OGY - Krónika 2. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.23

Folytatták a képviselők a 2023-as költségvetési javaslat megvitatását az Országgyűlés csütörtöki ülésén.



KDNP: egyszerre stabil és dinamikus a javaslat


Latorcai János (KDNP) kijelentette: mára tény, hogy a tavaly a gazdaság újraindítására hozott intézkedések sikeresek voltak, "gazdaságilag sikeres évnek néztünk elébe", de ezt a háború felülírta.

Kiemelte: a költségvetési javaslatban egyszerre van jelen a stabilitás és a dinamizmus. A büdzsé biztosítja, hogy a rendkívül gyorsan változó világban, gazdasági környezetben is sikerüljön megteremteni a kiszámítható gazdálkodáshoz szükséges stabilitás és dinamizmus egységét - vélekedett.

Kifejtette: a stabilitást garantálja, hogy megmaradnak az embereket segítő korábbi támogatások, a dinamizmust, rugalmasságot pedig a gazdaság élénkítésére szánt források, beruházások biztosítják. Különösen fontosak az energetikai beruházások, amelyek az energiafüggetlenség megteremtését segítik - mondta.

Hangsúlyozta: a kormány a költségvetés tervezésekor megértette a kihívásokat, különösen azt, hogy a háború és a brüsszeli szankciós politika miatt most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme.


Jobbik: költeni kellene a települések karbantartására is


Bencze János (Jobbik) a településkép romlásáról beszélt, szerinte Magyarországon nincs elég ember a települések közterületeinek karbantartására. A költségvetésben forrást kellene biztosítani településkarbantartásra, mert ez élhetőbbé és biztonságosabbá tehet egy települést - mondta. Hozzátette: erre azért is szükség lenne, mert elfogytak az emberek a közmunkaprogramból.

Megjegyezte: a jelenleginél jobban kellene támogatni a méhészeket is, mert enélkül a mezőgazdaság rosszabb helyzetbe kerülhet.


Fidesz: mindenkinek kedvező változást hoz a javaslat


Bánki Erik (Fidesz) arról beszélt, hogy a járványt követően a magyar gazdaság megőrizte teljesítőképességét, sőt azon országok közé tartozott, amelyek a leggyorsabban tudtak kikerülni a válságból. A kormány döntéseinek köszönhetően folytatódott a gazdaság erősödése az év elején is, ami azért fontos, mert a jelenlegi bizonytalan helyzetben, a háború okozta változások következtében olyan világgazdasági válsággal kell szembenézni, amelynél sokat számít, hogy milyen alapokról indul a gazdaság - mondta.

Kiemelte: a kormány az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a rezsicsökkentést. Ennek a forrásait a 2023-as költségvetés minden tekintetben biztosítja - jelentette ki.

Közölte: a következő évben is megmarad a 13. havi nyugdíj, folytatódnak a családtámogatások, és a várható infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak. Az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt most a legfontosabb Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme - vélekedett.

A képviselő kifogásolta, hogy az ellenzék a vitában bírálta a kormány válságkezelését, mivel meglátása szerint a baloldal korábban válságkezelésből megbukott.

Felszólalásában úgy összegzett: a költségvetési javaslat minden tekintetben valamennyi magyar társadalmi rétegnek hoz kedvező változásokat.


Momentum: ez nem a jövő költségvetése


Szabó Szabolcs (Momentum) kijelentette: ez nem a jövő költségvetése, nem a megélhetési válságra adott jó válaszok költségvetése. Választókerületére utalva azt is hozzátette, hogy a javaslat nem Csepel, Soroksár költségvetése.

Úgy fogalmazott: az ország jövője az oktatáson múlik, ám a büdzsé az oktatás legalapvetőbb problémáit sem kezeli, a többi között a bérválságot vagy a tanárhiányt. Pártja ezért 250 milliárd forintot javasol a pedagógusbér-emelésre és további 15 milliárdot azon felsőoktatási intézmények bérfejlesztésére, amelyek még állami kézben vannak.

Az adóemelések, adósarcok büdzséjének is nevezte a költségvetést, bírálva, hogy a kormány az áfa- és személyijövedelemadó-bevételek növekedésével számol.

Sérelmezte, hogy az önkormányzatok, bár visszakapják a korábban elvont iparűzésiadó-bevételeket, épp ilyen mértékben emelkedik a befizetendő szolidaritási hozzájárulás, ami miatt továbbra sem valósulhatnak meg a tervezett beruházások.


KDNP: kihívásokkal terhelt nemzetközi környezetben készült a büdzsé


Juhász Hajnalka (KDNP) arra mutatott rá, hogy a költségvetés tervezése kihívásokkal terhelt nemzetközi környezetben zajlott. Mindezek hatásai meglátszanak az előterjesztésen, de az elmúlt évek tudatos gazdaságtervezésének köszönhetően a kihívások stabil állapotban érték a magyar gazdaságot - mondta.

Bírálta a globális minimumadót, amelynek bevezetése szerinte komoly kihívást jelentene a cégek számára, így a munkanélküliség növekedését okozná.

Elmondta, hogy a büdzsé a rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a családok, a nyugdíjasok, a magas foglalkoztatási szint és a jövedelmek megőrzésének ügyét, az életpályaprogramokat, az egészségügy és az oktatás kérdését, a jelentős beruházások megvalósítását.

Szólt a többi között az energiafüggetlenség növelésének fontosságáról és a klímavédelemről is, bírálta azonban a Brüsszel által szorgalmazott karbonadót, amely szerinte az ipar által előállított szennyezés költségeit a lakosságra terhelné. Az ugyanis a kevésbé tehetős embereket és a kis- és közepes vállalatokat sújtaná - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!