OGY - Krónika 17. rész (kondicionalitási eljárás)

Belföld, 2022.11.22

Az Európai Bizottság (EB) kérésére egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosításáról tárgyalt kedd este az Országgyűlés, majd napirend utáni felszólalással zárult a keddi ülésnap.



Mi Hazánk: ez a felszín kapargatása


Apáti István, a Mi Hazánk vezérszónoka megjegyezte: ebben a ciklusban harmadik alkalommal foglalkozik a parlament a vagyonnyilatkozati rendszerrel. Mint mondta, előbb gyökeresen átalakították, majd visszaállították a korábbi rendszert, amin most kisebb mértékű módosításokat hajtanak végre.

Szerinte a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer "a felszín kapargatása", ezért olyan vagyonosodási vizsgálat bevezetésére volna szükség, amely alkalmas annak megállapítására, hogy az adott politikus vagyongyarapodása arányos-e a legális jövedelmével.

Apáti István felhozta pártja azon, már korábban is felvetett javaslatát, hogy a vagyonnyilatkozatot tevőknek arról is nyilatkozniuk kelljen, állampolgárai-e más országnak, hiszen egy ilyen eset komoly nemzetbiztonsági kockázatokat vethet fel.


Államtitkár: cél az uniós források hazahozatala


Répássy Róbert államtitkár az általános vita lezárása után elmondott reagálásában azt emelte ki: a kormányzati szándék és a törvényjavaslat célja világos, mégpedig az, hogy bizottság aggályainak orvoslásával hazahozzuk az országnak járó uniós forrásokat.

Hangsúlyozta: hosszú és előkészített folyamat ezen források felhasználása, aminek során "minden egyes eurócentet 8-10 hatóság fog vizsgálni". Hozzátette: a javaslat elfogadásával tisztább lesz a közélet, a javaslatok a korrupció elleni küzdelmet szolgálják. Megjegyezte: eddig is minden jogi lehetőség megvolt az ilyen ügyek feltárására


Napirend után


Dócs Dávid (Mi Hazánk) Nógrád megye, a terület adottságainál azt megillető sokkal rosszabb helyzetéről beszélt napirend utáni felszólalásában.

Az ülést vezető Lezsák Sándor jelezte: a törvényhozás reggel kilenc órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!