OGY - Krónika 16. rész (temesvári népfelkelés, ülésnap lezárása)

Belföld, 2019.11.19

Az Országgyűlés a harminc éve lezajlott temesvári népfelkelésre emlékező határozati javaslat tárgyalásával zárta keddi ülésnapját.



Határozati javaslat a harminc éve zajlott temesvári népfelkelésre emlékezésről


A Fidesz nevében Németh Zsolt előterjesztőként ismertette azt a határozati javaslatot, amellyel az Országgyűlés a harminc éve lezajlott temesvári népfelkelésre kíván emlékezni.

Az indítvány indoklásában emlékeztetnek arra, hogy 1989. december 15-én este hívei körülvették Tőkés László temesvári református lelkész lakását, hogy megakadályozzák a falurombolás és a magyarok ellen hergelő állami politika ellen
következetesen tiltakozó lelkipásztor kilakoltatását. "Ez a szikra elég volt ahhoz, hogy az elnyomó kommunista rezsimmel szembeni elégedetlenség felszínre törjön és a következő napokban az ellenállás átterjedjen a bánáti város egészére".

Az előterjesztés hangsúlyozza, hogy a romániai diktatúra brutális terrorral válaszolt, de ez csak olaj volt a tűzre: a tiltakozás országossá vált. December 21-én Bukarestben is
összecsapások robbantak ki, amelyek 27-ére véget vetettek a négy évtizedes kommunista
uralomnak. Ez, a Temesváron kezdődött tizenkét nap vezetett el az 1990. május 20-án tartott szabad választásokhoz és a demokratikus átalakuláshoz Romániában - tették hozzá.

A kormány nevében Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, míg a Fidesz padsoraiból Pánczél Károly, a KDNP-ből pedig Nacsa Lőrinc érvelt az előterjesztés elfogadása mellett.

Az ellenzéki felszólalók közül Bencsik János (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP) és Gréczy Zsolt (DK) is frakciója támogatásáról biztosította a kezdeményezést.



Az ülést vezető Sneider Tamás lezárta az ülésnapot. A parlament szerdán folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!