OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: főváros, IPU, EU)

Belföld, 2019.06.24

Fővárosi ügyekről, az Interparlamentáris Unió alapításának 130-ik évfordulójáról, és az európai uniós tárgyalásokról beszéltek a képviselők napirend előtt, az Országgyűlés plenáris ülésén, hétfőn.



Tordai Bence (Párbeszéd) közölte: az 500 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra kivetendő adó arról szólna, hogy visszavegyék azokat a pénzeket, amelyeket közbeszerzéseken, állami és uniós pályázatokon keresztül elvettek az emberektől. Orvosolni kell az igazságtalanságokat - jelentette ki.

Dömötör Csaba államtitkár szerint a javaslat azt mutatja, hogy általános ingatlandó-emelésen gondolkodnak, de mi "nemet mondunk az adóemelésekre".

Közölte: megint elkezdődött "a baloldali casting", egymással marakodnak a pártok. Közben sorozatosan sértegetik a választókat, például a "patkányozásért" senki sem kért bocsánatot, amivel azt üzenik, hogy az ilyen belefér. A baloldali és liberális pártok nem jönnek rá, hogy "nem pálya" a választók sértegetése - vélekedett.





KDNP: Magyarország 130 éve az Interparlamentáris Unióban



Latorcai János (KDNP) arról emlékezett meg, hogy 130 éve, 1889-ben alakult az Interparlamentáris Unió (IPU), a világ legrégebbi, legátfogóbb, a ma létező valamennyi kormányközi és parlamenti együttműködés elődje. Emlékeztetett: Magyarország a kilenc alapító ország egyike volt.

Hangsúlyozta: az IPU alapításakor megfogalmazott eszmék - a demokrácia, a parlamenti intézmények erősítése, a béke, a biztonság és a nemzetközi együttműködés - napjainkban is alapvető fontosságúak. Elmondta, az IPU jelenleg 179 ország törvényhozását, a Föld közel 46 ezer képviselőjét tömörítő szervezet, amely a globális kérdéseken túl, az országok közötti kétoldalú kapcsolatokat is erősíti.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: júniusban az IPU elnöke és főtitkára Magyarországon járt az IPU alapításának 130-ik évfordulójára rendezett parlamenti emlékülésen, majd többek között találkoztak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akivel egyetértettek abban, hogy napjaikban egyre növekszik a parlamentáris diplomácia jelentősége.



Fidesz: Weber és Timmermans elbuktak és ez jó hír Magyarország számára



Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a jobbikos Jakab Péter felszólalására reagálva azt mondta: szülei úgy nevelték, hogy az étel nem játék, azt nem szokták dobálni vagy "politikai performanszok szimbólumává" tenni, ezért a teremszolgálattal visszajuttatták a Jobbik-frakcióhoz azt a zacskó száraztésztát, amelyet a múlt héten a miniszterelnök asztalára tettek az ülésteremben. Kocsis Máté kijelentette: a Jobbik "mocskos szájú politikai performanszaihoz" a jövőben sem lesznek partnerek. Jakab Péter a "tésztás akcióval" méltatlanul megsértett több millió kormánypárti szavazót - mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy Jakab Péter még lehet a "Jobbik Retkes Attilája", aki majd "lekapcsolja a villanyt az egykor szebb napokban látott pártban".

Kocsis Máté az európai parlamenti választásokat követő uniós tárgyalásokkal kapcsolatban arról beszélt: világossá tették, hogy nem támogatnak olyan jelöltet az EU vezetőjének, aki ösztönözné a bevándorlást és nem adja meg a tiszteletet Magyarországnak és a V4 országainak. Weber és Timmermans elbuktak, ami jó hír Magyarország számára, hiszen nem azt a politikát képviselték, amelyre a magyarok elsöprő többségben mandátumot adtak - jelentette ki.

Úgy vélte: Manfred Weber elfordult az Európai Néppárt keresztény értékeitől, nyíltan hadat üzent uniós tagállamok kormányainak, így néhány hónap alatt saját magát tette alkalmatlanná az Európai Bizottság vezetői posztjára.

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: olyan vezetőkre van szükség, akik egy tagállamot sem támadtak meg az elmúlt években, és a V4-k ebben is állapodtak meg. Hozzátette: a V4-eknek nincs kimondott jelöltjük, de több más jelöltet is elfogadhatónak tartanak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány olyan bizottság elnököt szeretne, aki tiszteletben tartja a nemzetek önállóságát és önrendelkezését, aki kiáll az illegális bevándorlás ellen és épít Európa keresztény gyökereire. Az uniós tárgyalások alapvető körülményének nevezte, hogy a V4-ek egységesek, annak ellenére, hogy a vezetőik különböző pártcsaládokhoz tartanak. Jelezte: a visegrádi országok a következő csúcs előtt is egyeztetnek majd.

Az államtitkár az ellenzéktől azt kérte, ne a külföldöt képviseljék Magyarországon, hanem Magyarországot képviseljék Brüsszelben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!