OGY - Krónika 15. rész (zárszámadás, adóváltoztatások, napirend után)

Belföld, 2020.11.16

A 2019-es zárszámadási törvény tárgyalása után a kormány legfrissebb adómódosítási javaslataihoz érkezett változtatásokról tárgyalt az Országgyűlés hétfőn késő este. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal zárult.



Államtitkári zárszó



Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára zárszavában megköszönte a hozzászólásokat.

A tavalyi év gazdasági folyamatai és a költségvetése hasonlóak voltak az előző évekhez - mutatott rá. Kifejtette: az EU átlagát meghaladó volt a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottak száma és a bérek is nőttek, eközben csökkent az államadósság.

Megjegyezte: a bruttó átlagkeresetek a 8,8 százalékos tervezett növekedés helyett a 14 százalékos bővülést is meghaladták. A zárszámadás azt mutatja, hogy a nettó és a reálbérek is az előzetesen jelzettnél nagyobb mértékben nőttek.

Közölte: azt a gazdaságpolitikát, ami összességében kedvező reálgazdasági folyamatokat és foglalkoztatási bérviszonyokat teremtett, nem nevezné vegytisztán neoliberális gazdaságpolitikának.

Hozzátette: a 2010-ben, a válságkezelő intézkedések részeként bevezetett szektorális adók, a bankadó sem ennek a vegytiszta neoliberális politikának a részét képezik.

Az elosztási vitát, az elfeledett társadalmi csoportokat érintő képviselői megjegyzésre azt mondta, hogy például az autóvásárlás támogatása vagy a jelzáloghitel, olyan intézmények, amelyek mindenki számára elérhetők. A rendvédelmi dolgozók esetében 2015-ben elindult a bérfejlesztés, ennek utolsó üteme tavaly volt. Egyetértett azzal, hogy a társadalmi felzárkózás útja az oktatás. Ha ugyanakkor az ellenzéken múlott volna, se a 2019-es, se a 2020-s évben nem lett volna tartalék a költségvetésben - mondta.

Rövid vita az adómódosításokhoz benyújtott változtatásokról

A Fidesz nevében Törő Gábor biztosította támogatásáról a kormányt az adótörvény módosításához benyújtott változtatásokkal kapcsolatban.

Ezt követően Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kérte az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését, míg Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) a kata adozás könnyítését sürgette annak érdekében, hogy egy üzleti partner esetében a frissen bevezetett 3 millió forint helyett 6 millió forintig lehessen számlázni.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár zárszavában egyik ellenzéki felvetéssel sem értett egyet. Kiemelte, alapvetően nem az áfakulcs határozza meg a termékek árát, noha egyes területeken valóban szép eredményeket lehetett elérni a forgalmi adó csökkentésével.

Szólt arról is, a kabinet a lehető legpontosabb számítások után vezette be a szóban forgó 3 millió forintos plafont.

Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően Fenyvesi Zoltán (Fidesz) Káptalantóti 750 éves fennállására emlékezett.

Közelmúltban megválasztott frakciótársa, Koncz Zsófia első parlamenti felszólalásában a 37-es főút Gesztely és Szerencs közötti négysávosítását kérte. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a kormány támogatásáról biztosította a képviselőt és közölte, ez a több mint 35 milliárd forintos fejlesztés várhatóan 2023 első negyedévében ér majd véget.

A Jobbik padsoraiból Brenner Koloman a nyomtatott könyvek áfájának eltörlését javasolta a lakosság olvasási kedvének ösztönzése érdekében, majd Z. Kárpát Dániel a családi pótlék növelését és kizárólag a gyermekek érdekében történő felhasználhatóságának bevezetését sürgette.

Az ülést vezető Lezsák Sándor ezt követően bezárta az ülésnapot. A parlament kedd reggel szavazásokkal folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!