OGY - Krónika 13. rész (adminisztratív terhek csökkentése, napirend után)

Belföld, 2021.10.19

Az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével és az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájával, majd napirend utáni hozzászólással zárta munkáját kedden este a parlament.



Adminisztratív terhek csökkentése


A parlament az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével és az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájával folytatta munkáját. Expozéjában György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány elhivatott az állampolgárok életét megkönnyítő és a jogalkalmazók munkáját elősegítő könnyítések iránt.

Arról beszélt: napjainkban Magyarországon "körülbelül tíz szerződés átláthatatlan hálójában élnek" az emberek, és még a felkészült jogkövető állampolgárokat is komoly kihívás elé állítja a helyzet, hiszen elhanyagolható a rendszerek közötti adatcsere és adatátadás, és jellemzően csak munkaidőben lehet ilyen ügyeket intézni.

Hozzátette: 2020 végén döntött a kormány arról, miként szolgálja ki az egyablakos adatváltozás-ügyintézésre irányuló erős társadalmi igényt, amivel 21. századi, a versenyképességet előmozdító megoldást kínál.


ÁSZ: pozitívak a digitalizáció hatásai


Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék alelnöke azt hangsúlyozta: több elemzést végzett a témában az ÁSZ, és ezek azt mutatták, hogy jelentősek a digitális fejlesztések potenciális hatásai.

Példaként említette, hogy az adózás területén bevezetett digitalizációs fejlesztések hatékonyak voltak az adófizetési hajlandóság emelésében és a gazdaság fehérítésében.

Az ÁSZ azon az állásponton van, hogy a bürokráciacsökkentés keretében a felesleges folyamatokat le kell építeni - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ebbe az irányba hat a digitalizáció.

Megemlítette: az automatikus átírási folyamatok révén jelentősen csökken az ügyüket intéző emberek munkaidő-kiesése, a koronavírus-járvány idején pedig csökkenthető a veszélyforrást jelentő személyes találkozások száma. Ugyanakkor növeli a társadalmi elégedettséget és az állam működésébe vetett bizalmat.


Fidesz: újabb könnyítés


Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka az ügyintézés és a hatósági eljárások könnyítését célzó kormányzati intézkedések újabb darabjaként beszélt a javaslatról, jelentős újdonságként beszélve az egyszerűbb ügyintézést lehetővé tévő adatváltozás-kezelési szolgáltatást.

Kiemelte: a törvény rögzíti, mely szolgáltatók és felhasználók vehetik igénybe a rendszert, és mindenki megszabhatja, mely szolgáltatók esetében kívánja adatainak automatikus átvezetését.

Mindezek alapján jelezte: képviselőcsoportjuk támogatja a törvényjavaslatot.


KDNP: várva várt előterjesztés


Juhász Hajnalka (KDNP) a javaslatot "várva várt előterjesztésnek" nevezte, amely komoly társadalmi igényt szolgál ki, hiszen egyszerre csökkenti a bürokráciát és növeli a versenyképességet.

Ez egy nagyon komoly előrelépés - jelentette ki, frakciója támogatásáról biztosítva a javaslatot.


MSZP: szeretnénk támogatni a javaslatot


Varga László (MSZP) jelezte: minden olyan lépést támogatnak, ami az emberek adminisztratív terheit csökkenti.

Szerinte zavarja az embereket, ha egy adatot többször kell megadni, mert nincsenek összekötve a rendszerek, holott már korábbi kormányok is ígérték a helyzet javítását.

Hozzátette: az is zavarja az embereket, ha olyan is megkapja az adatukat, akinek ők nem adnák meg, ebben pedig maradhattak veszélyforrások. Mint mondta, szeretnék támogatni a javaslatot, de ehhez az kell, hogy ezeket az aggályaikat eloszlassák.


Roma nemzetiségi szószóló


Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló azt emelte ki: a koronavírus-világjárvány sokaknak mutatta meg az elektronikus ügyintézés módjait és előnyeit.

Egyebek mellett megemlítette: az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével a jövőben "nem kell közelharcot vívniuk" az ügyintézőkkel a helyes írásmódért azoknak, akiknek adatai speciális, a magyar nyelvben nem használt karaktereket tartalmaznak.


Az elnöklő Brenner Koloman az általános vitát lezárta.


Napirend után



A Jobbik padsoraiból Steinmetz Ádám az üzemanyagárak "elszabadulásáról" beszélt napirend után, kiemelve, hogy Magyarországon a magas adók miatt a világpiaci ár dupláját kell fizetni az üzemanyagért.



A parlament várhatóan szerda reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!