OGY - Krónika 12. rész (ügyészségi beszámoló, nemzetközi szerződések)

Belföld, 2021.02.16

Az ügyészség 2019. évi tevékenységéről szóló beszámoló megtárgyalása után nemzetközi szerződések általános vitáival folytatta munkáját az Országgyűlés kedden késő este.



Legfőbb ügyész: a magyar ügyészség nemzetközileg is elismert

Polt Péter legfőbb ügyész zárszavában megköszönte a támogató kormánypárti felszólalásokat és megerősítette, a magyar ügyészség teljesítménye nemzetközileg is elismert.

A kritikákra válaszolva jelzésértékűnek nevezte, hogy a pótmagánvádas eljárások eredményessége szinte megegyezik az ügyészi vádemelés sikerességével. Kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala által ajánlott ügyekben 47 százalékos a vádemelési arány, szemben a 39 százalékos uniós átlaggal. Ez is azt mutatja, hogy nem a magyar ügyészség az, amely nem emel vádat, hiszen a vádemelések szempontjából az élvonalban van - tette hozzá Polt Péter.

A legfőbb ügyész kitért arra is, az ügyészség 2019-es beszámolójának tartalma objektív és cáfolhatatlan, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan területek, ahol még ne lehetne fejlődni.

Polt Péter visszautasította, hogy az ügyészség válogatna az ügyek között. Úgy fogalmazott, az ügyészség olyan fogaskerék, amely nélkül nem létezik jogbiztonság, feladatait és kötelezettségeit pedig 2019-ben is teljesítette.



Nemzetközi szerződések



Magyar-szlovák katonai repülési egyezmény



A magyar és a szlovák kormány által kötött, a katonai repülés területén folytatott együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló vitában Németh Szilárd, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára azt emelte ki: a NATO integrált rendszerében folyamatos reagálóképességre van szükség a védelemhez, a légtérrendészeti kérdéseket viszont kétoldalú szerződésekben kell rögzíteni.

Magyarország kiemelten kezeli a közép-európai együttműködést, amelynek elsősorban a V4 ad keretet - hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte a NATO és az EU rendelkezésére bocsátott katonai kapacitások összehangolásának fontosságát, és a dokumentum támogatását kérte.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka a történelmi alapokon nyugvó magyar-szlovák együttműködés mind nagyobb jelentőségéről beszélt, kiemelve a polgárok védelmének fontosságát és a NATO rendszereiben való részvételt, és frakciója támogatásáról biztosította a megállapodás kihirdetését.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) arra emlékeztetett: a visegrádi csoport létrejöttekor célként jelölték meg a NATO-ba való belépést, ezen együttműködés elmélyítése ez a megállapodás, amellyel nem csupán a magyarországi, de a határon túl nemzettársaink légvédelmét is biztosíthatjuk.

Juhász Hajnalka (KDNP) a katonai légiközlekedés irányítását, a szabályozás és a kiképzés összehangolását emelte ki felszólalásában, szintén emlékeztetve arra, hogy Horvátországgal, Romániával és Szlovéniával már van érvényben ilyen megállapodás.

Hozzá hasonlóan Mesterházy Attila (MSZP) is jelezte, hogy támogatják az előterjesztést.

Az elnöklő Hiller István ezt követően lezárta az általános vitát.


Magyar-finn beruházásvédelmi megállapodás


A még a Magyar Népköztársaság által a finn kormánnyal kötött beruházásvédelmi megállapodás megszűnéséről szóló egyezmény kihirdetésének általános vitájában Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára Magyarország uniós tagsági megállapodását és az Európai Unió Bírósága - más ügyben hozott - döntését idézte; ezek szerint jogellenes az ilyen egyezményekben foglalt választott bírósági klauzula.

Felhívta a figyelmet, hogy a megállapodás elfogadásával Magyarország az uniós jogból fakadó kötelezettségének tesz eleget.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka, Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Juhász Hajnalka (KDNP) és Mesterházy Attila (MSZP) is jelezte, hogy frakciója támogatja az előterjesztést.

Hiller István ezután lezárta az általános vitát.



Magyar-koszovói beruházásvédelmi megállapodás


A magyar-koszovói beruházásvédelmi megállapodás kihirdetésének általános vitájában Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár azt emelte ki: az egyezmény célja a beruházások előmozdítása és a gazdasági környezet kedvezőbbé tétele az egymás területén megvalósuló beruházások számára.

Hozzátette: a Koszovóban letelepülő magyar vállalkozások biztonságának nagy jelentősége van a jelentős lehetőségeket kínáló nyugat-balkáni térségben.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka, Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Juhász Hajnalka (KDNP) és Mesterházy Attila (MSZP) is jelezte, hogy frakciója támogatja az előterjesztést.

Hiller István ezután lezárta az általános vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!