OGY - Krónika 14. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2022.12.07

A Ház szerdai döntésével meghosszabbította a Paksi Atomerőmű üzemidejét.



Változások a sportcélú közfeladatok ellátási rendjében és szervezeti kereteiben


A nemzeti sportingatlan-vagyon üzemeltetésével, hasznosításával összefüggő feladatokat a jövőben ügynökségi formában látják el - ezt rögzíti az egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről szóló törvényjavaslat, amelyet 129 igen, 50 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadtak el.

A törvény alapján létrehozzák az önálló költségvetési forrással rendelkező Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökséget, feladatainak ellátására kijelölnek egy 100 százalékos állami tulajdonban álló gazdasági társaságot.

Az ügynökség közfeladatként látja el a sportingatlanokkal összefüggő általános ingatlanüzemeltetési tevékenységet, az ingatlan hasznosításával kapcsolatos feladatokat, a rendeltetésszerű működtetést, a más törvény hatálya alá nem tartozó építési, felújítási, korszerűsítési, fejlesztési tevékenységeket.

A hatáskörébe tartozik a gyógyfürdőnek minősülő sportingatlanban a járóbeteg-gyógyító szakellátás, valamint terápiás célú gyógyfürdő- és kapcsolódó szolgáltatások nyújtása, a sport és testnevelés területén történő múzeumi tevékenység, és a magyar sport országos szakmúzeumának a fenntartása, illetve egyes beruházások előkészítői-építtetői feladatai.


Módosították a villamos energiáról, valamint a földgázellátásról szóló törvényt


A képviselők 148 igen szavazattal - 18 nem ellenében és 13 tartózkodás mellett - módosították a villamos energiáról, valamint a földgázellátásról szóló törvényt.

A törvénymódosítást az elmúlt időszak jogszabályváltozásai és jogalkalmazási tapasztalatai, valamint az időközben hatályba lépett jogszabályokkal való összhang megteremtése indokolta.

A módosítás célja, hogy az európai szabályozással összhangban, megfelelő mennyiségű és árú földgáz és villamosenergia legyen biztosított Magyarországon is.


Meghosszabbították a Paksi Atomerőmű blokkjainak üzemidejét


A képviselők 170 igen szavazattal - nyolc nem és egy tartózkodás mellett - döntöttek a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról.

A határozat indoklása szerint az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett. A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak. Energiastratégiai, klímavédelmi és ellátásbiztonsági okokból ezért szükséges a paksi atomerőmű meglévő négy blokkjának további üzemidő-hosszabbítása.


Elfogadták az 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programot


Az Országgyűlés 148 igen szavazattal - 20 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett - elfogadta a 2026-ig szóló 5. Nemzeti Környezetvédelmi Programot.

Mivel a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program 2020-ban lezárult, szükségessé vált a 2026-ig tartó időszakra szóló program kidolgozása.

A program feladata, hogy az ország környezeti állapotát, a társadalom fejlődési céljait, valamint a nemzetközi együttműködésből és az EU-tagságból adódó kötelezettségeket figyelembe véve meghatározza az ország környezeti céljait és az elérésükhöz szükséges feladatokat, eszközöket.


Elfogadták a 2021-es költségvetés zárszámadását


A képviselők 129 igen szavazattal - 50 nem és egy tartózkodás mellett - elfogadták a 2021-es költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt.

A törvény indoklása szerint 2021-ben a koronavírus-járvány okozta gazdasági, egészségügyi fennakadások kezelését és a gazdaság újraindítását célzó intézkedések váltak meghatározóvá világszerte.

A 2021-es növekedést segítették a kormány támogató intézkedései. Továbbra is elsőrendű feladat volt az egészség védelme mellett a gazdaságvédelem és a gazdaság újraindítása. Ezzel párhuzamosan meg kellett őrizni az elmúlt évek sikeres kormányzati politikájának kiemelt elemeit, programjait, a családvédelem és otthonteremtés, valamint a munkaalapú társadalom építésének vívmányait. A 2021-es költségvetési törvény elfogadása után a kormány további béremelésekről, adókönnyítésekről, valamint új, a családokat és a vállalkozásokat segítő programokról döntött.

2021 végén már látható volt, hogy a kormány sikeres, a gazdaság újraindítását segítő és a családok helyzetét javító, a korábban elindított programokat megtartó, sőt bővítő költségvetési politikája révén a gazdaság újraindítása megvalósul.


A pénzügyi szektort érintő törvényeket módosítottak


Az Országgyűlés 129 igen szavazattal - 25 nem ellenében és 25 tartózkodás mellett - a pénzügyi szektort érintő törvények módosításáról is döntött.

A módosítás számos terület, köztük a hitelintézeti, a tőkepiaci, a biztosítási, a tőkepiaci szektor újraszabályozását, valamint a jegybanktörvény módosítását is tartalmazza.

A módosítással az alternatív megoldások szabályozása révén megteremtik a jelzáloghitel-követelésen alapuló refinanszírozás lehetőségét portfolió-szinten, zálogjog alapján. A módosítás célja, hogy az önkéntes pénztárak és tagjaik minél szélesebb körben elérhessék a technikai fejlődés eredményeit.

A hitelintézeti törvény módosítása pontosítja a felszámolási eljárások kielégítési sorrendjét és folyamatosan követhetővé teheti a betétvédelmi alap által védett önkormányzati eszközöket.

A módosítás a befektetési vállalkozások és az árutőzsdei vállalkozások esetében jogharmonizációs elemeket tartalmaz, és további cél a pénzügyi közvetítőrendszer további erősítése és biztonságosabbá tétele, a szektor stabil, kiegyensúlyozott működése.


A képviselők elfogadták a hétfőn elhangzott interpellációkra adott válaszokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!