OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: 3-as metró, költségvetés, önkormányzati választás)

Belföld, 2019.06.17

A 3-as metrón tapasztalható hőségről, a jövő évi költségvetésről és az önkormányzati választásról beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Párbeszéd: Karácsony Gergely élő és élhető Budapestet hozna létre



Tordai Bence (Párbeszéd) az elmúlt napokban elrendelt hőségriadó és a Budapesten megdőlő hőségrekordok kapcsán arról beszélt: Karácsony Gergely a hétvégén lement a 3-as metróba, ahol 34,8 fokot mért a szerelvényekben. A kormánypárti tapsra reagálva megjegyezte: "Önökkel, a luxusjobboldallal ellentétben, mi tisztességes képviselők tömegközlekedéssel és kerékpárral is járunk rendszeresen és érezzük, milyen ez a hőség". Szerinte a metróban tapasztalható hőség annak a következménye, hogy a kormányoldal "orosz barátai" olyan metrókocsikat voltak csak hajlandóak szállítani, amelyekben nincsen klímaberendezés.

Hiába adtak az észtek 9 milliárddal olcsóbb ajánlatot, "önöknek Putyint kell kiszolgálni" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: ezért remélik, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely lesz, aki élő és élhető várost hozna létre a budapestiek támogatásával. Szerinte Tarlós István "elvesztette főpolgármester- jellegét", így Budapestnek jelenleg csak egy fideszes helytartója van.

Kövér László házelnök a felszólalást követően megjegyezte: "örvendek, hogy egy önkormányzati kampánybeszédet sikerült elmondania egy napirend előtti felszólalás örvén".

Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára úgy reagált: egy kampánybeszédet hallhattak, a képviselő a parlamentet használta, hogy az őszi önkormányzati választáson "esélytelenséggel küzdő párttársát" támogassa.

Megjegyezte: úgy látszik, nyár van és az ellenzéki képviselők "szobahőmérővel kezdenek futkozni", tavaly például azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a felforr a Duna vize, most pedig azt, hogy elviselhetetlen hőség van mindenhol, ahol ezt be akarják bizonyítani.

Hangsúlyozta: az, hogy a Karácsony Gergely a 3-as metrón utazhat, a 2010 utáni a kormánynak és a főváros vezetésének köszönhető, amely komoly anyagi forrásokat biztosított a metró működéséhez, felújításához. Az önök szövetségeinek kormányzása idején egy fillért nem költöttek a metróra, a BKV és főváros is jelentős adóssággal küzdött - fordult a Párbeszéd felé.

A 3-as metróról szólva jelezte: folyamatosan vizsgálják a műszaki lehetőségeit annak, hogy a szerelvényeket utólag klimatizálják.



LMP: a 2020-as a jövő felélésének költségvetése



Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta: a 2020-as büdzsé szerkezete, számai és filozófiája azt mutatja, hogy ez a jövő felélésének költségvetése. A kormány nem kíván szembenézni a Magyarországot sújtó társadalmi, gazdasági, környezeti problémákkal - tette hozzá a képviselő aki szerint a költségvetés vesztesei a felsőoktatás, a vidék, a szociális rendszer, az önkormányzatok és a közszolgáltatások fenntartása lesz jövőre.

Bírálta a kormányt, amiért jövőre kevesebbet akar költeni környezetvédelemre, mint idén. Szerinte a kabinet a kényszerű elvándorlás problémájával sem néz szembe, valamint nem tesz semmit a leszakadó magyarországi régiók felzárkóztatására sem. A kormány most elmulasztja a cselekvést, így lehetetlenné teszik a problémák későbbi megoldását is - értékelt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a jövő évi büdzsé nem a jövő felélésének költségvetése, hiszen 1 százalékos költségvetési hiánycéllal számol, az uniós adósságráta pedig 2,5 százalékkal fog csökkenni. A családok támogatására 224 milliárddal, oktatásra 48 milliárddal, egészségügyre 184 milliárddal, a nyugdíjakra 136 milliárddal, az államháztartásban dolgozókra 238 milliárddal, a rendvédelemre 174 milliárd forinttal költünk többet jövőre, mint idén - sorolta.

Hangsúlyozta: a jövő évi büdzsé az elmúlt két ciklus kormányzati munkájának eredménye, Magyarország biztonsága és a magyar családok költségvetése.


KDNP: a kormánypártok folytatódó fejlesztéseket, élhető településeket ígérnek


Harrach Péter (KDNP) kiemelte: az önkormányzati választások előtt a kormánypártok folytatódó fejlesztéseket ígérnek a falvakban, a városokban és a fővárosban, továbbá rendezett, élhető településeket, az ellenzéki pártoknál viszont pozícióharcot, alkalmatlan jelöltek küzdelmét látni. Remélhetőleg a többség az önkormányzati választáson a szakszerű településvezetést támogatja, a rendezett, élhető településekre szavaz - fogalmazott.

Kifejtette: az európai parlamenti (EP-) választás nagy meglepetést nem okozott, de bizonyos átrendeződést igen. A kormánypártok "hozták a formájukat" és megerősödtek, az ellenzék pártjai pedig megküzdöttek egymással. A DK erős kampányt folytatott, a Momentum fiatal támogatókat szerzett más pártoktól - közölte.

Harrach Péter szerint Nyugat-Európában dekadens világ jelent meg, amely megtagadja történelmi hagyományait, identitását, és önvédelmi reflexe is gyengül, és az ellenzék ezt a világot tartja magához közel esőnek. Ezzel szemben a kormánypártok nemzeti értékeinket, keresztény kultúránkat és a normalitást képviselik - tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára elmondta: az ellenzéki pártok minél szélesebb körű összefogást akarnak elérni az önkormányzati választáson, és ezt a Gyurcsány-házaspár úgy értelmezi, hogy "mindenki mi alattunk", ők azt a konklúziót vonták le az EP-választás után, hogy mindenkit maguk alá kell gyűrniük.

Közölte: az EP-választáson a kormánypártok olyan támogatást értek el rekordrészvétel mellett, amelynek bármelyik európai politikai erő örülne. Az ellenzéki szavazók pedig leváltották az ellenzéki pártokat, ismét megbukott ellenzék az ellenzéki szavazók előtt, saját szavazóik voltak elégedetlenek velük - vélekedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!