OGY - Krónika 15. rész (igazságügyi tárgyú törvények, honvédelem)

Belföld, 2020.11.18

Az egyes igazságügyi törvények módosítását tartalmazó javaslat után a honvédelemmel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedd éjjel.



KDNP: új alapokra kerül a közjegyzői pályázatok folyamata



Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka pártja támogatásáról biztosította a kormányt az egyes igazságügyi törvények módosítását tartalmazó előterjesztés elfogadásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta, egyetértenek a kabinet által kezdeményezett módosításokkal, amelyek közül a közjegyzői pályázat új alapokra helyezése az egyik legfontosabb lépés.


MSZP: ideológiai küzdelmet folytat a kormány



Varga László, az MSZP első vezérszónoka ezzel szemben nem értett egyet az előterjesztéssel, különösképpen annak örökbefogadást szabályzó rendelkezéseivel, amivel szerinte a kormány korábban kezdett "ideológiai küzdelmét" folytatja.

A szocialisták második vezérszónoka, Bangóné Borbély Ildikó úgy fogalmazott, a kormány a melegeket akarja megbélyegezni azzal, hogy a jövőben főszabályként csak házastársak fogadhatnak örökbe. Ezzel a lépéssel azonban az örökbefogadásra váró gyermekek mellett még az elváltaknak és az élettársi kapcsolatban élőknek is kárt okoz a kabinet - tette hozzá.

"Lassan úgy érzem, hogy a középkor felé megyünk vissza" - zárta felszólalását az ellenzéki politikus.


DK: pánikkormányzásba kezdett a Fidesz


Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka szerint a Fidesz a koronavírus-járvány "félrekezelése" miatt pánikkormányzásba kezdett, aminek része, hogy számtalan, a jelenlegi helyzettel össze nem függő törvénymódosítást terjesztett a parlament elé, például az ingyenes tesztelés bevezetése helyett.

Kiemelte, pártja nem ért egyet az örökbefogadási szabályok javaslatban szereplő módon történő módosításával, így nem támogatja az előterjesztést.


Párbeszéd: a kormány a gyerekek jövőjét áldozza fel


Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd vezérszónoka hangsúlyozta, bár a javaslatnak vannak támogatható elemei, mint például a nyugdíjas alkalmazottak segítése, azt mégsem tudják elfogadni az örökbefogadási szabályok átírása miatt.

Elmondta, a kormány képes gyermekek jövőjét is feláldozni azért, hogy a meleg párok ne fogadhassanak örökbe.


Képviselői felszólalások

Varga-Damm Andrea, elsőként szót kérő független képviselőként aláhúzta, az örökbefogadásnál kizárólag az alkalmasságot szabad vizsgálni, a gyermekeknek pedig nem az az érdekük, hogy nevelőszüleik házasságban éljenek, hanem hogy megfelelően pótolják természetes szüleiket.

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a gyermek érdeke a legfontosabb, azt szeretnék, ha mindegyikőjük családban tudjon felnőni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakértői ajánlások, konzultációk beérkezése után engedélyezi a miniszter az örökbe fogadást, és nem igaz, hogy ebből az egyedülállókat ki fogják zárni.

Mesterházy Attila (MSZP) erre reagálva azt mondta, a kormánypártoknak egyetlen céljuk van ezzel a javaslattal, az alaptörvény módosításával és az Egyenlő Bánásmód Hatóság "beszántásával": az LMBTQ közösségből és a gender-szemléletből ellenségképet alkotni.

Felvetette a kérdést: ha azt mondja a kormánypárt, hogy nem ideológia mentén, a gyerekek érdekében változtatnak, akkor miért tárgyalják ezt a javaslatot? Miért teszik az engedélyeztetési folyamat végére a minisztert? Mert politikát akarnak csinálni belőle - mondta.



Völner Pál államtitkár a vitában elhangzottakra válaszolva közölte, hogy 2019-ben az örökbefogadók 93 százalék házaspár, 6,7 százalék pedig egyedülálló volt.


Honvédelmi tárgyú törvények


A kormányzat több törvényt is módosítana a javaslattal, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárának ismertetése szerint a változtatás célja a jogalkalmazás során feltárt hiányosságok, a jogszabályváltozások, valamint a tapasztalatok alapján a honvédelmi szervezeteket érintő bizonyos honvédelmi kérdések szabályozása.

A fontosabb pontok között említette a katasztrófák esetén a honvédség gyorsabb reagálásának biztosítását lehetővé tevő szabályokat, a rendészeti bizottság tájékoztatását a külföldön szolgáló katonák munkájáról, a honvédelmi összekötők alkalmazását, valamint a biometrikus eszközök alkalmazását a határvédelemben.

Bartos Mónika, a Fidesz vezérszónoka azokat a javaslatokat is kiemelte, amelyek a Magyarországon állomásozó külföldi katonákkal, parancsnokságokkal kapcsolatos szabályok egyszerűsítését érinti. Mint mondta: ezzel hatékonyabb lehet az együttműködés.

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka felszólalásában a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vállaló katonáknak mondott köszönetet.

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka a közölte, pártja támogatja a változtatások elfogadását és ugyanezt kérte a többi frakciótól is.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint a kormány a törvényjavaslattal lehetővé teszi jelentős túlmunka elrendelését a honvédségi dolgozók estében. Ennek hátterében pedig a személyi állomány megtartásának teljes kudarca áll - mondta, majd hozzátette, nem szavazzák meg a változtatásokat.

Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka szerint a hasonló törvényjavaslatok helyett most az ingyenes és tömeges koronavírus-tesztelésről, rendes állami bérpótlékról és az álláskeresési támogatás meghosszabbításáról kellene tárgyalni.

Németh Szilárd zárszavában köszönetet mondott az előterjesztést támogató képviselőknek, egyúttal hangsúlyozta, a változtatások egyértelműen a honvédség modernizálását, fejlesztését szolgálják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!