OGY - Krónika 13. rész (szabályozott tevékenységek, polgári repülés, napirend után)

Belföld, 2021.04.09

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról szóló törvényjavaslat tárgyalásával, a polgári repülésről szóló nemzetközi szerződés módosításával, valamint napirend utáni felszólalásokkal fejezték be a munkát a képviselők nem sokkal csütörtök éjfél előtt az Országgyűlésben.



KDNP: a hatékonyabb ellenőrzés a cél


Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: az Országgyűlésnek alárendelten, önálló szabályozott hatóságként működik majd az új szervezet, amelynek célja a felügyelt területek ellenőrzésének hatékonyabbá tétele.

Megemlítette: ezek a feladatok jelenleg az igazságügyi és a nemzeti vagyon felügyeletéért felelős miniszterek alá tartoznak, majd jelezte, frakciójuk támogatja az előterjesztést.


MSZP: érthetetlen az új hatóság szerepe


Molnár Gyula (MSZP) szerint az előterjesztés a kormányoldal korábbi, központosító stílusával megy szembe.

Hozzátette: jól láthatóan azok a területek kerülnek az új hatóság felügyelete alá, amelyekbe az elmúlt tíz évben a kormányzat erősen belenyúlt, mégpedig szerinte nem a hatékonyság-növelés, hanem a piacszerzés céljával.


DK: felfogta a kormány, hogy meg fog bukni


Sebián-Petrovszki László (DK) arról beszélt, "felfogta a kormány, hogy jövőre meg fog bukni", és megpróbál kiszervezni funkciókat, hogy egy ideig még "rá tudjon hatni" olyan dolgokra, amelyek neki kedvesek.

Furcsának és szokatlannak, illetve az elmúlt harminc évben példátlannak nevezte egy ilyen hibrid szerv felállását, akárcsak azt, hogy azokat a területeket vonnák e hatóság felügyelete alá, "ahol a Fidesznek nyilvánvalóan, feltérképezhető módon gazdasági érdekeltségei nőttek ki" az utóbbi években.


Független: ez egy beismerés


Varga-Damm Amdrea (független) szerint az új intézmény létrehozásával azt ismeri be a kormány, hogy a minisztériumok a felügyeleti jogkörüket nem tudták hatékonyan alkalmazni.

Az előterjesztést jogi katasztrófának és blődségnek nevezve arról beszélt: a felállítani kívánt szervezet sem a törvényhozói, sem a végrehajtó hatalom rendszerébe nem illeszkedik.


Zárszó



Az általános vita lezárása után Schanda Tamás az elhangzottakra úgy reagált: a kinevezés, a rang és a fizetés illeszkedik a már meglévő önálló szabályozó szervek hazai struktúrájába.

Hozzátette: nem volna célszerű hasonló intézményeket eltérő módon szabályozni, majd furcsa ellenzéki magatartásnak nevezte, hogy azt kritizálják, ha a kormány a parlamentnek ad át jogköröket.

A bürokráciacsökkentés elemeként említette, hogy egy helyre összpontosítják azokat a feladatokat, amelyeket eddig több hatóság látott el, a kilenc évnyi megbízatási időt pedig a kiszámítható működéshez szükségesnek nevezte.

Kiemelte: a polgári kormány szigorította a közbeszerzés szabályait, 2010 óta pedig az állami vagyon a másfélszeresére nőtt.


Egyetértés a polgári repülésről szóló nemzetközi szerződés módosításának kihirdetéséről

A kormány nevében Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára ismertette a nemzetközi polgári repülésről szóló, Chicagóban 1944-ben aláírt egyezmény tizenkilencedik függelékének kihirdetését tartalmazó javaslatot, amely egyebek mellett új repülésbiztonság-irányítási rendszerhez kapcsolódó szabványokat tartalmaz.

A nemzetközi szerződés módosításának ratifikálását a vitában a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc (KDNP), míg ellenzéki oldalról Gyüre Csaba (Jobbik) is támogatta.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően Steinmetz Ádám (Jobbik) a mesztegnyői kisvasút fejlesztését sürgette, míg Witzmann Mihály (Fidesz) megerősítette, hogy "nem épül meg a vízpartra tervezett betonmonstrum Balatonvilágoson".

Az ülést vezető Brenner Koloman bezárta az ülésnapot.

A parlament pénteken folytatja ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!