OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: gazdaság, oktatás, kormány)

Belföld, 2022.12.06

A gazdaságpolitikáról, az oktatás helyzetéről és a kormány idei teljesítményéről is beszéltek képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, napirend előtt.



Párbeszéd: fenntarthatatlanok a vagyoni különbségek


Jámbor András (Párbeszéd) kifejtette: a kormány korábban azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások, de "nem itt tartunk". Ma Magyarországon több százezren vannak olyan helyzetben, hogy elveszíthetik a lakhatásukat, ha nem kapnak segítséget, sok háztartás bedőlhet a válságban - vélekedett. Hozzátette: ez nem az a helyzet, amelyet a kormánypártok ígértek a kampányban.

Úgy vélte, a kormány az elmúlt 12 évben arra alapozta a gazdaságpolitikáját, hogy alacsonyan tartja a fizetéseket és ezzel hozza be a multikat.

Kiemelte: olyan helyzetbe hozta az országot a kormány, amely fenntarthatatlan, mert nem lehetnek ekkorák a vagyoni különbségek, és nem lehet alacsony fizetésekre alapozni a gazdaságot. Más módon kellene növelni a versenyképességet - mondta.

Szerinte az lenne a megoldás, hogy "fizessenek a gazdagok". Egy válságban tőlük kell kérni, nem pedig azoktól, akik nem tudják kifizetni a válság költségeit - jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, hogy a képviselő azért ülhet itt a Házban, mert a világ egyik leggazdagabb embere támogatta a baloldal kampányát, ezért képmutatás, amit most mond.

Elmondta: a baloldal kormányzása idején a háztartások alsó 40 százalékának csökkent a jövedelme, a középrétegé minimálisan nőtt, a leggazdagabbaké pedig emelkedett. 2010 után viszont a legszegényebb háztartások jövedelme nőtt a legnagyobb mértékben - közölte.

Hangsúlyozta: baloldali kormány sosem merte radikálisan emelni a minimálbért, ellenben az Orbán-kormány megtette. Amikor a baloldal van kormányon, annak mindig a nehéz helyzetben élők isszák meg a levét, míg a jelenlegi kormány segít a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek - fogalmazott.


Jobbik: azonnal modernizálni kell az oktatást


Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt, hogy hétfőn a parlamentben volt egy csendes demonstráció pedagógusok részéről, és elhangzott "a Fidesz őszödi beszéde" Matolcsy György jegybankelnök szájából.

Kiemelte: egy évtizednyi forrásbőséget a kormány nem használt ki arra, hogy végrehajtsa az oktatásban szükséges átfogó modernizálást. Azonnal többet kellene költeni az oktatásra, kiemelt bérezést kell biztosítani a pedagógusoknak a leszakadó régiókban, megfelelő támogatást kell adni a kisebb településeken lévő iskoláknak és vissza kell adni az egyetemek autonómiáját; e lépések sürgős megtétele nemzeti érdek - hangoztatta.

Rétvári Bence visszautasította, hogy polgári gondolkodásból és oroszbarátságból kioktassa a képviselő a kormányt.

Közölte: a kormány legfőbb célja a béremelés, nagyarányú és gyors pedagógusbéremelést szeretnének. A kormány ezen dolgozik, miközben a Jobbik pártelnöke arra szavazott, hogy ne érkezzenek meg a szükséges uniós források Magyarországra, és az ország érdekei ellenében dolgoznak a baloldali képviselők is Brüsszelben - mondta.

Megjegyezte: az elmúlt öt évben a magyar óvodákban és iskolákban rengeteg fejlesztés valósult meg.


Momentum: nehéz év áll előttünk


Szabó Szabolcs (Momentum) az évet értékelve elmondta: a háborút Oroszország kezdte, az ukrán állampolgárok pedig a szenvedő fél. A helyes magyar reakció Oroszország kemény elítélése és Ukrajna feltétel nélküli támogatása lehetett volna, de a kormány sajnálatos módon Putyin érdekeit szolgálja - fogalmazott.

Kiemelte: az év másik meghatározó eseménye a választás volt, amelyet követően a kormány azonnal brutális megszorításokat vezetett be, adóemelések, új adók jöttek, és mára "fideszes felárat fizetünk" mindenre, vagyis a kormánypártok hazudtak a kampányban és átverték a saját választóikat is.

Kitért rá: az elszabadult infláció miatt naponta nőnek az élelmiszerárak, hiány van benzinből és cukorból, mindezt pedig a kormány okozta, erről a jegybankelnök is világosan beszélt. Nem háborús, hanem fideszes infláció van - jelentette ki.

Hangsúlyozta: nehéz év áll mögöttünk, és még nehezebb év van előttünk, ilyen társadalmi, gazdasági problémák közepette pedig mindenkinek hallatnia kell a hangját.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt: a választást megelőzően a Momentum még azt hirdette, hogy nem jó taktika az ellenzéki összefogás, és nem jó összeállni Gyurcsánnyal.

Az államtitkár kifogásolta, hogy a képviselő a kárpátaljai magyarokat is megemlítette a felszólalásában, miközben - mondta - a pártja nem támogatja a határon túli magyarokat és soha nem áll melléjük.

Arról is beszélt, hogy a háború valóban tragikus fejleménye az idei évnek, de a kormány mindig azt hirdette, hogy békére van szükség, míg az ellenzék háborúpárti és fegyvereket küldene Ukrajnának.

A kormány mindent megtesz, hogy olyan szankciók ne lépjenek hatályba, amelyek az ország energiaellátását romba döntenék, azonban az ellenzék támogatja a szankciókat - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!