OGY - Krónika 14. rész (egyes igazságügyi törvények)

Belföld, 2020.11.17

Az egyes igazságügyi törvények módosításának tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden este.



Igazságügyi tárgyú törvények


Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta: több igazságügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazza a javaslatcsomag. Ezek közös célja, az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatainak hasznosulása, a törvények változó társadalmi, szervezeti, technikai viszonyokhoz való illesztése, a jogrendszer koherenciájának érvényesítése.

A parlamenti államtitkár kifejtette: a közjegyzőkről szóló törvény változtatásával új alapokra helyezik a pályázati eljárás szabályait annak érdekében, hogy a közjegyzői állásokat hatékony, átlátható eljárás keretében, szakmai szempontokon nyugvó értékelési rendszer alapján töltsék be. A jövőben a területi kamara helyett a miniszter írja ki a közjegyzői pályázatokat a megüresedett álláshelyekre. A területi kamarák feladata a pályázati eljárás lefolytatása, illetve a kinevezési javaslat elkészítése lesz. Az államtitkár kitért arra, hogy a pályázat részletes szabályait igazságügyi miniszteri rendelet határozza meg. A módosítással azt szeretnék elérni, hogy a közjegyzői álláshelyeket az arra legalkalmasabb jelölt a lehető legrövidebb időn belül betölthesse - mutatott rá Völner Pál. Azt is szeretnék ösztönözni, hogy közjegyzői irodákat alapítsanak - folytatta - kiemelve: jelenleg 313 közjegyzői székhelyen mindössze 103 közjegyzői iroda működik, ezért az átalakulás a közjegyzők több mint felével szemben elvárásként fogalmazódik meg. Az egyszerűsített átalakulás lefolytatására a törvényjavaslat 2021. december 31-ig ad lehetőséget - jelezte. A javaslat megerősíti továbbá a miniszter törvényességi felügyeleti jogosítványait - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy egy másik változtatás a korábban bíróságokon, az Országos Bírósági Hivatalban és az igazságügyi szakértői intézményben foglalkoztatott alkalmazottakat, nyugdíjasokat, a közeli hozzátartozóikat érinti. Lehetőség nyílik arra, hogy az igazságügyi szerv, ügyészség a költségvetési előirányzatokból a nyugdíjas alkalmazottaknak szociális és temetési segélyt, a közeli hozzátartozóknak temetési segélyt biztosítson.

Az ügyvédi tevékenységről szóló törvénymódosítás szerint a jogi munkatársak szükség esetén kamarai jogtanácsosként, vagy ügyvédi kamarai nyilvántartásba vett jogi előadóként is elláthatják feladataikat.

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről szóló változtatás alapján bevezetnék, hogy a rendőrség előtt ismertté vált áldozatokat a hozzájárulásuk esetén az áldozatsegítő szakemberek közvetlenül felkeressék, és személyre szóló segítséget ajánlhassanak fel.

A törvénymódosítás kitér az örökbefogadásnál főszabályként rögzítené, hogy gyermeket csak házaspár fogadhat örökbe. Kivételes esetben továbbra is lesz mód, hogy egyedülálló fogadhasson örökbe, de ehhez a családpolitikáért felelős miniszter előzetes hozzájárulására lesz szükség a jövőben - rögzítette a parlamenti államtitkár.


A Fidesz támogatja a javaslatot


Salacz László (Fidesz) a közjegyzői pályázati eljárás új alapokra helyezését emelte ki az előterjesztésből. Mint mondta, a pályázat lefolytatási és értékelési szabályainak miniszteri rendeleti megalkotása segíti a legalkalmasabb jelölt megtalálását.

Az igazságügyi alkalmazottak hozzátartozói támogatást kaphatnak - folytatta. A nyugalmazott alkalmazottat és a közeli hozzátartozóját is segítik a jövőben.

Szólt az áldozatvédelem fontosságáról. Mint mondta, a kárenyhítési törvény módosításának célja az áldozat és az állam közötti kapcsolatrendszer hatékonyabbá tétele. Az áldozatsegítő szervezet vagy a rendőrség felméri, mely áldozatnak lehet szükséges segítségre, és azokat megkeresi. A módosítás alapján a feljelentés után az áldozat tájékoztatást kap az áldozatsegítés módozatairól - sorolta.

A természetes személyek adósságrendezéséről szóló módosítás egyszerűsíti az eljárást - zárta szavait.


Jobbik: a salátatörvény jó és rossz elemeket is tartalmaz


Gyüre Csaba (Jobbik) szerint elfogadható és nem elfogadható elemei is vannak a törvényjavaslatnak, ezért a teljes előterjesztést pártja nem tudja támogatni.

A közjegyzői törvény módosítása szerinte a központosítást szolgálja. Mint mondta, nem vitatja, hogy a módosítás egyes elemei előremutatóak, és hogy a kamara kérte a változtatás egy részét, más részével azonban szerinte nem érthet egyet a kamara, mert azok központosítanak.

Az igazságügyi alkalmazottakat érintő változtatásokat viszont pozitívnak ítélte, különösen a szociális vagy temetkezési segély lehetőségét. A kárenyhítési változtatásokat is üdvözölte.

A bíróságokkal kapcsolatban azonban már kritikákat fogalmazott meg. Szerinte lépésről lépésre próbálják a bíróságokat a kormányzat alá "betörni". Kifogásolta a jogegységi döntésekkel kapcsolatos módosítást, a többi közt azt, hogy a Kúria elnöke nagyobb mértékben határozhatja meg azok körét, akik döntést hozhatnak az egyes jogesetekben.

Az örökbefogadással kapcsolatos módosításokat érintően sérelmezte, hogy eddig élettársak is fogadhattak örökbe, a jövőben azonban csak házastársak. Az alkalmasságot a gyermeknevelésre nem az anyakönyvi iratokkal lehet bizonyítani - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!