OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt)

Belföld, 2021.03.01

Az egészségügy helyzetét és a gazdaságvédelmet bírálták ellenzéki felszólalók napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn.



MSZP: az egészségügy egyik legsötétebb napja a mai


"Az egészségügy helyzetének egyik legsötétebb napjaként" beszélt a mairól Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), mondván, miközben meghaladta a 15 ezret a koronavírus-járvány áldozatainak száma, a most hatályba lépő, a szolgálati jogviszonyról szóló törvény káoszt és bizonytalanságot okozott az ágazatban.

Kifogásolta, hogy az utóbbi időben számos anomália merült fel az ügyeleti díjak kifizetésénél, a törvénymódosítás miatt kötött új szerződésekben pedig gyakran hibás adatok szerepelnek, így a teljesítettnél rövidebb szolgálati időt írtak jóvá.

Hangsúlyozta, végzetes következményei lesznek, ha a dolgozók tizede nem írja alá új munkaszerződését. Kifogásolta a háziorvosok helyzetét is.

Önök folyamatosan háborúznak, akkor most ideje lenni kapitulálniuk, mielőtt véglegesen tönkreteszik az egészségügyet - fogalmazott az MSZP-s politikus a kormányoldalhoz fordulva.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában arról beszélt: a baloldalnak hallgatnia kellene az egészségügy témájában, hiszen kormányzásuk idején négy kórházat bezártak, 16 ezer ágyat felszámoltak, egyetlen kormányként csökkentették az orvosok, ápolók fizetését, hatezer embert elbocsátottak, bevezették a vizit- és a kórházi napidíjat, amit a koronavírus-fertőzöttektől is beszednének.

Mindezzel az elmúlt tíz év fejlesztéseit állította szembe, majd arról beszélt, a hatályos költségvetés a járványügyi védekezés extraköltségein kívül is 900 milliárd forinttal többet fordít az ágazatra, mint a 2010-es büdzsé, míg a háziorvosok finanszírozása 79,3-ról 214,1 milliárdra bővült.

Az egészségügyben dolgozók fizetésének emelkedéséről szólva kiemelte: nincs más ország, ahol orvosbért dupláztak volna a járvány idején.


Jobbik: német multik vagy magyar kisvállalkozások?


A kormány megint a német autógyártókat választja a magyar kisvállalkozások helyett - vetette fel napirend előtti felszólalásában Z. Kárpát Dániel (Jobbik).

Az ellenzéki politikus "gyomorforgató aljas halálkampánnyal" és azzal vádolta a kabinetet, hogy "kétkulacsos politikát" folytat. Szerinte ugyanis "jellemzően a multicégeket kényezteti ez a kormány", miközben a hazai munkavállalók kétharmadát foglalkoztató magyar cégeknek csak hitel és mikroszkopikus támogatás jut.

Ez az igazi, vegytiszta liberalizmus - fogalmazott, példaként hozva fel, hogy volt olyan munkahely, amelynek megteremtésére 130 milliós támogatást, "27 évnyi bruttó átlagbért" fizettek ki.

Ennél gyengébb gazdasági válságkezelést Európában nagyon nehéz találni - jelentette ki Z. Kárpát Dániel, aki szerint "elképesztő, hogy szegényházat próbálnak csinálni Magyarországból".

Válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára azt emelte ki: a kis- és középvállalkozások több mint kétszer annyi támogatásban részesültek 2019 vége óta, mint a nagyvállalatok.

Hangsúlyozta: a bértámogatás több százezer magyar vállalkozásnak nyújtott segítséget, akárcsak az általános és a célzott adócsökkentés, míg a 15 hónapos hitelmoratórium félmilliójuknak jelent könnyebbséget.

Hozzátette: a fiatalok jövedelemadó-mentessége segíti e réteg alkalmazását, ahogy a lakásfelújítás támogatása is elsősorban hazai vállalkozásokhoz kerül majd.

Ha tényleg baja van a multik támogatásával, akkor miért fogtak össze Gyurcsány Ferencékkel? - címezte kérdését az államtitkár Z. Kárpát Dánielnek, kifogásolva, hogy a jobbikos politikus bolsevikozik "pár héttel azután, hogy a posztkommunistákkal aláírták a paktumot".

Az ellenzéki pártot "lenéző magyarozással" vádolta, majd kijelentette, politikájukban "valójában már semmi nemzeti nincs, de egyre több téglát építenek be az osztályharcos, szélsőbaloldali politika építményéből".

A Jobbik és a Gyurcsány-párt stílusban is elvégezte a teljes hasonulást - fogalmazott Dömötör Csaba,


KDNP: minden remény megvan, hogy a mostani is sikeres és eredményes konzultáció lesz


Simicskó István (KDNP) arról beszélt, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan konzultál az emberekkel, minden fontos ügyben megkérdezi őket, bevonja őket a döntéshozatalba. Ez az az emberközpontú politika, amelyre most szükség van, amikor az újranyitásról van szó - vélekedett.

Kiemelte: minden remény megvan, hogy a mostani is sikeres és eredményes konzultáció lesz.

A képviselő azt kérte, hogy mindenki - pártállásától függetlenül - éljen a lehetőséggel. A baloldal azonban eddig mindegyik konzultációt támadta - tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai államtitkára közölte: minden a vakcinán múlik, csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és erről kérik ki az emberek véleményét is a konzultáció keretében. Az oltással új szakaszba léptek, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a párbeszéd a nyitásról - mutatott rá.

Azt mondta: a baloldal valóban folyamatosan támadja a konzultációt, semmibe veszi a magyar emberek véleményét, ezzel szemben a kormány szeretné megismerni az álláspontjukat. A baloldal oltásellenes és felelőtlen - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!