OGY - Krónika 2. rész (földügyi törvények)

Belföld, 2022.11.11

Folytatta az egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat megvitatását az Országgyűlés pénteken.



A KDNP támogatja a javaslatot


Mihálffy Béla (KDNP) arról beszélt, hogy napjainkra kritikus kérdéssé vált a vízkészletek megóvása, ezért is fontos a javaslat. A magyar vízgazdálkodás kiemelt célja, hogy növelje az országban visszatartott vízmennyiséget - emlékeztetett.

Közölte: az előterjesztés kitér az erdő védelmére, az erdőgazdálkodásra is, célja, hogy az erdészeti hatóság hivatalos tudomásában álló felépítmények tulajdonjoga végre rendeződjön. Emellett a javaslat a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására irányuló rendelkezéseket is tartalmaz - mutatott rá.

Elmondta: fontos, hogy a javaslat kitér továbbá a hegyközségekre, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmára, a földeken fennálló osztatlan közös tulajdonra, valamint az agrárgazdaságok átadására.

A képviselő szerint a javaslat támogatható kezdeményezéseket tartalmaz, ezért frakciója támogatja azt.


MSZP: fontos megóvni a vízkészleteket


Szabó Sándor (MSZP) elsősorban a vízkészletek megóvására irányuló részt emelte ki a javaslat pontjai közül, ugyanis ez - mondta - napjainkra aggasztó kérdéssé vált. A vízkészletek megvédése mellett a vízpótlás is egyre fontosabb feladat - tette hozzá.

Elmondta: több más területen is rendezni kívánja a felmerült problémákat a javaslat, így a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolására is kitér. Az indítványban foglalt kényszerintézkedések helyett azonban inkább támogatásra lenne szükség a cél érdekében - vélekedett.

Kiemelte: a javaslat jelentős mértékben támogatható, de erre a részre - szakmai szervezetekkel egyeztetve - módosító javaslatot adtak be. Azt kérik, hogy a kormány fontolja meg módosítást, és ha támogatja azt, az MSZP is teljes egészében támogatja a javaslatot - mondta.


Jobbik: meg kell akadályozni az elsivatagosodást!


Bencze János (Jobbik) arra kérte a jogalkotókat, hogy egy következő, a vízmegtartással foglalkozó indítvánnyal tegyenek lépéseket a vízszintemelés érdekében. Hozzátette, hogy meg kell akadályozni az elsivatagosodást.

A képviselő külön örült annak, hogy az erdőkben, erdészeti területeken található, akár 100-200 évvel ezelőtt felhúzott épületek földhivatali bejegyzését megkönnyítik.

A politikus segítséget kért az elaprózódott, kisméretű birtoktestek ügyében. Hozzátette, rendezni kell azoknak a birtokoknak az ügyét is, amelyek tulajdonosai a születési adataik alapján már biztosan több évtizede elhunytak.

A törvényjavaslat alkalmazkodik a 21. századhoz, a kihívásokhoz, ezért a Jobbik támogatandónak tartja - foglalta össze véleményét.


A vízmegtartás fontosságát hangsúlyozta a Párbeszéd


Szabó Rebeka (Párbeszéd) azt mondta, hogy a javaslat vegyes érzelmeket ébreszt benne. A belvizek ügyében pozitív lépést tesz az indítvány, de fontos lenne arról is hallani, hogy a kormányzat hogyan tervezi a tavaszi árvizeket "szétteríteni a tájban és ott megtartani" - indokolta kijelentését.

Szintén fontos kérdés, hogy az agrártárca hogyan tudja befolyásolni azt a keretrendszert, amelynek alapján a vízügyi igazgatóságok véleményt alkotnak - emelte ki.

A Nemzeti Földalapról szóló módosításról azt mondta, semmit nem támogatna, ami csökkenti az átláthatóságot.


Mi Hazánk: meg kell őrizni a termőföldet!


Dócs Dávid (Mi Hazánk) a legégetőbb problémának nevezte, hogy amíg papíron a vízkészlet és a termőföld alaptörvényi védelmet élvez, addig "elsivatagosodunk", illetve a magyar földek külföldi állampolgárok kezébe kerülnek.

Helyes a vízkészletek megóvására törekvés, a természetes vízmegtartás, a talaj vízszintjének emelése és a vízgazdálkodás helyreállítása - jelentette ki.

Az élelmiszerellátás stratégiai kérdés, aminek egyik alapja a termőföld, amit meg kellene őrizni és a gazdákat helyzetbe kellene hozni - foglalta össze véleményét.



LMP: a legfontosabb kérdés a víz biztosítása


Keresztes László Lóránt (LMP) egyetértett azzal, hogy a természeti kincsek megőrzése, a víz és a föld védelme biztosíthatja a nemzet jövőjét.

A törvénycsomag legfontosabb kérdése az, hogy hogyan lehet biztosítani a vizet Magyarországon - érvelt. A vezérszónok kulcsfeladatnak nevezte a helyes vízgazdálkodás irányának a megtalálását. Az ország lecsapolásáról és kiszárításáról beszélő politikus bírálta, hogy a vízgazdálkodás során még mindig az a szemlélet érvényesül, hogy gyorsan el kell vezetni a vizet.


Nemzetiségi képviselő



Ritter Imre német nemzetiségi képviselő a Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működésével összefüggésben beszélt arról, hogy a kárpótlásra várók egykori svábok és leszármazottaik Solymáron, Pilisszentivánon és Nagykovácsiban.

A földbeni kárpótlásuk folytatása érdekében egyebek mellett változtatást javasolt a nemzeti földügyi központ állami földekről szóló nyilvántartásában, illetve kezdeményezte az idejét múlt bányajogok törlését.



Zárszó



Nagy István agrárminiszter a kármentesítésről közölte, november végégi kell összegezni a károkat és azt követően tesz javaslatot a kormánynak az alap kiegészítésére.

Az ársapkákkal kapcsolatban elmondta, lesz tojás is és burgonya is; az intézkedés meghozásakor figyelembe vették a lengyel burgonya árfekvését is.

A vízvisszatartással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy később módosítják a vízgazdálkodási törvényt.

Az ingatlannyilvántartás anomáliáival kapcsolatban megjegyezte, a visegrádi vár sem szerepel a nyilvántartásban.

Kijelentette azt is, mindent elkövetnek azért, hogy termőföldet a magyar gazdák kezében tartsák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!