OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt)

Belföld, 2020.07.13

A gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyéről, az EU tervezett hitelfelvételéről, valamint a nemzeti konzultációkról beszéltek a képviselők a hétfői napirend előtti felszólalások második felében.



Jobbik: a pedofilok ne úszhassák meg felfüggesztettel!


Ander Balázs (Jobbik) azt mondta, hogy egyetlen könnycseppet sem hullattak volna, ha az "aberrált" Kaleta Gábor, volt perui magyar nagykövetet nem hozzák haza, hanem "ott rohad meg" egy limai börtönben.

A képviselő felhívta a figyelmet, a Jobbik azt javasolja, hogy egyetlen pedofil se úszhassa meg felfüggesztett büntetéssel, valamint hozzanak létre egy regisztert, amelyben ezek az emberek életük végéig szerepelnének.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára azt felelte, mindennel egyetértenek, ami az ilyen cselekmények megakadályozását, megelőzését és büntetését szolgálja. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat őszre olyan javaslatcsomagot készít, ami komplex egészként kezeli a gyermekvédelmet, ugyanis nem elég csak a Btk.-t szigorítani.

A jelenlegi parlament már hozott döntést hasonló ügyekben, mert arról már alkotott arról törvényt, hogy a pedofíliával elítéltek egész életükben nem foglalkozhatnak 18 év alatti személyekkel - emlékeztetett.


KDNP: Magyarország három feltételt szab az uniós hitelfelvételhez


Simicskó István (KDNP) azt mondta, hogy a koronavírus-járvány rendkívüli kihívás elé állította az uniós országokat, ezért az EU 750 milliárd eurós hitel felvételére készül. Ez a lépés még a következő generációk életére is kihat, ugyanis a pénzt 2028-2058 között kell törleszteni - emelte ki a frakcióvezető.

Magyarország szolidáris azokkal, akik rosszabbul kezelték a válságot és nagyobb bajban vannak - szögezte le. A magyar kormány azonban három feltételt szab a hitel - emlékeztetett. Az első, hogy a hitelcsomag szerkezete igazságos legyen, vagyis a szegényebbek ne kaphassanak kevesebbet, mint a gazdagok. A második feltétel az, hogy a hiteleket csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre lehessen költeni - közölte. Végül azt mondta, nem szeretnék, ha olyan feltételekhez kötnék a hitelfolyósítást, amivel zsarolni próbálják Magyarországot, mint például azzal, hogy változtassa meg a bevándorlási politikáját.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt válaszolta, hogy 2008-ban a gazdasági válság, 2015-ben a migrációs krízis, míg idén a koronavírus-járvány sújtotta az EU-t. Az unió vezetése egyik válságot sem tudta hatékonyan kezelni, ezért azok hatásai összeadódtak - tette hozzá.

Magyarország azonban jobban teljesít, mint ez EU egésze - szögezte le a politikus. Európát a válságos időkből csak a szuverén nemzetek kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése vezetheti ki - mondta.


Fidesz: a tapasztalatok alapján lehet véleményt mondani a nemzeti konzultáció során


Selmeczi Gabriella (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarország megnyerte a koronavírus elleni védekezés első szakászát. A tömeges járvány elkerülése az időben meghozott döntéseknek, az összefogásnak és fegyelmezettségnek, valamint a kiváló szakembereknek köszönhető - tette hozzá.

Amíg nincs vakcina, addig a veszély velünk marad, ezért szükség van a járványügyi készültség fenntartására - hangsúlyozta. Miközben Magyarországon az aktív megbetegedések száma alacsony, addig az egész világról aggasztó adatok érkeznek és megvan az esély, hogy a külföldről érkezők újra behurcolják a vírust - emelte ki.

A védekezés első szakaszának tapasztalatai alapján megalapozottan lehet véleményt mondani, ezért hasznos, ha mindenki elmondja a véleményét, a nemzeti konzultáció során - jelentette ki.

A nemzeti konzultáció iránt rendkívül nagy az érdeklődés, már eddig is 396 ezren töltötték ki a kérdőívet - közölte válaszában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország az egyik legeredményesebben védekező ország, és a kormány azt szeretné, ha ez így is maradna. A kabinet ezért beutazási korlátozásokról döntött, és három, vörös, sárga és zöld kategóriába sorolja az országokat - tette hozzá.

A nemzeti konzultáció világos képet ad arról, hogy melyek a magyarok által leginkább támogatott intézkedések - hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette, az ellenzék folyamatosan támadja a kezdeményezést.


Határozathozatalok:


Az Országgyűlés a napirend elfogadását megelőzően 123 igen szavazattal, 13 nem ellenében hozzájárult ahhoz, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kormánypártok koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslatát.

A kormány kezdeményezésére szintén kivételes eljárásban tárgyalhatnak a rövid távú szálláshely kiadással összefüggő jogszabályok módosításáról, miután azt 124 igen szavazattal, 12 nem ellenében és egy tartózkodás mellett támogatták a képviselők.

A Ház mindkét javaslatot kedden tárgyalja, majd még aznap el is fogadhatja azokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!