OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: költségvetés, bulinegyed, autópálya)

Belföld, 2022.06.27

A 2023-as költségvetéstől, a budapesti bulinegyedről és az M7-es autópályáról beszéltek ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



MSZP: átláthatatlan a költségvetés


Vajda Zoltán (MSZP) arról beszélt, a jövő évi költségvetési javaslat problémás és átláthatatlan, kockázatokkal terhelt és hurráoptimista. Az infláció és az euróárfolyam, amellyel számoltak benne, nem hihető - vélekedett.

Közölte: módosító javaslatokban kezdeményezik az önkormányzatok szolidaritási adójának csökkentését és a gépjárműadó visszaadását. Az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra számára elegendő forrást kell biztosítani, támogatni kellene a tömegközlekedést - sorolta. Hozzátette: a közlekedési fejlesztésekkel kapcsolatban olyan módosításokat javasol, amelyekre a kormánypártok is tettek korábban ígéretet, így bízik benne, hogy a Fidesz is támogatja majd azokat.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a költségvetésnek volt egy részletes vitája, a képviselőnek ott kellett volna megpróbálnia meggyőzni a többieket arról, hogy támogassák a módosító javaslatait. Ez a költségvetés háború, gazdasági válság, energiaválság, az EU elhibázott szankciós politikájának és erős inflációs hatásnak az idején keletkezett - közölte.

Kiemelte: ennek ellenére nincs visszalépés az adózásban, a családok támogatásában, a rezsicsökkentésben, sőt több tekintetben előrelépés van, például Magyarország katonai biztonsága szempontjából. Ez a büdzsé békét és biztonságot ad Magyarországnak - jelentette ki.


Momentum: meg kell oldani a bulinegyed problémáját


Tompos Márton Kristóf (Momentum) kifejtette: a budapesti bulinegyedben "rá lett tolva" a budapesti bulizók jelentős része a többi városrészben előírt záróra miatt. Ez az ott élőknek probléma, és a hetedik kerületi önkormányzat nem tud annyit takarítani és olyan közbiztonságot fenntartani, amely megoldást jelenthetne - vélekedett. Hozzátette: nincs pénz a feladatok ellátására.

Kiemelte: ezzel a helyzettel kezdeni kell valamit, segíteni kell az önkormányzatnak betartatni a szabályokat, ehhez viszont pénz kell. El kell érni, hogy az itt lakók is normális körülmények között élhessenek - mondta.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára erre közölte: ez egy megkésett kampányfelszólalás volt, miután a vasárnapi időközi választáson a Fidesz képviselőjelöltje súlyos vereséget mért az ellenzék jelöltjére. Április 3. óta a hétvégi időközi választások jelentették az első lehetőséget, hogy az emberek véleményt mondhassanak a kormány és az ellenzék teljesítményéről - vélekedett. Hozzátette: úgy tűnik, az emberek és az ellenzék mást gondol arról, hogy mi a fontos.

Közölte: a képviselőnek a főpolgármesterhez kellene fordulnia a kérdésével, és mióta nem Tarlós István a főpolgármester, egyre csak romlanak az állapotok Budapesten, tarthatatlan a helyzet.


Jobbik: ki kell szélesíteni az M7-est


Lukács László György (Jobbik) elmondta: visszatérő probléma a dugó az M7-es autópályán, és a megoldást azt jelentené, ha kiszélesítenék az utat. Az ott élők és a nyaralók is kényelmesebben tudnának így közlekedni - vélekedett.

Azt kérdezte, hogy mire vár még a kormány, miért nem oldja meg a helyzetet.

Ugyancsak kitért az autópálya-matricák kérdésére és felvetette az egynapos matrica bevezetésének lehetőségét, ez ugyanis meglátása szerint sokaknak jelentene segítséget. Életszerű és logikus lenne ez a lépés, amelyet a lakosság is támogatna - fűzte hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kiemelte: valóban fontos, hogy a közlekedési fejlesztéseknél figyelembe vegyék a forgalmi viszonyokat, a megváltozó közlekedési szokásokat, a helyben élők érdekét és igényeit. Az elmúlt évtizedek legjelentősebb útfejlesztési programját valósították meg, és nincs már messze az az idő, amikor minden megyeszékhely bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba, sőt ezek a gyorsforgalmi utak eléri az országhatárt - jelentette ki.

Kitért rá: úgy tűnik, Budapesten azonban a fejlesztések nincsenek összehangolva, közlekedési káosz alakult ki. Tarlós István főpolgármestersége idején is voltak felújítások, de ilyen káosz sosem volt - vélekedett. Hozzátette: mindezt súlyosbítja, hogy megpróbálnak egymás ellen hangolni társadalmi csoportokat, autóval vagy biciklivel közlekedőket.

Hangsúlyozta: nem az fogja élhetőbbé tenni a fővárost, ha egymás ellen hergelnek társadalmi csoportokat, hanem ha mindenkinek megvan a szabadsága ahhoz, hogy autóval vagy biciklivel közlekedjen, és bármelyiket is választja, azt magas színvonalon tudja megtenni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Jakab Péter nemrég azt üzente a kormánypártoknak, hogy "idézem, nem győztük le őt". Jakab Pétert "nem a kormánypártok győzték le, hanem a saját támogatói" - fogalmazott.

Azt kérdezte, mi a közös a Jobbikban és a vármegyékben. Az, hogy "mind a kettőt a kommunisták tették tönkre" - fogalmazott. Hozzátette: a vármegye elnevezés még helyreállítható, a Jobbikot viszont ilyen körülmények között egyértelműen a balsors várja, és "ezért csakis magukat okolhatják".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!