OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: költségvetés, Trianon, nemzeti konzultáció)

Belföld, 2020.06.02

A jövő évi költségvetésről, a trianoni békediktátumról és a nemzeti konzultációról volt szó a továbbiakban kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: Orbán Viktornak lesz fantasztikus a jövő év


Jakab Péter (Jobbik) szerint a magyar kormány a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére olyan megoldást választott, amivel "ismét meglepi a hanyatló Nyugatot": nem pénzügyi segítséget küldenek az embereknek, hanem levelet. A járvány alatt egy árva maszkot nem voltak képesek kipostázni, most meg nemzeti konzultációt indítanak? - kérdezte. Hozzátette: megint Soros a téma, meg az ő új terve. Orvos látta már önöket egyébként, mert klinikai eset, amit művelnek - mondta.

Szerinte a 2021-es költségvetést nézve kiderül, hogy Orbán Viktornak tényleg fantasztikus éve lesz, mert a gazdaságélénkítésre elkülönített 2000 milliárd forint majd strómanon keresztül szépen visszamegy a miniszterelnök zsebébe. Hozzátette: közben a lakosságtól 300 milliárd forinttal többet akarnak behajtani, miközben az árak az egekben vannak. Sürgette a Mészáros-adó bevezetését, az igazságos közteherviselést, a differenciált nyugdíjemelést, a férfiak 40 program és az állami bérlakásépítés elindítását.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára furcsállotta, hogy a Jobbik most a nemzeti konzultáció ellen beszél, holott korábban az ellenzéki párt is indított konzultációt. Szerinte a Jobbik abban is csatlakozik a baloldali pártokhoz, hogy letagadják az ország teljesítményét, és a mostani, a járvány alatt hozott intézkedéseket is lesajnálja.

Kitért arra, hogy a Jobbik ezekben a hetekben elvágja minden gyökerét és bejelentkezik a baloldali paktum sokadik tagjának. Ha valaki szunyókál egy kicsit egy csendes délutánon, könnyen arra ébredhetett, hogy többen kiléptek a Jobbik-frakcióból - utalt arra, hogy a cikluskezdeti 26-ról 17 főre csökkent a Jobbik-frakció létszáma.

Felidézte a Jobbik alapító nyilatkozatát is, amelyben a többi között az szerepel, hogy a kommunista utódpártot és a vele összeforrt szélsőséges liberálisokat el kell távolítani a hatalomból.



KDNP: a szülőföldön való boldogulás megteremtése a feladat



Szászfalvi László (KDNP) Magyarország történelme legfájóbb eseményének nevezte 1920. június 4., a trianoni békediktátum aláírásának napját. Szerinte száz éve Magyarországot szétszabdalták és kivéreztették, de lelkileg és szellemileg nem tudták megtörni. A magyar emberek újjászervezték az országot; ez a feltámadás bizonyítja, hogy egy nemzetet nem az országának területe, hanem a nemzeti érzés és az együvé tartozás teheti naggyá - fogalmazott.

Közölte, június 4-én nemcsak gyászolni kell a száz évvel ezelőtti eseményeket, hanem méltó módon emlékezni róla és örülni annak, hogy "itt a Kárpát-medencében és szerte a világban élünk, megmaradtunk és újra egy egységes magyar nemzetet alkotunk". Szólt az elmúlt tíz év nemzetpolitikai intézkedéseiről, majd úgy összegzett: az évfordulón az a történelmi feladat, hogy a magyar nemzet szülőföldön való boldogulását megteremtsék.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország a történelem viharai során képes volt arra, hogy szuverenitását és függetlenségét megtartsa, azokért folyamatosan megharcoljon. Hozzátette: az elmúlt tíz évben a nemzet jelentősen megerősödött és mára hangja van Európában, sőt a világban.

Rögzítette, a kormány a magyar nemzet valamennyi tagját egyenrangúnak kezeli bárhol éljenek is és arra törekszenek, hogy a szomszédos országokkal a lehető legjobb kapcsolatot alakítsák ki az ott élő magyarok érdekében. Hozzátette: ennek a kölcsönös tisztelet és a közös sikerek az alapja.

Minden szomszédos országnak el kell fogadnia, hogy a trianoni békediktátum a magyar történelem egyik legszomorúbb fejezete - közölte. Elmondta, egy ezeréves állam területe változott a történelem során, ezt letagadni történelemhamisítás.

Kitért arra is, hogy a kormány nemzetiségi politikáját úgy alakítja, hogy arról megkérdezi a határon túli közösségeket, és ők a gazdasági segítséget kérték.


Fidesz: mindenki töltse ki a nemzeti konzultáció kérdőívét



Halász János (Fidesz) közölte, a Fidesz támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett nemzeti konzultációt. A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszának lezárulta alkalmas arra, hogy mindenki elmondja a véleményét az eddigi intézkedésekről, a járvány kezeléséről, a gazdaság újraindításáról. Fontos kérdés az is, hogyan vélekednek a magyarok a második Soros-tervről, arról, hogy "az amerikai spekuláns adósrabszolgaságot eredményező örökkötvényekkel árasztaná el Európát, amit még az unokáink is fizetnének" - közölte.

Értékelése szerint egyetértési pontokra van szükség, még akkor is, ha a baloldal folyamatosan támadja a nemzeti konzultáció intézményét. Hozzátette: a nemzeti konzultáció segít a kormánynak és az Országgyűlésnek is, hogy a döntéseket a magyar emberek elképzeléseihez igazítsák. A most induló konzultációtól azt várják, hogy az emberek véleményére alapozott, időt álló döntéseket hozhassanak - közölte, azt kérve, mindenki töltse ki a kérdőívet és küldje vissza.

Szijjártó Péter válaszában úgy értékelte, hogy a koronavírus-járvány után semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban volt, igaz ez a politikára és a gazdaságra is. Szerinte a magyar kormány időben reagált a járványra, meghozta a szükséges intézkedéseket.

Kitért arra, hogy ismét kinyílt az a vita, hogy a munkanélküliséget vagy a munkahelyeket finanszírozzák. Hozzátette: 806 magyar vállalkozás kért támogatást 377 milliárd forint beruházáshoz, miközben a világgazdaság hírei csődökről szólnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!