OGY - Krónika 13. rész (ÁSZ-beszámoló, napirend után)

Belföld, 2020.07.02

Domokos László elnöknek a képviselői felvetésekre adott válaszával zárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2019-es szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló csütörtöki országgyűlési vita.



Domokos: az ÁSZ hivatali típusú szervezet

Domokos László ÁSZ-elnök azt mondta, hogy munkájuk rendkívül összetett, mert a közpénzek évente 45 ezer milliárd forint bevételi, illetve kiadási főösszegből adódnak össze.

A képviselői múltját érő kritikákra felelve leszögezte, nem az ÁSZ elnöke teszi meg a megállapításokat, hanem az ellenőrzést vezető szakemberek.

Hangsúlyozta, az ÁSZ-nak nincs nyomozati jogköre, mert egy hivatal típusú szervezet. Hozzátette, a számvevőszék sokat fejlődött abban, hogy tételesen megmondja, milyen dokumentumokra van szüksége. Felhívta a figyelmet, előre értesítik az ellenőrzendőket, hogy mikor és hova mennek, és azt is kérik, hogy a másik fél jelölje ki a résztvevő partnereket.

Reagált azokra a képviselői észrevételekre, hogy a szervezetnek mit kellene ellenőriznie.

Az ÁSZ a kulturális tao-t vizsgálta, mert az már befejeződött, de a sportcélú tao-t nem, mert az még zajlik - közölte.

Az ÁSZ talán idén el tud oda jutni, hogy egy éven belül minden önkormányzatot ellenőrizni tud - emelte ki Domokos László.

Napirend után


"Lakhatási kataklizmáról" beszélt a napirend utáni felszólalások sorát nyitó jobbikos Z. Kárpát Dániel, problémaként említve, hogy egyes nagyvárosokban a reálbéremelkedés mértékének triplájával nőnek az albérleti díjak.

Frakciótársa, Kálló Gergely kifogásolta: úgy vonul nyári szünetre a parlament, hogy nem fogadott el számos, az állatok védelmét célzó intézkedést.

A szintén jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita a vidék infrastrukturális problémáit hozta fel, azt hangsúlyozva, hogy a kormányzati programok dacára sok még a teendő ezen a területen.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kifogásolta, hogy a kormánypárti képviselők nem szavazták meg a pécsi tömegközlekedési eszközpark megújításának költségeit.



Az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az ülést, jelezve, hogy a parlament pénteken 11 óürakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!