OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: kormány, nemzetpolitika, családtámogatás)

Belföld, 2019.11.18

A kormánypárti törvénymódosító javaslatokról, a nemzetpolitikáról és a családtámogatásról beszéltek hétfőn napirend előtt a képviselők az Országgyűlésben.



LMP: a kormány politikáját szimbolizálják az elmúlt hét javaslatai



Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt: az elmúlt egy hét kormánypárti javaslatai - többek között a házszabály módosításáról szóló előterjesztés vagy az önkormányzatokat érintő javaslatok,- szimbolizálják a kormány politikájának lényegét, azt, hogy a kormány mit gondol az Országgyűlés működéséről, az ellenzék szerepéről vagy a nemzeti érdekek érvényesítéséről.

Hangsúlyozta: a Fidesz politikájának lényege a kommunikációs kormányzás, a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, és ennek érdekében a nemzeti érdekeit is készek kiárusítani. Példaként hozta a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjét amely szerinte a magyar nemzeti érdekek szempontjából nem igazolható, illetve - az azóta visszavont - EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény kihirdetéséről szóló előterjesztést, amelyet a nemzeti szuverenitás feladásaként értékelt.

Az önkormányzatokat érintő kormányzati javaslatok szerinte tovább korlátozzák az önkormányzatok működését és autonómiáját.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra hívta a fel figyelmet: a képviselő nem beszélt arról, hogy a benyújtott kormányzati javaslatok a családok számára mennyi előnnyel járnak, illetve hogyan egyszerűsítenek eljárásokat és csökkentik a bürokráciát. A házszabályi rendelkezésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a szabályok mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, és arról szólnak, hogy a rendbontók ellen fel lehessen lépni.

Arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy tiszteljék azok véleményét is, akik a kormánypártokra szavaztak.

Megjegyezte azt is: Keresztes László Lóránt zöldpárti képviselőként egy vasútépítés ellen szólalt fel, illetve egyik percben keleti nyitást másik percben pedig egy Nyugat-Európával kapcsolatos előterjesztést támad.

Kitért arra is: az önkormányzatokról szóló törvényjavaslat támadásával a képviselő a tömegközlekedés működésének biztonságát ellenzi, ami szintén felfoghatatlan egy önmagát zöldnek tartó politikus részéről.



KDNP: kötelességünk támogatni a határon túli magyar közösségeket



Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Állandó Értekezlet múlt heti ülése kapcsán arról beszélt: a határon túliak egységbe fogták össze a kormánypártokat és az ellenzék pártokat a nemzeti politika érdekében. A DK-ra utalva hozzátette: csak egy párt hiányzott, de ezen nem csodálkoznak, mert a 15 évvel ezelőtti népszavazáson is hasonlóan viselkedtek. "Félek nem sok fogalmuk van a nemzetről" - jegyezte meg.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett: van egy "utánpótlás", a Momentum, amely a szlovák és a román kampányban is saját nemzete képviselőivel szemben az ideológiai barátait támogatta.

Harrach Péter hangsúlyozta: a kisebbségi lét viszonyai között dolgozó magyar szervezetek küzdelme minden tisztességes, jóérzésű ember részéről tiszteletet és együttérzést kell, hogy kiváltson. Mindannyiunk kötelessége támogatni őket - jelentette ki.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Diaszpóra Tanács zárónyilatkozatát idézte, amelyben a résztvevők aggodalmuknak adtak hangot, amiért egyes magyar politikai pártok, olyan erőket támogatnak, akik nem ismerik el a nemzeti kisebbségek jogait. Úgy vélte: amit a Momentum művelt, annak rengeteg előzménye van a baloldalon, a Jobbik pedig most ugyanazt "a követ fújja", mint a baloldali pártok.

Bírálta a Momentumot, és úgy vélte: a párt EP-képviselői folyamatosan torpedózzák magyar jelölteket Brüsszelben, leveleket írnak Washingtonba, és NATO beavatkozásról álmodnak, a külhoni magyar pártok riválisának kampányolnak Szlovákiában és Romániában is. Ez nem 21 századi, hanem magyarellenes politika, pont olyan, amint amit a baloldal korábban produkált, a rendszerváltás előtt és után.


Novák: minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés


Minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés: átlépte az 50 ezret a babaváró támogatást igénylő fiatal párok száma, és több mint 20 ezren igényeltek a nagycsaládos autóvásárlási támogatást is - közölte Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a fideszes Selmeczi Gabriella napirend előtti felszólalására reagálva. Elmondta: július 1-je óta már több mint 100 ezer fiatalnak tudnak segíteni a babaváró támogatással, amely egy kamatmentes, gyermekvállalás esetén akár vissza nem fizetendő, 10 millió forintos, szabadfelhasználású kölcsön.

Bejelentette azt is, átlépte a 20 ezret a nagycsaládos autóvásárlási támogatás igénylők száma. Ez értékelése szerint ismét egy százezres közösség, azt alapul véve, hogy ezekben a családokban legalább három gyermek van.

Az államtitkár kitért arra: a kormány a diabétesszel élő gyermekek és családjaik számára is kedvező lépésekről döntött, így a gyermekek otthongondozási díjában, illetve ápolási díjban indokolt esetben a 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelők is részesülhetnek majd. Emellett - folytatta - a diabétesszel kapcsolatos egészségügyi eszközök támogatását megemelték, illetve beemelték a támogatotti körbe.

Az államtitkár még két törvénymódosítás, a diplomás gyed kibővítése és a nagyszülői gyed bevezetése ügyében is a képviselők támogatását kérte.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) napirend előtti felszólalásában a 2002. és 2010. közötti balliberális kormányok "családokat sújtó" intézkedéseit vette számba, és felsorolta a 2010. után tett családbarát intézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!