TV műsor

OGY - Krónika 14. rész (állami vagyontárgyak, napirend után)

Belföld, 2020.10.20

Állami vagyon ingyenes tulajdonba adásáról, valamint az egységes állami vagyonnyilvántartás létrehozásához szükséges szabályok meghozásáról is vitatkozott a parlament, majd napirend utáni felszólalással ért véget az ülés.Állami ingatlant kap az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány


Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára a törvény ismertetőjében elmondta, az Egri Főegyházmegye, illetve a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány is kért egy-egy ingatlant az államtól. A főegyházmegye az előterjesztés szerint egy sárospataki, az alapítvány egy velencei és egy székesfehérvári ingatlant kap. Ezzel segíti az állam a szervezetek köznevelési feladatainak ellátását - tette hozzá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a javaslat másik részének célja az egységes, integrált állami vagyonnyilvántartás alapvető szabályainak biztosítása, és hogy hatékony legyen az adatszolgáltatás, a dokumentumokat a megújult Országleltár honlapra töltik fel. Emellett lehetőséget biztosítanak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közvetlen kezelésű ingatlanjai esetében az elektronikus licit útján történő bérbeadására.

A javaslat elfogadásával növelhető a közfeladat-ellátás hatékonysága, és pontos információt kaphatnak az állami vagyon alakulásáról - ismertette Fónagy János.

A törvényjavaslat lényeges előrelépést jelent a vagyonnyilvántartás területén, ami nagy segítséget jelent a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodásban - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke a törvényjavaslatot értékelve.

Holman Magdolna hangsúlyozta, a változtatás azért is üdvözlendő, mert a számvevőszék különböző állami szervezeteknél többször is megállapított szabályszerűségi hiányosságokat a vagyongazdálkodás területén. Példaként említette, hogy az MNV Zrt. és a Nemzeti Földalap tíz évvel ezelőtt nem rendelkezett teljeskörű vagyonnyilvántartással.

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka egyetértett a Fónagy János által elmondottakkal, és arra kérte a parlamenti frakciókat, hogy a kormánypártokhoz hasonlóan támogassák az előterjesztést.

Hollik István, a KDNP vezérszónoka kiemelte, az indítvány is annak bizonyítéka, hogy Magyarország "öles léptekkel halad a digitális jogállamiság felé".

Hangsúlyozta, nincs sok olyan ország Európában, amelynek olyan teljesen átlátható, elektronikusan hozzáférhető országleltára lesz, mint most Magyarországnak.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka egyetértett a javaslatban szereplő állami vagyon átadásával, ugyanakkor rendkívül aggályosnak nevezte, hogy a kormány rendkívül alacsony kikiáltási áron próbálja értékesíteni a balatonboglári és a balatonszemesi kempingeket.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, a kormánypártok eddigi gyakorlata óvatosságra inti őket, nem tartják ugyanis elképzelhetetlennek, hogy a javaslat zárószavazása előtt további helyszínek kerülhetnek az ingyenesen átadandó állami ingatlanok listájára.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően kizárólag a jobbikos Steinmetz Ádám kért szót és arra kérdezett rá, miért kellett távoznia Takács Mihálynak, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia éléről.

Az ülésvezető Brenner Koloman bezárta az ülésnapot. A parlament szerdán folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!