OGY - Krónika 16. rész (választási törvény)

Belföld, 2022.06.28

Kedd este a választási törvény módosításának általános vitájával zárta munkáját a parlament.



KDNP: az áprilisi választás szabad és demokratikus volt


Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta, az EBESZ delegáltjai és más megfigyelők is azt mondták, hogy az áprilisi választás szabad és demokratikus volt. Nem helyes, hogy az ellenzék a választási veresége miatt a választókat vagy a választási rendszert okolja - szögezte le.

A mostani törvényjavaslat módosításai előremutatóak és gyakorlati tapasztalat során megismert problémákat oldanak meg - mondta.

Pozitív tapasztalatnak nevezte, hogy április 3-án egy napon bonyolítottak le egy országgyűlési választást és egy népszavazást.


Momentum: "Zs-kategória" az előterjesztés minősítése


Sebők Éva (Momentum) vezérszónoki felszólalásában "zs-kategóriának" minősítette az előterjesztés minőségét, és azt mondta: azt megszavazni nem lehet. Példaként említette, hogy a szavazatszámlálóknak járó munkaidőkedvezményt "pontatlanul és nem megfelelően" fogalmazták meg, mert ha a szavazatszámlás hétfő hajnalra csúszik, a pihenőnap keddre jár majd nekik.

Hozzátette: nincs megválaszolva az a kérdés sem, hogy akinek vasárnap munkanapja lenne, hogyan tud részt venni a szavazatszámlálásban.


MSZP: az ellenzékkel egyeztetve kellene megalkotni egy ilyen törvényt


Vajda Zoltán (MSZP) úgy fogalmazott: ha Magyarország egy normális jogállam lenne, a mindenkori kormány az ellenzékkel közösen, egyeztetések sorával alkotna meg egy ilyen törvényt.

Azt mondta: lényeges kérdéskörökkel maradt adós a törvény, például a politikai és a kormányzati hirdetések, a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak választása, a közszolgálati műsorszolgáltatók tényleges függetlenségének biztosítása terén.

Véleménye szerint indokolatlan vagy szándékosan tisztességtelen módosításokat is tartalmaz a javaslat. Ezek közé sorolta, hogy a választási bizottságba a frakcióval nem rendelkező listaállító pártok csak "biodíszlet" tagokat állíthatnak, tanácskozási joggal, a Nemzeti Választási Irodát (NVI) "opcionálisan sem terheli majd ellenőrzési kötelezettség" és az NVI elnökének illetményét is megemelnék.


Mi Hazánk: miért nem korábban hozták meg a döntéseket?


Szabadi István (Mi Hazánk) azt mondta: pártjuk azzal még egyetértene, hogy a két választást gazdaságossági szempontok miatt egy időben célszerű megtartani, azonban a Fidesz ezt a javaslatát korábban is megtehette volna.

Óriási hibát jelentene szerinte az a közéleti anomália, hogy egy tavaszi önkormányzati választás után a hivatalban levő képviselők és polgármesterek megbízása csak ősszel járna le, mert visszaélésekre adna okot.

Hozzátette: a magyar joghatóság kiterjesztésével egyetértenek a külföldön elkövetett, a magyarországi választásokat érintő jogsértések kivizsgálása érdekében, de itt is kifogásolják azt, hogy miért nem korábban hoztak ilyen döntést.

Úgy fogalmazott: nem azon van a legnagyobb hangsúly, hogy a választásokat októberben vagy tavasszal tartják, hanem azon, hogy a kormánypártoknak egyáltalán nem áll érdekükben változtatni a valódi esélyegyenlőség biztosításáért.



Nemzetiségi szószóló: a legtöbb nemzetiségi önkormányzatoknak nincs forrása az időközi választásokra



Szolga József horvát nemzetiségi szószóló kifogásolta a javaslatnak azt a részét, amely szerint ha a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületét feloszlatják, a nemzetiségi önkormányzati időközi választásokat csak akkor lehet megatartani, ha az önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza.

Mint mondta, a nemzeti önkormányzatok többsége nem rendelkezik ehhez elég forrással, így az új szabályozás majdnem minden esetben az önkormányzatok megszűnését eredményezi. Ezért a nemzetiségek javasolják ennek a szakasznak az újragondolását és kezdeményezik, hogy a költségvetés biztosítson fedezetet az időközi választások megtartásához.

Kifogásolta továbbá, hogy a javaslat értelmében a Nemzeti Választási Bizottságnak az Országos Nemzetiségi Önkormányzat által megbízott tagja csak a nemzetiségeket érintő ügyekben rendelkezik szavazattal.


Kormány: az indítvány hosszú ideje megismerhető


A vita lezárása után Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy a javaslat hosszú ideje megismerhető a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

Kiemelte, hogy a DK-s Sebián-Petrovszki László politikailag elfogultnak tartotta az indítványt, de felszólalásában egyetlen olyan elemet sem nevezett meg belőle, amivel alátámasztotta volna kijelentését.

Amíg az ellenzék esélyesnek tűnt arra, hogy megnyerje az áprilisi választást, addig nem fogalmazott meg olyan kritikát, hogy tisztességtelen lenne a választási rendszer - közölte.


Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök az ülést bezárta. A parlament várhatóan szerda reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!