OGY - Krónika 2. rész (Integritás Hatóság, háború, pedagógusok)

Belföld, 2022.11.21

Az újonnan létrejött Integritás Hatóságról, az orosz-ukrán háborúról és a pedagógusok fizetéséről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: bizonyítsa be a kormány, hogy valóban korrupcióellenes az Integritás Hatóság


Brenner Koloman (Jobbik) azt tette szóvá, hogy arról szóltak az ígéretek, november 19-én elindul az Integritás Hatóság, de Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke zárt ajtókat talált szombaton, pedig egy nagyon érdekes korrupciós ügyről vitt volna dokumentumot.

Értékelése szerint a kormány vészesen veszélyezteti a magyar polgároknak járó uniós forrásokat. Kezdjék el a munkát, bizonyítsák be, hogy valóban korrupcióellenes ez a hatóság - javasolta.

Kitért arra, hogy az energiabiztonság kiemelten fontos kérdés jelenleg, de a kormány ebben a helyzetben csak azt bizonyítja, hogy nem tud kormányozni.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta, az Integritás Hatóság a kormánytól független szerv, ezért a kormányt számon kérni egy tőle független szerv működéséért meglehetősen abszurd.

Szerinte "jogi egyetemi alapozó tananyag", ha bármelyik határidő munkaszüneti napra esik, akkor az a következő munkanaptól érvényes, így munkatársak hétfőtől érhetők el a hatóság székhelyén.

Az államtitkár Gyöngyösi Márton akcióját "színtiszta provokációnak" minősítette, szerinte ennek az az oka, hogy a Jobbik elnöke új témákkal akar a hírekbe bekerülni, mert hevessége és átgondolatlan nyilatkozatai miatt számos esetben hozta magát és a Jobbikot kínos, vállalhatatlan helyzetbe.

Hozzátette, a Jobbik döntse el végre, ragaszkodik-e "a kisnyilas gyökereihez", vagy modern, 21. századi européer pártként akar pózolni. Azt is kérte, hogy Jobbik a háború helyett álljon a béke pártjára, támogassa a kormány béketörekvéseit.


Momentum: mondja ki a kormány, hogy Oroszország háborús bűnös állam


Gelencsér Ferenc (Momentum) pártja múlt heti kárpátaljai és kijevi látogatásáról számolt be, azt firtatva, mivel kényszeríti az orosz vezetés Orbán Viktort és a magyar kormányt, hogy ne utazzon Ukrajnába. Hozzátette: a Momentum volt az első magyar parlamenti delegáció Ukrajnában, és rendkívül kínos, hogy egy ellenzéki pártnak kell elvégezni a kormány feladatát.

Elmondta, elképesztő pusztítást láttak Kijev környékén, és épeszű ember csak azt kívánhatja, hogy ne eszkalálódjon a háború és minél hamarabb legyen vége. Üdvözölte, hogy Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciói megszavazták az összes szankciót. Rendkívül fontos, hogy a Fidesz szankciópárti - jegyezte meg.

Azt kezdeményezte, mondja ki a kormány, hogy Oroszország háborús bűnös állam. Javasolta, hogy "tüntessék el" a közterületekről a bombás plakátokat, ne gyalázzák a háború áldozatainak emlékét. A szankciók nem bombák, azok eszközök a bombák megállítására - jelentette ki. Azt is kérte, hogy a kormány küldjön delegációt Kijevbe.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint újkeletű a Momentum aggódása a határon túli magyarokért, hiszen korábban román és szlovák pártokat támogattak a választásokon az ottani magyar pártok helyett.

Közölte, annál világosabban, mint ahogy a magyar kormány és az Országgyűlés tette, nem lehet egyértelműbben állást foglalni az orosz agresszió ellen. Jelezte, Magyarország minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna segítése érdekében, az ország egymillió menekültet fogadott be.

A szankciókkal kapcsolatban azt mondta, Magyarország nem fogadja el az olyan szankciós intézkedéseket, amelyek az országnak és a magyar embereknek hátrányosak, károsak, előnytelenek. A kormány kivételeket harcol ki, és miután ezeket eléri, megszavazza a szankciós döntéseket - magyarázta.


MSZP: kössék a jegybankelnök fizetéséhez a pedagógusok bérét!


Tóth Bertalan (MSZP) alkalmatlannak nevezte a kormányt, mert az egyre több adót szed be, de egyre kevesebb szolgáltatást nyújt, és nem normális, hogy előbb emelik meg a miniszterek fizetését, mint a pedagógusokét. Emlékeztetett arra, hogy több hatóság elnökének fizetését is emelni tervezik, köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, Matolcsy Györgynek a fizetését is, aki a kormánnyal "koprodukcióban" tönkretette a forintot, nem akadályozta meg a brutális drágulást.

Azt javasolta, kössék a tanárok fizetést az MNB-elnök fizetéséhez, egy pályakezdő pedagógus fizetése érje el a jegybankelnök fizetésének tíz százalékát.

Közölte, a kormánypártoknak színt kell vallani a héten a svédek és a finnek NATO-csatlakozásáról, az alacsony jövedelmek adóterheinek csökkentéséről és a brutális energiaáremelések eltörléséről.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a kormány elítéli az orosz agressziót Ukrajnában, de nem fog olyan brüsszeli döntéseket támogatni, amelyek húsba vágóak és károsak az országnak és Európának.

Szólt arról is, hogy ez a kormány 1600 milliárd forinttal költ többet egészségügyre, mint az utolsó baloldali kormányzati évben, folyamatban van az orvosbéremelés, emelkedett az ápolók bére. Szociális kiadásokra háromszor annyit költenek, mint 2010-ben - tette hozzá, jelezve azt is, elkötelezettek a pedagógusok béremelése mellett is.

Az államtitkár kitért arra, hogy a gazdaság, az ipari termelés is nő, a foglalkoztatás a rekordszint közelében van. A kormány fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, továbbá az árstopokat, a kamatstopot, a családtámogatási rendszert és emelték a nyugdíjakat - sorolta a kormányzati intézkedéseket.

Szerinte a baloldal ezekhez a döntésekhez nem nyújtott támogatást. Ha baloldali pártok milliárdos nagyságrendben kapnak külföldről támogatást, annak ez lesz az eredménye - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!