OGY - Krónika 15. rész (honvédelem)

Belföld, 2022.11.10

A Magyar Honvédség működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló általános vitával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtök késő este.



Kormány: a bürokráciacsökkentés is cél


Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a szomszédunkban háború dúl, ezért mindennél fontosabb, hogy a Magyar Honvédség minél pontosabban és hatékonyabban végezhesse feladatait.

Ismertette: a javaslatban megjelenik ismét a honvéd vezérkar elnevezés - amelyet szükséges a törvényekben is átnevezni -, így válik szét a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség, így valósul meg a civil kontrol.

Ez a lépés csökkenti a bürokráciát és felgyorsítja a döntéshozatalt - jelentette ki.


Fidesz: az átnevezést a hagyománytisztelet vezérli


Simon Miklós (Fidesz) közölte: az, hogy a honvéd főparancsnokságot honvéd vezérkarrá nevezik át, strukturális változásokat nem vezet be. A módosítást a hagyománytisztelet és a praktikum vezérli - tette hozzá.

A törvénymódosítások közül kiemelte: a védelmi és biztonsági tevékenységben résztvevő szervezeteknek kötelező lesz védelemgazdasági tervet készíteni, meghatározzák a települési és területi veszélyelhárítási terv elfogadásának és alkalmazásának szabályait, kormánydöntéshez kötik a nemzeti eseménykezelő központ működtetését, továbbá az alkotmánybírák és a hivatalok alkalmazottai munkakörük teljesítésérével eleget tesznek a polgári védelmi kötelezettségeiknek.


DK: korábban is honvéd vezérkarnak hívták a szervezetet


Vadai Ágnes (DK) felhívta a figyelmet arra, hogy korábban is honvéd vezérkarnak hívták a szervezetet.

Azonban hiába nevezik át a Magyar Honvédség parancsnokságát honvéd vezérkarrá, hamarosan érkezik egy "új főnök", a miniszterelnök katonai irodájának vezetője, aki a "valódi katonai vezető" lesz, a politikai vezető pedig már régen nem a honvédelmi tárcánál van - fogalmazott.

Egy pozitívuma van a javaslatnak, hogy a katonai nemzetbiztonsági szolgálat honvédelmi alkalmazottai "kapnak egy jelvényt".


KDNP: igen a javaslatra


Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka azt kérdezte, a 26 ezer milliárd a kevesebb vagy a 36 ezer milliárd forint? Felidézte, hogy 2009-ben 26 ezer milliárd volt a GDP és 36 ezer 2014-ben, utóbbinak az egy százaléka is több - utalt a honvédelmi fejlesztésekre.

A mostani kormány jelentősen többet költ a honvédségre, mint a Gyurcsány-kormány - hangoztatta.

Kitért arra is: 2002 és 2010 között 17 ezer fővel csökkent a honvédség létszáma és 50 ezer hadi eszköz adtak el, kivontak a használatból 500 lánctalpas járművet.

Hozzánemértés és szakmaiatlanság jellemezte azt az időszakot, lezüllesztették a honvédséget - összegzett.

Rámutatott: a rombolás után a honvédség lassan visszanyeri régi fényét, ezt a célt szolgálják a hadiipari fejlesztések.

Megjegyezte azt is: úgy tűnik, Vadai Ágnes jobban tudja mi van a törvényben, mint maga az államtitkár.

A KDNP támogatja a javaslatot - közölte.


MSZP: visszanevezést tartalmaz a javaslat, szó nincs átalakításról


Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta, szintén döbbenten hallgatta az államtitkári expozét.

A javaslat címe átalakításról szól, de a törvényben erről egy "huncut szó nincs", az visszanevezést tartalmaz csupán.

Szerinte lesajnálják, kiüresítik és hülyét csinálnak az Országgyűlésből, s a honvédelmi bizottság megint nem tud semmiről.

Méltatlan a Magyar Honvédséghez, amit csinálnak, bár a katonáknak most a legkisebb baja, hogy kit hogyan neveznek - jegyezte meg.

Szóvá tette, hogy pár nappal ezelőtt kiadtak egy rendeletet arról, hogy a miniszterelnök mellett katonai irodát hoznak létre, "brutális hatáskörrel". Milyen viszonya lesz ennek az irodának a Honvédelmi Minisztériumhoz? - tette fel a kérdést. Igaz, hogy elakadtak államközi megállapodáson alapuló haderő-fejlesztési programok? Igaz, hogy ez az egyik oka Palkovics László lemondásának? Mi folyik a honvédség irányítása körül? Nem bízik a saját minisztereiben, a tábornoki karban a kormányfő, miért kell saját hatáskörébe vonnia az irányítást? - sorolta a kérdéseit az ellenzéki politikus, aki szerint a javasolt megoldások alaptörvény-ellenesek.

Az MSZP nem támogatja a javaslatot.



Jobbik: kérdés, hogy átnevezésről vagy újabb átszervezésről szól a javaslat


Sas Zoltán, a Jobbik vezérszónoka szerint ütőképes, korszerű hadseregre van szüksége Magyarországnak. Felidézte, hogy az irányítási rendszert nemrég alakították át.

Kérdés, hogy valóban átnevezés, esetleg átalakítás vagy újabb átszervezés kezdete ez a javaslat - mondta. Ha kizárólag átnevezés a cél, akkor mondhatnák azt is, nem a név számít, hanem a tartalom.

De szolgálja ez a névváltoztatás a honvédség érdekeit? - kérdezte.

Hozzátette: legalább a szakbizottságon keresztül az ellenzéket is érdemes lenne bevonni a munkába. A kormánypártok erre nincsenek rászorulva, de éppen ezért lehetnének nagyvonalúak, legitimitást is adva a változtatásoknak - közölte az ellenzéki politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!