OGY - Krónika 2. rész (költségvetés)

Belföld, 2019.06.19

A Fidesz vezérszónokai - elfogadásra javasolva a 2020-as büdzséjavaslatot - a jövő évi költségvetés megalapozottságáról, az emelkedő támogatásokról beszéltek, a Jobbik ezzel szemben a jövő feléléséről.



Fidesz: rendkívüli mértékű a családok jövő évi támogatása


Rendkívüli mértékűnek nevezte a jövő évi költségvetési javaslatban szereplő családtámogatásokat szerdán a parlamentben Bánki Erik, a Fidesz egyik vezérszónoka.

Az előterjesztés teljes mértékben megfelel a nagyobbik kormánypárti frakció céljainak és elvárásainak - jelentette ki.

Hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamai közül GDP-arányosan Magyarországon a legnagyobb a családtámogatások mértéke, ami állásfoglalás a közösség legnagyobb problémájában, abban, hogy a migráció vagy a saját erőből alapozó építkezés, a gyermekvállalási kedv növelése oldja-e meg a demográfiai gondokat.

Ez a költségvetés nemcsak a magyar családok, a magyar vállalkozók költségvetése, hanem minden magyar ember életét jobbá teszi - értékelt, az adócsökkentéseket, az adminisztrációs könnyítéseket, a növekvő támogatásokat és a rendkívüli események nélkül nullszaldóval számoló tervezetet méltatva.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy számos olyan intézkedés is szerepel a 2020-as költségvetésre vonatkozó javaslatban, amely minden országgyűlési képviselő számára támogatható.

Bánki Erik ambiciózus, de a korábbi adatok tükrében reális célként említette a 4 százalékos tervezett gazdasági növekedést, utalva arra, hogy tavaly 5, az idei első negyedévben 5,3 százalékos volt ez a mutató.

Reális célként szólt a teljes körű foglalkoztatottság eléréséről, hazai és nemzetközi szinten is elismerésre méltónak nevezte az egyszázalékosra tervezett költségvetési hiányt, az ezzel egyező mértékű tartalékot pedig a költségvetési biztonság fontos eszközeként említette.

Örömének adott hangot, hogy az állam a tervezet alapján ismét önmérsékletet gyakorol a kiadások terén, hozzátéve, hogy csak szigorú gazdálkodással tud más területeknek példát mutatni az állam.

Frakciótársa, Szűcs Lajos azt hangsúlyozta: a korábbi évek büdzséihez hasonlóan kiszámítható, következetes és betartható a javaslat.

Megemlítette: minden kiemelt területnek forrásbővülést ígér a tervezet. A családok és a munka világa mellett ide sorolta a biztonság területét is.

A migráció számunkra nem lehetőség, hanem gazdasági, kulturális és közbiztonsági kockázat - fogalmazott Szűcs Lajos, aki indokoltnak nevezte, hogy - szemben a korábbi kormányok politikájával - a családtámogatások körében a munkaalapú juttatások súlya növekedjen.


Jobbik: ez a jövő felélésének költségvetése



Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka hangsúlyozta: a benyújtott előterjesztés a jövő felélésének költségvetése, mert míg bizonyos társadalmi csoportoknak kedvez, másoknak nem. Példaként említette a "kényszerből kivándorolt" magyarokat, nekik - mondta - átfogó otthonteremtési program kellene, ez egyértelmű üzenet lenne, hogy van értelme visszatérniük ide, nem kell hosszú évekig spórolniuk egy lakásra.

Felrótta: a mindenkori költségvetés megtárgyalásakor a kormánynak a korábbi időszak adatainak birtokában illene megmagyaráznia a bizonyítványát, de zárszámadás hiányában vitatják meg a következő büdzsét, így kell eldönteniük, mire mennyi forrást szánnak. Annak, hogy hamarabb tárgyalják a költségvetést, nem látszanak konkrét előnyei - értékelt.

Kijelentette: a kormány azt kéri, bízzanak a szakemberekben, ami elfogadhatatlan, a pénzügyi tervezés ugyanis egy szakma, nem pedig érzelmi műfaj.

Megjegyezte: a magyar nemzetgazdaság állapotáról semmit nem hallottak.

A képviselő kifejtette: meg kell magyarázni a magyar bérszínvonal helyzetét; nagyon alacsony bázisról indulva vitathatatlan, hogy emelkedtek a bérek, de regionális és európai összevetésben nem sikerült kiugró eredményt elérni. A szociális hozzájárulási adó csökkentését támogatandónak nevezte, de a munkásszálló-építési program bővülésével kapcsolatban közölte: rengeteg "idegenből idehozott, úgynevezett, vendégmunkás" dolgozik Magyarországon, és fel kellene mérni, hogy azokban az ágazatokban, ahova tömegesen hozzák őket, valóban szükség van-e a jelenlétükre. Az idegen vendégmunkások tömeges ittléte a munkaerőpiacon letöri az amúgy sem magas bérszínvonalat - tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel a demográfiai csomag minden pontját támogatandónak tartja, de meglátása szerint az intézkedések kevés magyar családot érhetnek el. A kilakoltatások fényében furcsa, hogy ilyen lépésekről beszél a kormány - fogalmazott.

Hangsúlyozta: meg kellene szüntetni a 27 százalékos áfát, a luxuscikkek kivételével ennek alkalmazása elfogadhatatlan.

Az ellenzéki képviselő kitért arra: bizonyos külföldi nagy cégeknek kedvez a csökkentett társasági adó, de megkérdőjelezhető, hogy haszna a magyar gazdaságban nagy mértékben jelentkezne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!