonosító adatait, lakcímét, kézbesítési címét, illetve telefonos és elektronikus elérhetőségét kezeli, ez utóbbi kettőt viszont csak az érintett hozzájárulása esetén rögzítik.

Steinmetz Ádám, a Jobbik vezérszónoka szerint a javaslat arról szól, hogy a Szűcs Lajos által elnökölt horgászszövetség most feloldja az eddigi törvénytelen helyzetet. Köszönjük, hogy ezen a gyakorlaton változtatni kívánnak - jegyezte meg. A képviselő a szaktárcától azt kérte, hogy kártalanítsa azt a 200 halász családot, akik a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013-as törvényt hatályba lépése miatt elveszítették a munkájukat. Emellett a politikus több támogatást követelt a horgászturizmusnak, és a balatoni horgászatért, a balatoni halak védjegyminősítéséért emelt szót. A Jobbik nevében támogatta a javaslatot.

Varga László, az MSZP vezérszónoka támogatta az előterjesztést, felvetve, hogy miért nem lehetett eleve jogszerűen kialakítani az adatok kezelését.

Szűcs Lajos (Fidesz) előterjesztői zárszavában hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a szövetség törvénytelenül kezelt volna adatokat, hanem arról, hogy a személy azonosításához szükséges adatokat mikor, meddig és hogyan lehet megőrizni.

A halászok kártérítésével kapcsolatban elmondta: 130 érintett volt, és mindenkinek munkalehetőséget biztosítottak volna, de ezzel csak 8-an éltek. Hozzátette: igazi, konkrétumokat tartalmazó kártérítési igényt nem nyújtottak be a minisztériumhoz. A balatoni halakról szólva felvetette: a Balaton vízgyűjtő területén nevelt halak is megkaphatnák a védjegyet, ehhez viszont az kell, hogy a termelőtől számlával igazolhatóan kerüljön tovább a hal.


Kormány: megváltozik a szakképzésben tanulók ösztöndíjrendszere


Schanda Tamás, az az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a szakképzésről szóló törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezések vitájában azt mondta, hogy az indítvány 80 jogszabályt módosít.

Hangsúlyozta, mintegy hatvan törvényt érintenek a köznevelés rendszerétől elkülönülő, az oktatási rendszerben önálló ágazatot képviselő új szakképzésben használt fogalmak és elnevezések.

Kiemelte, hogy a javaslat pontosítja a szakképzésért felelős miniszter feladatait. Az új rendszerben megváltozik a tanulók és a képzésben részt vevők számára biztosítható ösztöndíjak és juttatások rendszere - mutatott rá. Adómentessé válik a szakképzési törvény alapján kifizetett ösztöndíj, az egyszeri pályakezdési juttatás, a jó tanulmányok vagy a szociális helyzet alapján pályázható támogatás, valamint a duális képzőhelyen szakirányú oktatásban résztvevő személynek kifizetett munkabér - jelentette be.

Egy másik módosítás biztosítja, hogy a szakképzési munkaszerződés alatt elvégzett képzési időt számítsák be a szolgálati időbe - mondta.

Az indítvány újraszabályozza a köznevelési feladatok és intézmények rendszerét, megteremti a művészeti szakgimnáziumok működésének és a művészeti szakképzések megszerzésének új törvényi hátterét - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A felnőttképzési tevékenységet a jövőben bejelentés vagy engedély alapján lehet majd folytatni - mondta.


Fidesz: a javaslat stabil jogszabályi hátteret ad


Vinnai Győző (Fidesz) azt mondta, hogy a javaslat egy stabil jogszabályi hátteret akar adni az új szakképzési törvénynek.

Az indítvány alapján keresletvezérelt oktatásról, a gazdasági és piaci igényeket figyelembe vevő törvényről és gyakorlatorientált képzésről lehet beszélni a szakképzésben - fogalmazott a vezérszónok.

A köznevelés egységes rendszerétől elszakadó szakképzési rendszert kell teremteni - érvelt a javaslat mellett. A tanulószerződés helyett szakképzési munkaszerződés lesz - tette hozzá.

Akik a szakképzésbe jelentkeznek, azok az ösztöndíjuk mellett egyszeri pályakezdési támogatást, valamint szociális illetve tanulmányi ösztöndíjat is kaphatnak - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!