OGY - Krónika 13. rész (áldozatvédelem, NMHH, napirend után)

Belföld, 2020.09.21

További képviselői felszólalásokkal folytatódott a vita az áldozatvédelemmel kapcsolatos törvényjavaslatról, majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei évi költségvetésének módosításáról tárgyaltak a képviselők a parlament hétfői ülésén, amelyet napirend utáni felszólalások zártak.



DK: ez nem egy komplex csomag


Sebian-Petrovszki László, a DK vezérszónoka amellett, hogy időszerűnek, aktuálisnak nevezte a törvényjavaslat benyújtását, annak tartalmát kevesellte. Mint mondta, helyesnek tartják a javaslatokat, de a megelőző minisztériumi átfogó vizsgálat ennél sokkal részletesebb volt, a benyújtott előterjesztés viszont nem egy komplex csomag. Hiányolta a hatásvizsgálatokat, javaslatcsomagokat, amelyek a probléma egészét kezelnék, de szerinte egy három oldalas törvény nem fogja a helyzetet kezelni. "Hátra dőlni, hogy ezzel megoldották ezt a társadalmi problémát, nem lehet" - fogalmazott a képviselő.


LMP: a szociális ellátórendszert is meg kell erősíteni


Hohn Krisztina (LMP) szerint amellett, hogy törvényi szinten fellépnek a családon belüli erőszak ellen, a szociális ellátórendszert is erősíteni kellene. Fontosnak tartja a társadalom érzékenyítését is. Sokan ugyanis - mint fogalmazott, szőnyeg alá söprik a családon belüli erőszakos ügyeket, csak a kirívó esetek derülnek ki, amelyeken minden felháborodik.

Súlyosabb jelenségnek nevezte a gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekményeket, de úgy vélte, ez is rejtve marad, ezért felül kell vizsgálni a szociális rendszert, mert az eljárásrendben sok hiba lehet. Emellett fontosnak nevezte a problémára figyelmet felhívó társadalmi szervezetek támogatását is.


Független: előremutató az indítvány



Varga-Damm Andrea (független) felszólalásában azt mondta, a szigorításokat tartalmazó előterjesztés több területen jelent nagy előrelépést, ugyanakkor a családon belüli erőszak visszaszorításához arra is szükség lenne, hogy a politika - kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt - megpróbálja csökkenteni a társadalomban felhalmozódó frusztrációt.



Fidesz: indokolt a szigorítás


Dunai Mónika (Fidesz) hangsúlyozta, a hozzátartozók sérelmére a közelmúltban elkövetett súlyos bűncselekmények, így például a győri kettős gyermekgyilkosság is felvetette, hogy nem működik megfelelően a feltételes szabadságra bocsátás jogrendszere. A kormány most tárgyalt törvényjavaslata éppen ezért szigorítja az erre vonatkozó rendelkezéseket - húzta alá a kormánypárti politikus.

Kiemelte, "Magyarországon az elkövetőknek nem jutalom, hanem büntetés jár".



Völner Pál igazságügyi államtitkár zárszavában köszönetet mondott az előterjesztést támogató képviselőknek és az indítvány elfogadását kérte a Háztól. Megjegyezte továbbá, amennyiben az idei évet nem a koronavírus-járvány határozná meg, akkor a kormány szándéka szerint az áldozatvédelem nagyobb figyelmet kaphatott volna 2020-ban.


Vita az NMHH idei költségvetésének módosításáról


Szűcs Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke ismertette azt a javaslatot, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei költségvetésének módosítását kezdeményezi. (Az NMHH egységes költségvetése tartalmazza az NMHH, a médiatanács valamint az MTVA büdzséjét is.)

A kormánypárti politikus kifejtette, a változtatásra azt követően kerül sor, hogy a parlament tavasszal módosította a közszolgálati hozzájárulás médiatörvényben meghatározott összegét. Ennek értelmében az MTVA közszolgálati hozzájárulásból származó bevételi előirányzata 75 milliárd forintról 84,7 milliárd forintra emelkedik - mondta Szűcs Lajos.

A Fidesz és a KDNP képviselője támogatta a javaslatot, a Jobbik, az MSZP és a DK nem értett vele egyet és bírálta a közmédiát.

A vitát Hiller István levezető elnök lezárta, Szűcs Lajos a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, csak átvezetésről van szó, nem plusz forrásról.


Napirend után


Két képviselő jelentkezett napirend utáni felszólalásra, Varju László (DK) a 180 éves Újpestről emlékezett meg, Potocskáné Kőrösi Anita a Balatoni Hajózási Zrt. átalakításáról beszélt, kiemelve, hogy ellenzik azt, mert szerinte ezzel "lapátolják ki a pénzt" a cégből.

Ezt követően Hiller István lezárta a hétfői ülésnapot, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!