OGY - Krónika 13. rész (bérlakások)

Belföld, 2021.05.26

Az önkormányzati bérlakások megvásárlását lehetővé tévő törvényjavaslat vitájával folytatta az Országgyűlés a munkáját szerdán.



Fidesz: cél az embereket saját lakáshoz juttatni


Böröcz László a Fidesz vezérszónokaként arról beszélt: az ellenzékiek legfeljebb "károgtak", amikor az I. kerületi polgármester meg akarta sarcolni, ki akarta zsigerelni, el akarta üldözni a bérlőket, és így tettek a budai Várban történt egyéb, "hajmeresztő ügyek" idején is.

Emberektől akarják megtagadni azt, hogy saját lakáshoz jussanak - reagált az ellenzéki bírálatokra.

Hozzátette: ha szűkítik is az eredeti javaslathoz képest az értékesített lakások körét, "lehetősége lesz minden önkormányzatnak eldönteni, hogy segíteni akarja-e a bérlőket vagy sem".


Jobbik: ez a hazaárulás minősített esete


A hazaárulás minősített eseteként beszélt az előterjesztésről Z. Kárpát Dániel (Jobbik), aki szerint azzal, hogy 15-30 százalékos áron több százmilliárdos közvagyont játszanának "kegyenceik", "vazallusaik" kezébe a választás előtt, "a magyar jövőt lopják meg, zabálják fel" a kormánypártok.

Szerinte a férfias megoldás ennek a "történelmi szemétnek" a visszavonása volna.

Arról beszélt: kormányoldalon rendszeresen vegytisztán neoliberális megoldásokat választanak, nem támogatva a rászorulók akár teljes társadalmi csoportjait.

A jobbikos politikus feltette a kérdést, hány bérlakást épített a kormány 2010 óta a szükséges több százezerből, majd pártja bérlakásprogramjára hívta fel a figyelmet, megjegyezve, azt néhány megaberuházás költségeinek töredékéből finanszírozni lehetne.


KDNP: gyurcsányista szöveget mond fel az ellenzék


Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint az őszödi beszéd elhangzásának 15. évfordulóján "echte gyurcsányista szöveget adott elő" Z. Kárpát Dániel, aki korábban mindenfajta lelkiismeretfurdalás nélkül "elkezdte felmondani a baloldali szöveget", az albérletpiac árszabályozásának kommunisztikus, bolsevista felvetésével.

Hozzátette: nem ez a kiárusítás és dobra verés, hanem az, amit Gyurcsány Ferenc kormányzása idején tettek, hiszen akkor a külföldi tőkének árulták a közvagyont, most pedig a magyar embereknek adnák el az általuk lakott lakásokat.

Példaként említette, hogy ebben a formában olyan emberek vehetnék meg lakásukat, akik azért lettek bérlők, mert a kommunista rendszer elvette tulajdonukat.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: a javaslat éppen azoknak a bérlőknek a helyzetét rendezné, akikért az előtte felszólaló jobbikos politikus aggódott. Az ellenzéki oldalon azt gondolják, hogy az emberek vannak az önkormányzatokért, nem az önkormányzatok az emberekért - mondta.


MSZP: nem áll elementáris igény a javaslat mögött


Hiszékeny Dezső (MSZP) közölte: nem látja a javaslat sugallta elementáris igényt a megvásárlásra, így nyilván - mint az előterjesztő meg is fogalmazta - helyi érdek motiválhatta ezt a felvetést.

Kifogásolta, hogy mindenfajta hatástanulmányt nélkülözve adnának el 100 ezer lakást ezermilliárdos értékben, mégpedig "einstandolva", erővel elvéve más vagyonát.

Én azt nem szeretem, amikor az erő szül jogot - fogalmazott, hozzátéve, az elmúlt évtizedben épített stadionok árából több mint 10 ezer bérlakást lehetett volna felhúzni.

A szocialista politikus megjegyezte, eredeti formájában végrehajthatatlan a javasalt, hiszen saját választókerületében például hatezer lakás esetében kellene fél év alatt lefolytatni ezt az eljárást.


DK: ez nem közérdek


Vadai Ágnes (DK) annak a véleményének adott hangot, hogy a törvényjavaslat egyáltalán nem állja ki az alkotmányosság próbáját, nem a közérdeket szolgája, majd közölte, annak felvizezett változata sem támogatható, mert "a kis lopás is lopás, s kis sikkasztás is sikkasztás".

Szerinte: a javaslat azért került egyéni képviselői indítványként a palament elé, hogy se egyeztetésre, se hatástanulmány készítésére ne legyen szükség.

Ezzel a javaslattal az önkormányzati bérlakásrendszert kinyírják - jelentette ki, hozzátéve, ellehetetlenítik az ilyen lakások építését is, eközben pedig van olyan kerület, amelyik 67 milliárd forintnyi vagyont vesztene el, ha jelen formájában fogadják el a törvényjavaslatot.

A DK-s politikus szerint ennek a módosításnak az eredménye az lenne, hogy a lakásmaffiához kerülnének az elherdált ingatlanok, a fiatalok vagy a nehéz helyzetben lévők pedig elvesztik esélyüket a lakáshoz jutásra, és a krízishelyzetbe kerülteknek sem tudnának a jövőben lakhatást biztosítani az önkormányzatok.


LMP: ez ostoba, átgondolatlan, kártékony és populista javaslat



Csárdi Antal (LMP) ostoba, átgondolatlan, kártékony és populista javaslatnak nevezte az előterjesztést, mondván, a kezdeményezőnek azóta támadtak ilyen gondolatai, amióta tudható, hogy a budai Várban indul a jövő évi választáson.

Hozzátette: bárki szeretne sok tízmilliós ajándékot kapni, de ez az indítvány keveseknek kedvez, miközben semmi nem garantálja a visszaélések kizárását.

Az ellenzéki politikus szerint a nyomor vámszedői, a lakásmaffia tagjai biztosan megjelennek a történetben, finanszírozva a megvételt, majd kilakoltatva az új tulajdonosokat, akiken - bérlakások híján - az önkormányzat sem tud majd segíteni.

Felvetette: az elfogadható volna, hogy megvehessék bérlakásukat azok, akik kimaradtak az 1990-es évek elején indult privatizációból, vagy akiktől évtizedekkel ezelőtt vették el tulajdonukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!