OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: egészségügy, honvédség)

Belföld, 2020.07.01

A Semmelweis-nap kapcsán az egészségügy helyzetéről, valamint a honvédség szerepéről a koronavírus-járvány elleni védekezésben volt szó szerdán napirend előtt az Országgyűlésben.



MSZP: figyelembe veszik-e az orvosok véleményét?



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a Semmelweis-nap kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon ma is az egyik legsúlyosabb probléma a kórházi fertőzések kérdése, ugyanis többen halnak meg ilyen fertőzésben, mint közúti balesetben. Hozzátette: tisztelettel adóznak az egészségügyi dolgozóknak, valamint a szintén ezen a napon ünneplő köztisztviselőknek.

Kitért arra, hogy az Országgyűlés pénteken fogadja el a 2021-es költségvetést, amelyben a gyógyító-megelőző ellátások tervezett 9,6 százalékos emelése nem fedezi a betegbiztonságot garantáló működést. Szóvá tette, hogy a kormány az éjszaka megjelent Magyar Közlöny szerint 194 milliárd forintot osztott szét: csak 404 millió forint jutott az egészségügyre, a sportra azonban 10 milliárd forint. Figyelembe veszi-e a kormány a szakma véleményét, amikor a költségvetést elfogadja? - firtatta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint ha a képviselő több pénzt akar az egészségügyre, akkor szavazza meg a költségvetést, mert azzal 156 milliárd forinttal nőnek az egészségügy forrásai. Elmondta, 2010 előtt még az egészségügyi dolgozók bérének csökkentéséről volt szó, most, a válság ellenére is nő a fizetésük. Megjegyezte, idén 34 százalékkal emelkedik az ápolók fizetése.

Szerinte ha az MSZP-n múlt volna, akkor a koronavírusos betegek vizitdíjat és kórházi napidíjat fizettek volna.



Jobbik: javítani kell az egészségügyi dolgozók munkakörülményein és bérhelyzetén



Lukács László György (Jobbik) köszönetet mondva az egészségügyben dolgozóknak elmondta, hogy a járvány rámutatott arra, hol kell javítani az egészségügyi ellátáson. A problémák között említette, hogy az egészségügyi dolgozók bérei nem érik el a nemzetgazdasági átlagbéreket, főként az ápolók bérezése alacsony, de gondok vannak a munkakörülményekkel is. Egy jól látható életpályamodell bevezetését szorgalmazta, amely bértáblát is tartalmaz.

Sürgette a kórházi fertőzések csökkentését, valamint azt, hogy az egészségügyi dolgozóknak ígért 500 ezer forintot nettóban és ne bruttóban adja oda a kormány.

Rétvári Bence válaszában elmondta, a koronavírus-járvány elleni védekezésben Magyarország az élmezőnyben van. Hozzátette: az 500 ezer forintot 170 ezer ember kapja meg a napokban, 100 milliárd forintot fordítanak erre a célra.

Az elmúlt években az egészségügyi költségvetés 77 százalékkal emelkedett, ennek pedig az az eredménye, hogy Magyarországon a várható élettartam majdnem két évvel nőtt 10 év alatt. Szerinte csökkent a kórházi fertőzésekben elhunytak száma. Beszélt a mérséklődő orvos-elvándorlásról és béremelésekről is.



KDNP: köszönet az egészségügyi dolgozóknak!



Simicskó István (KDNP) is köszönetet mondott a 200 ezer egészségügyben dolgozónak. Szerinte a járvány próbatétel volt mindenkinek, különösen az egészségügynek, de az jól vizsgázott, a magyar kormányhoz, az állami szervekhez és az operatív törzshöz hasonlóan. Rájuk lehetett számítani a bajban - hangoztatta.

Rétvári Bence szerint sokan - főleg ellenzéki oldalon - becsmérlően beszélnek a magyar egészségügyről, de a járvány megmutatta, hogy felkészült emberek dolgoznak az egészségügyben és a rendszer is jól működött.

Kitért az elmúlt évek intézmény-felújításaira és fejlesztéseire. Elmondta, hogy míg 2010-ben 762 ezer, tavaly már 1,2 millió CT-vizsgálatot végeztek.



Fidesz: nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek a járvány elleni védekezésben



Halász János (Fidesz) úgy értékelte, hogy Magyarország sikeresen lezárta a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszát, külön köszöntet mondott ezért az egészségügyi dolgozóknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy sikeres a járvány elleni védekezésben kiemelt és nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek is.

Felidézte, hogy honvédelmi irányító törzsek segítették a munkát az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen 105 vállalatnál, a katonai rendészek 17 településen járőröztek. Szólt arról is, hogy 108 egészségügyi intézmény működését segítik a kórházparancsnokok, továbbá közel ezer idősotthont és szociális intézményt fertőtlenítettek. Utóbbiak közé sorolta a főváros, vagyis Karácsony Gergely főpolgármester által fenntartott Pesti úti idősotthont, ahol több mint százan betegedtek meg és ötvenen meghaltak.

Kitért arra is, hogy a honvédség pandémiás helyzetben is ellátta a határok védelmét.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a honvéd egészségügyi központ dolgozóinak mondott köszönetet, majd elmondta, a honvédség beszállt az ezen a napon indult állami munkahelyteremtési programba is. Ez egy speciális önkéntes, tartalékos képzés, 440 jelentkező kezdte el a képzést - tette hozzá.



Napirend elfogadása



A Fidesz javaslatára az Országgyűlés csütörtökön kivételes eljárásban kezdi tárgyalni a sporttörvény olimpiai járadékkal összefüggő módosítását, a kormány javaslatára pedig az egyes törvények igazgatási, valamint gazdaságélénkítő célú módosításáról, továbbá egyes vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot.

A jobbikos Brenner Koloman országgyűlési alelnökké választása pénteken utolsó napirendi pontként történhet meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!