OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: járvány, családok)

Belföld, 2020.10.19

Ellenzéki bírálat érte a kormány járványkezelési gyakorlatát hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, ahol a KDNP képviselője a családok támogatására hívta fel a figyelmet.



MSZP: a kormány nem azt tette a járványhelyzetben, amit kellett volna


Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában bírálta a kormányt, mondván, nem azt tette, amit kellett volna, ezért több mint ezerrel ő a napi fertőzöttek száma. "Nem kellett volna felkészülni?" - kérdezte a politikus, majd azzal folytatta, a kormányzatnak szerinte nincs információja arról, hogy hányan betegedhettek meg, és érdemben már nem lehet védekezni. "Alibitevékenységgel szemlélik a járvány terjedését" - fogalmazott Tóth Bertalan.

Ezzel szemben az unió tagországainak kormányai azonnal léptek, forrást csoportosították át, de a magyar kormány nem erősítette meg a szociális hálót, nem emelték az álláskeresési járadékot, és nem segítenek a fővárosi, turizmusból élőknek sem - rótta fel, hozzátéve: ehelyett sürgősségi törvényben fogadná el azt, ami az oligarcháknak fontos.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, az orvosokat, ápolókat sérti meg a baloldal azzal, hogy azt állítják, semmi nem történt. Hozzátette: az elmúlt évtizedek legnagyobb béremeléséről döntöttek, az ápolók bérét pedig még egy korábbi döntéssel rendezték.

A gazdasági lépésekkel kapcsolatban Dömötör Csaba kiemelte: a cél, hogy minden egyes munkahelyet megvédjék, ezért vezettek be munkahelyteremtő támogatásokat, ingyenes képzéseket, kamatmentes hiteleket, átmeneti és tartós adócsökkentést, a bértámogatás pedig már 280 ezer embernek segített. "Méretes hazugság, hogy nem történt semmi" - mondta az államtitkár.


Jobbik: Orbán Viktor szabadjára engedte a vírust


Lukács László György (Jobbik) felszólalásában többször is azt ismételte, hogy Orbán Viktor szabadjára engedte a vírust, a járvány nincs kontroll alatt. Ezt alátámasztandó azt mondta, 10 százalék fölött van a tesztek pozitivitási rátája, és a kormány több szakértője is kritizálta a lépéseket.

A kormány szerinte a széles körű tesztelés helyett a bírságolásra fekteti a hangsúlyt egy új salátatörvényben, ahelyett, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók megvédéséről, a széleskörű, ingyenes tesztelésről írnának benne.

Hozzátette: a Belügyminisztérium adatai szerint 1,1milliárd forintot szedtek be a járvánnyal kapcsolatos bírságokból, de ezek szerint ez is kevés volt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint az is bizonyítja, hogy Magyarország felkészült a második hullámra, hogy 100 millió maszk, 95 millió pár kesztyű és 11 ezer lélegeztetőgép van az országban, többszöröse annak, mint az első hullámban.

Az államtitkár szerint az ellenzéki politikus bár a magyar kormányról állította, hogy rosszul védekezik, Európa több országában sokkal rosszabb a helyzet. Példaként említette, hogy Franciaországban, Olaszországban, Ukrajnában telítődtek a kórházak, Belgiumban több mint tízezren haltak már meg a járványban, Románia fővárosában több mint 10 ezren vannak kórházban, Szlovéniában minden ötödik teszt pozitív, Lengyelországban naponta 8 ezerrel nő a fertőzöttek száma.


KDNP: a kormány a járvány idején is támogatja a családokat


Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője azt emelte ki, hogy a kormányzat a járványhelyzetben is megvédi a családokat. Fontosnak nevezte az otthonkezdési támogatást, az 5 százalékos áfa bevezetését új lakások vásárlása esetén, és az otthonfelújítás támogatását.

Megjegyezte: senki nem tudta, hogy 2020-ban világjárvány lesz, de az ország gazdasági és pénzügyi megerősítése emiatt is jó döntés volt. Ezzel szemben a baloldali kormányok csődközeli helyzetbe juttatták és eladósították az országot - tette hozzá.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár az elhangzottakra válaszul azt mondta, 2010 előtt a családok "békeidőben" sem számíthattak a baloldalra, mert ők a multinacionális cégek érdekeit védték, de 2010-ben egy családbarát ország építését kezdte el az új kormány. A cél, hogy minden vágyott gyermek születését támogassák, ezért vezették be a családbarát adórendszert és minden idők legnagyobb otthonteremtő programját. Január 1-jétől pedig 5 százalékra csökken az új lakások vásárlásának áfája, a gyerekes családok lakásának felújítását pedig legfeljebb 3 millió forintig támogatja az állam - sorolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!