OGY - Krónika 13. rész (foglalkoztatáspolitika)

Belföld, 2022.11.10

Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról, majd az egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatták az ülésnapot a képviselők csütörtökön este.



A Jobbik támogatja a javaslatot


Ander Balázs, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, hogy a javaslatot meg fogják szavazni, akkor is, ha a munkavállalói jogok megerősítése halovány, és a munkavédelem is sokkal hangsúlyosabb lehetne. Szóvá tette azt is, hogy a munka és a család összeegyeztetése szintén pregnánsabban szerepelhetne, mint ahogy megjelenik. E kettő között óriási az összefüggés - hangoztatta, hozzátéve: a legfontosabb nemzetstratégiai területnek kellene lennie a demográfiai egyensúly helyreállításának Magyarországon.

Ander Balázs beszélt arról is, hogy vannak "halmozottan hátrányos helyzetűvé nyomorított" megyék, ahol többszörös a túljelentkezés egy-egy álláshelyre. Rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak a munkavállalók - húzta alá.



Mi Hazánk: továbbra is sereghajtó Magyarország az apaszabadság területén


Novák Előd, a Mi Hazánk vezérszónoka szerint a 180 oldalas, 37 jogszabályra kiterjedő módosítás - az álságos kormányzati kommunikáció ellenére - megtartja Magyarország sereghajtó szerepét az apaszabadság területén. Értékelése szerint a demográfiai fordulat helyett a népességfogyás fog fokozódni. Szóvá tette, hogy az eddig járó öt nap mellé biztosítandó öt napra a távolléti díj 40 százaléka járna már csak. Ez így nem biztosít jelentős segítséget és közelebb áll a fizetés nélküli szabadsághoz - közölte.

A gyermekneveléssel összefüggő teendőkbe az apákat jobban bele kellene vonni - mondta, és megjegyezte: csak a gyermek születésekor jár ez az idő, tehát a szabadság kifejezéssel is érdemes óvatosan bánni. További pótszabadság kellene a szülőknek, a Covid-járvány idején ugyanis a keret sokaknál kimerült - vetette fel. A tájékoztatási kötelezettség kiszélesítése ugyanakkor üdvözlendő a javaslatban - hangsúlyozta.


Képviselői felszólalások


Komáromi Zoltán (DK) szerint "egészségügyi megfontolásnak túl sok nyoma nem lelhető fel" a - szerinte átgondolatlan és szakmaiatlan - előterjesztésben. Kiemelten problémásnak nevezte, hogy egy ilyen jogszabályt nem az egészségügyben illetékes tárca szakemberei készítettek elő. Szerinte a kidolgozást végző minisztériumnak se szakembere, se kellő információja nincsen a feladatokról

Arról beszélt: a foglalkozásegészségügyi orvosok számos adat hiányában kényszerülnek döntéseket meghozni. Érthetetlennek nevezte, miért adnának külső szolgáltatónak hozzáférést egyéni egészségügyi adatokhoz.

Sebők Éva (Momentum) szerint nem egyértelmű, hogy szülésenként vagy gyermekenként jár a tíznapnyi apaszabadság, ugyanakkor kifogásolható, hogy egy évi munkaviszony után jár csak ez a juttatás, akárcsak azt, hogy csak a gyermekkel egy háztartásban élőknek jár ez a lehetőség.



Államtitkár: cél az emberek megélhetésének biztosítása és a teljes foglalkoztatottság


Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a vita lezárása után elmondott reagálásában arról beszélt: a kormány célja a magyar emberek megélhetésének biztosítása és a teljes foglalkoztatás megteremtése.

Kiemelte: a háború és a szankciós válság dacára rekordszinten van a hazai foglalkoztatottság, az uniós átlag duplája a hazai családtámogatások mértéke, e célra a 2010-es ráfordítás közel háromszorosát szánja a költségvetés.

Magyarország kormánya a családok kormánya - fogalmazott az államtitkár.


Sportcélú közfeladatok


Államtitkár: a jobb koordinációt szolgálja a törvényjavaslat



Gyermekeink és unokáink a mi közös jövőnk, és ennek a jövőnek fontos része az egészségünk és a testmozgás - kezdte felszólalását az egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről szóló törvényjavaslat általános vitájában mondott expozé során Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Kormányzati célként említette, hogy sportoló nemzet legyen a magyar, az ország pedig méltó házigazdája lehessen nagy és jelentős nemzetközi sporteseményeknek.

Hangsúlyozta, 2010 óta korábban nem tapasztalt mértékű létesítményfejlesztés zajlik e téren Magyarországon, korszerűsödött a korábban elhanyagolt, romló állapotú infrastruktúra, Magyarország utolérte, sok tekintetben meg is előzte a környező államokat.

Vargha Tamás kiemelte: ezek az intézmények a versenysport, az utánpótlásnevelés és a helyi szabadidősport alapjai is.

Mint mondta, fontos, hogy a kapcsolódó ingó és ingatlan vagyonelemek állami tulajdonban maradjanak, majd arról beszélt, egységes kezelési rendszerre van szükség ahhoz, hogy nagy eseményeket eredményesen rendezhessen az ország. Jelezte: a módosítás eredményeként a Nemzeti Sportközpontok feladatainak felülvizsgálatára kerül sor, így a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökséghez kerülnek egyes alapfeladatok.


Fidesz: biztosított lesz a gazdaságos és fenntartható üzemeltetés


Szabó Tünde (Fidesz) elmondta: a törvény létrehozza a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökséget, melynek tulajdonosi joggyakorlása alá 153 állami sportingatlan kerül január elsejétől.

A változtatások célja a nemzeti sportingatlanvagyon üzemeltetésével, hasznosításával kapcsolatos feladatok ügynökségi formában való ellátása.

Az ügynökség létrehozásával a sportlétesítményállomány gazdaságos és hosszú távon fenntartható üzemeltetése biztosított lesz - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!