OGY - Krónika 2. rész (kultúra)

Belföld, 2022.12.07

Lezárta a magyar kultúra napjáról szóló határozati javaslat megvitatását az Országgyűlés szerdán.



MSZP: az előterjesztés szimbolikus jelentőségű



Hiller István (MSZP) meglátása szerint az előterjesztés szimbolikus jelentőségű, hiszen egy meglévő ünnepet foglal új keretbe, nemzeti emléknappá nyilvánítva a magyar kultúra napját.

Nincs olyan nemzet, amely ne tartaná fontosnak, hogy legyen himnusza, ami meghatározza a közösséget, önazonossága szimbolikus kifejeződése. A magyar Himnusz egybefogja a múltat, a hagyományt, a tradíciót és a jövőt, az innovációt - mondta.

A kultúra napja ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy "hol tartunk". Hiller István szerint a jelenlegi válság veszélyes a magyar kultúra intézményeire. Tucatjával zárják be ideiglenesen az önkormányzatok, alapítványok, egyházak kulturális intézményeiket, és vannak, akik ebben a helyzetben alkalmat látnak a végleges bezárásokra.

Ezt nem szabad elfogadni, mert szükség van, különösen a kisvárosokban, galériára, művelődési házra - figyelmeztetett Hiller István, hozzátéve, ezek a helyek majdhogynem az utolsó színterei a közösségi találkozásnak és alkotásnak.

Az előterjesztést az MSZP támogatja - közölte.



Jobbik: az állam kiemelt feladata a kultúra támogatása



Brenner Koloman (Jobbik) hangsúlyozta, a kultúra nemzeti alap, amely összefogja a nemzeti közösségeket, a magyar kultúrában pedig a határon túli magyar közösségeknek és a magyarországi nemzetiségeknek is kiemelt szerepe van.

Komoly feladata a mindenkori magyar államnak, hogy biztosítsa a kultúra eredményeihez való hozzáférést a polgárai számára, valamint azt, hogy a kulturális eredmények megjelenjenek a nemzetközi porondon is.

Ugyancsak az állam fontos feladatának nevezte a kultúra átörökítésének támogatását a következő nemzedékre.

Kiemelt feladatként beszélt a kortárs művészet, a népművészet támogatásáról és a nemzeti kulturális intézmények fenntartásáról, ugyanakkor ellenezte, hogy a támogatások politikai szempontok alapján történjenek.

Brenner Koloman fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi válságos időszakban is jusson forrás a kultúrára és az oktatásra.

Javasolta a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak emelését, átlátható, egyenlő esélyeket biztosító pályázati feltételek kidolgozását, és különösen a kisebb településeken működő művelődési házak, könyvtárak, civil szervezetek támogatását.

Jelezte, a határozati javaslatot a Jobbik támogatja.



Mi Hazánk: a magyar kultúra napján a kultúra névtelen munkásait is ünnepeljük



Szabadi István (Mi Hazánk) arról beszélt, Kölcsey Ferenc Himnusza a nemzeti összetartozás fontos sarokköve, a több mint ezeréves magyar államiság nemzeti jelképe, amelyet a közmegegyezés tett nemzeti imádsággá.

Kölcsey egyidejűleg használja a Himnuszban a szakrális és a hazafias retorikát, így az a keresztény hithűség és a magyar függetlenség hiteles kifejezője.

Szabadi István kitért arra: a magyar kultúra nem élettelen dolog, hanem "mi magunk vagyunk". A magyar kultúra napján a magyar kultúra névtelen munkatársait is ünnepeljük. Azokat az embereket, akik nap mint nap küzdenek a magyar kultúra fennmaradásáért, de az elmúlt 30 évben nem kapták meg a kellő megbecsülést sem erkölcsi, sem anyagi értelemben. Ebben komoly előrelépésre lesz szükség a jövőben. Reményét fejezte ki, hogy a válság miatt nem zárják be a kulturális intézményeket, hiszen így azoknak az embereknek szűnhet meg a munkája, akik hittel, hivatástudattal, szeretettel végzik a mindennapi munkájukat a kultúra területén.

A Mi Hazánk a határozati javaslatot támogatja.



Zárszó



Hoppál Péter (Fidesz) zárszavában köszönetet mondott azért, hogy a kormánypártok mellett a Mi Hazánk, a Jobbik, az MSZP és a DK jelen levő képviselője is támogatásáról biztosította az előterjesztést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!