OGY - Krónika 12. rész (kérdések)

Belföld, 2019.12.10

A sportinformációs rendszerről, a szegedi Tisza-hídról, polgármesteri szabadságmegváltásokról, az állami egészségügyi ellátásról és a Magyar falu programról is szó volt kedden az Országgyűlésben, a kérdések között.



Jobbik: mikor kezdi meg működését a sportinformációs rendszer?


Steinmetz Ádám (Jobbik) azt kifogásolta, hogy még mindig nem működik a sportinformációs rendszer, noha azt törvény írja elő. Miért kényszerítik mulasztásra a sportszervezeteket? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy reagált: a sportinformációs rendszer jelenleg is rendelkezésre álló adatbázis, elérhető a sportági szövetségeknek.


MSZP: megépül-e Szegeden a harmadik, déli Tisza-híd 2022-ig?


Szabó Sándor (MSZP) azt kérdezte, támogatja-e a kormány a vegyes forgalmú szegedi déli Tisza-híd megépülését 2022-ig.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: a híd megépítése szerepel a Modern városok programjában, kormányhatározat is született róla, a projekt megvalósítása rendben halad.


LMP: tisztességesek a milliós szabadságmegváltások?


Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy lakossági felháborodást váltott ki az önkormányzati választást követően távozó fideszes polgármesterek ki nem vett szabadsága után járó szabadságmegváltások több milliós összege. Tisztességes ez a helyzet? - kérdezte.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt válaszolta: a polgármesterek jogállása speciális, amit az adott képviselő-testület határoz meg.


Párbeszéd: mi lesz az ingyenes egészségügyi ellátásból kiszorulókkal?


Tordai Bence (Párbeszéd) azt kérdezte, mi lesz azokkal a betegekkel, akik kiszorulnak az ingyenes egészségügyi ellátásból. Azok is ellátás nélkül maradnának például, akik ugyan dolgoznak, de a munkáltatójuk nem jelenti be őket - mondta.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt közölte: nem az a célja az új társadalombiztosítási törvénynek, hogy bárkit is kiszorítson bármilyen ellátásból, az álláskeresési ellátásokban részesülők is biztosítottak. Arról pedig bárki meggyőződhet, hogy a munkáltatója rendezi-e a járulékfizetési kötelezettségét - tette hozzá.


A Fidesz a Magyar falu program jövőjéről érdeklődött


Balla Mihály (Fidesz) a Magyar falu program jövőjéről érdeklődött. Tervezi-e a kormány bővíteni az elérhető támogatások körét? - kérdezte.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár reagálásában sikeresnek minősítette a Magyar falu programot, amely jövőre is folytatódik.


Apáti István: bővítsék azokat az eseteket, amikor egy jogerősen elítélt nem bocsátható feltételesen sem szabadlábra!


Apáti István (független) arról beszélt, hogy tudomására jutott egy olyan ügy, amely szerint a bíróság házi őrizetbe helyezett egy 68 éves pedofil bűnözőt, akinek eddigi sértettjei 6-10 éves kislányok voltak. A Mi Hazánk Mozgalom indítványozza, hogy bővítsék azokat az eseteket, amikor egy jogerősen elítélt nem bocsátható feltételesen sem szabadlábra - közölte.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte: az új Btk. jelentősen szigorította a szexuális bűncselekmények szankcionálását. A szigorú szabályozás alkalmazása azonban a bíróságokon múlik - tette hozzá.


Jobbik: meddig romlik még Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyzete?


Gyüre Csaba (Jobbik) azt kérdezte, meddig romlik még Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyzete. Szavai szerint a megye az Orbán-kormány mostohagyermeke, ugyanis ott a legalacsonyabbak a jövedelmek, a nyugdíjak, a munkanélküliség pedig az országos átlag 2,5-szerese.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt válaszolta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az utóbbi időszakban kedvező mutatók is voltak, nőtt például a foglalkoztatottak száma. A kormány emellett nagyvállalati beruházási támogatási programot indított, és a kkv-k munkahelyteremtését is kiemelten támogatja, mindezt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is - közölte.



Tárgysorozatba vételi viták


Tárgysorozatba vételi vitákkal folytatta munkáját az Országgyűlés. Az LMP két politikusa a közművezeték-adó vízügyi ágazatból történő kivezetése érdekében kezdeményezett változtatást. Keresztes László Lóránt frakcióvezető közölte: a vízügyi cégek gazdasági működését ellehetetleníti az ágazati különadó.

Ugyancsak LMP-s javaslatra tárgyalták annak az előterjesztésnek a tárgysorozatba vételét, amely az ápolási díj összegét a mindenkori minimálbérhez kötné. Ezt követte az örmény genocídiumról való megemlékezésről szóló javaslat, amit a DK nyújtott be.

A szocialisták által benyújtott, a nyugdíjasok megbecsülésének és az idősek szociális biztonságának megteremtése érdekében szükséges intézkedésekről címet viselő határozati javaslat után a több ellenzéki frakció képviselői által közösen jegyzett, a kormányzati szoftverlicensz beszerzések körülményeinek tisztázásáról szóló indítványról tárgyalt a parlament.

A Párbeszéd három, egymás után tárgyalt javaslatot is benyújtott, ezek sorrendben az önkormányzatok átláthatóságáról, a szegénységről és a bányászatról szóltak. Az utolsó javaslatot, ami az adósságcsapdába került személyek megsegítéséről szólt, a jobbikos Z. Kárpát Dániel nyújtotta be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!