OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: Gruevszki-ügy, migráció, népesedés)

Belföld, 2018.11.19

A Gruevszki-ügyről, az úgynevezett migránskártyáról, valamint a népesedés kérdéseiről is hangzottak el napirend előtti felszólalások az Országgyűlés hétfői ülésén.  



Párbeszéd: hogyan került a volt macedón miniszterelnök Magyarországra?


Burány Sándor (Párbeszéd) azt a kérdést tette fel: hogyan került a volt macedón miniszterelnök Magyarországra?

Nikola Gruevszki nem menekült - jelentette ki -, Macedónia ugyanis a hivatalos magyar álláspont szerint biztonságos ország. Nem is politikai üldözött - folytatta -, hanem a választásokon megbukott volt politikus, akit korrupció, bűncselekmény miatt ítélte el, és jogos büntetésének letöltése elől menekült el.

Szégyenletesnek nevezte, hogy a kormány politikai üldözöttként kezel egy elítélt bűnözőt. Közölte: minden jel arra mutat, és hitelesen nem cáfolták, hogy a magyar hatóságok hozták őt Magyarországra.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a képviselő egy olyan dolgot kritizál, amely más, nyugat-európai országokban is előfordul. "Ezek nem könnyű helyzetek, de vannak ilyenek", amikor felmerül, hogy egy korábbi politikus politikai okokból üldözötté válik. Ilyen esetekre megfelelő eljárásrend áll rendelkezésre - szögezte le.

Megismételte: sem a magyar állam, sem a hatóságok nem segítették Gruevszki kijutását Macedóniából. Azt kérte az ellenzékiektől: ne vegyenek részt az ezzel kapcsolatos dezinformációs kampányban, amelyet az ellenzéki sajtó folytat.

A magyar hatóságok biztonsági okokból, jogszerűen tették lehetővé, hogy a volt macedón kormányfő, aki egy külképviseleten jelezte menekültügyi kérelmét, a bevándorlási hivatal budapesti székhelyén tehesse azt meg. Hangsúlyozta: a menedékjogi törvény kizárja a különleges bánásmód esetén a határon lefolytatott eljárás szabályainak alkalmazását, a harmadik országbeliek beutazásáról szóló jogszabály pedig szintén lehetővé teszi a beutazást.


KDNP: nem támogatjuk a migránsvízumot és a migrációs kártyát


Soltész Miklós (KDNP) a migráció szükségességéről Soros Györggyel azonos állásponton lévő baloldal "legújabb őrületének" nevezte a migrációs kártyák és az úgynevezett migránsvízum alkalmazását. Azt mondta: a kártyát korlátlanul adják olyan fiatalembereknek, akiknek semmilyen keresnivalójuk nincs az Európai Unióban.

Kifogásolta, hogy nem ellenőrizhető, ki kapja azt, és mire használja fel a rajta szereplő összeget és hogyan szűrik ki a bűnözőket, de kijelentette: arról nincs kétség, ki gazdagodik.

Sérelmezte azt is, hogy humanitárius célú vízumnak álcázva próbálnak migrációs vízumot bevezetni, ezzel is a határok lebontását és a nemzetállamok teljes szétverését akarják elérni - fogalmazott. Kijelentette: a Fidesz-KDNP az emberek többségével együtt csak a helyben segítést tudja támogatni, népesedési kérdésben pedig a családpolitika erősítését.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy felelt: versenyt kell futni az idővel, ugyanis Brüsszelben még mindig számos, a migrációt támogató javaslat van az asztalon. A többi között a határvédelem átalakítása a tagállami jogkörök rovására, vagy közös menedékügyi eljárás, de a kvóta kérdése, a menekültek szétosztásának témája sem tűnt el.

Ezzel állandósítanák és bővítenék a bevándorlást Európában - mutatott rá. Sérelmezte, hogy az Európai Parlamentben ugyan nem kapott többséget az úgynevezett migránsvízum kérdése, újabb szavazást rendelnek el, vagyis szerinte a Sargentini-jelentésről szóló szavazás után "másodszor erőszakolják meg a jogot".

A migrációs kártyákról azt mondta: azokra együttesen már milliárdos nagyságrendben érkeztek források, holott egyetlen magyar vagy európai állampolgár sem kaphatna hasonlót.

Úgy ítélte meg: az Európai Bizottságnak számos kérdésre kellene válaszolnia, például, hogy hány ember kapott ilyen kártyát, ki ellenőrzi azok felhasználását, és mindez mennyi pénzbe került a magyar és az európai adófizetőknek?



Fidesz: segíteni kell a gyermekvállalást


Lezsák Sándor (Fidesz) az MDF egyik alapítójának, az elhunyt író, Fekete Gyula egykori, családvédelemmel kapcsolatos röpiratának tanulságait elevenítette fel. Emlékeztetett: Fekete Gyula már az 1960-as években szívügyének tekintette az édesanyák és a sokgyermekesek gondjait, és már akkor érzékelte a népesedési problémákat.

Ő tett javaslatot a gyermekgondozási segély bevezetésére - emlékeztetett, hangsúlyozva, Fekete Gyula a gyermeknevelés terheinek fokozatos növekedését hivatásos érdekvédelemmel kívánta megfékezni. Sorolta javaslatait, és felidézte azt is, hogy a személyi jövedelemadó bevezetésekor az ő kezdeményezésére rendezett népesedéspolitikai fórumot a gyermeknevelést ellehetetlenítő adók ellen az MDF.

Kijelentette: a Fidesz-KDNP nagyrészt lebontotta a gyermeknevelést nehezítő adó- és illetékrendszert.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: "mi a gyermekeket nevelő családok támogatásában látjuk Európa jövőjét, nem a bevándorlásban".

A kormány le akarja bontani a gyermekvállalás előtt álló akadályokat, ezért is kérdezi meg az embereket a leküzdendő gondokról - tette hozzá. Szerinte pár éven belül Európa nagyvárosaira nem lehet majd ráismerni, azok feszültségekkel teli, nem európai életformát kínálnak majd.

Fontos sikernek nevezte, hogy míg 2010-ben átlagosan 115 gyermek született 200 szülőnek, napjainkra a szám már majdnem 150. Szólt a családtámogatás forrásainak jelentős növekedéséről, és arról, hogy azokat "be kell betonozni", sokan ugyanis még mindig félnek a baloldali kormányok visszatértétől, amelyek csak elvették a támogatásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!