OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2020.04.07

A koronavírus-járvány gazdasági hatásairól volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



Párbeszéd: Európa leggyengébb válságkezelő csomagját jelentette be a kormányfő



Tordai Bence (Párbeszéd) úgy értékelt, hogy a kormányfő hétfőn Európa talán leggyengébb válságkezelő csomagját jelentette be. Hiányolta, hogy nem hangzott el, milyen arányban fogja a fizetéseket átvállalni a kormány. A Párbeszéd azt követeli, hogy a magyar kormány 75-80 százalékban vállalja át a kiseső béreket - közölte.

Megerősítette korábbi javaslataikat: meg kell duplázni az egészségügyi dolgozók bérét, az álláskeresési járadék idejét és mértékét meg kell növelni, be kell vezetni a 100 ezer forintos válságkezelő alapjövedelmet, amellyel 3-3,5 millió emberen lehetne segíteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagálásában gazdaságfilozófiai ellentétet látott az ellenzéki és a kormánypárti javaslatok között. Az elmúlt 10 év megmutatta, hogy a segélyalapú gazdaság nem vezet eredményre, segély helyett munkát kell adni az embereknek - jelentette ki.

Közölte, a kormány szerint a munkahelyeket meg kell védeni, illetve létre kell hozni azokat. Hozzátette: annak érdekben, hogy a vállalatok ne bocsássák el a munkavállalóikat, a kormány átvállalja a bérterhek 70 százalékát, ha 15-50 százalékkal csökken a munkaidő. Megteremti a kormány annak a lehetőségét is, hogy ezek a vállalkozások beruházásaikhoz minden eddiginél nagyobb, 50 százalékos készpénz-támogatásban részesüljenek a költségvetésből - részletezte, megjegyezve 800 ezer euróig bármilyen beruházást támogatni tudnak.


LMP: a kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat



Csárdi Antal (LMP) közölte, a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatok borzasztó helyzetben vannak: elmaradnak az adóbevételeik, jelentősen megnőttek a járványügyi kiadásaik, ők gondoskodnak az idősekről, a betegekről, a hatósági karanténban lévőkről, csőd szélén állnak a helyi vállalkozások, a lakosság egy része egzisztenciális válságba került.

Azt mondta, a kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat, ilyen helyzetben teljesen megengedhetetlen, hogy forrásokat vonjanak el tőlük. Szerinte önmagában a gépjárműadó elvonása nem horribilis tétel, de emellett az iparűzési és helyi adóbevételeik megfeleződtek vagy teljesen eltűntek. A parkolás ingyenessé tétele csak az V. kerületben egymilliárd forintos veszteséget okoz ebben az évben - jegyezte meg. Az ellenzéki képviselő sürgette, hogy nyújtson az állam támogatást azoknak, akik elvesztették munkájukat és esélyük sincs új munkát találni.

Szijjártó Péter válaszában felidézte, hogy mekkora tételben érkezett már maszk Magyarországra: 116 millió maszkra van az országnak szerződése, 30 millió már megérkezett, a héten még 8 millió érkezik. A fővárosi és több ellenzéki vezetésű kerületi önkormányzat is segítséget kért a külügyminisztériumtól maszkok beszerzésére, ezek - összesen 165 ezer maszk - hétfőn hiánytalanul megérkeztek - közölte. A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn megkapta, a kerületi önkormányzatok a nap folyamán vehetik át - tette hozzá.

Elmondta, megérti, hogy nehéz gazdasági helyzetben reflexszerűen az jut valakinek eszében, hogy segélyt adjanak az embereknek. Sokkal jobb azonban az, ha megmentik a munkahelyeket - mondta. Közölte, a kormányzati támogatások azt a célt szolgálják, hogy a most nehéz helyzetben lévő vállalkozások ne veszítsék el a versenyképességüket.



DK: a kormány "az út széléről az árokba lökte" a magyarokat


Vadai Ágnes (DK) úgy értékelt, a kormány "az út széléről az árokba lökte" a magyarokat. Hozzátette: a kormány az elmúlt hetekben semmit nem tett az elbocsátások ellen, semmilyen segítséget nem nyújtott a cégeknek ahhoz, hogy ki tudják fizetni a béreket, semmilyen segítséget nem adtak a munkájukat elveszítő embereknek és az időseknek. A hétfőn bejelentett intézkedések nulla forintot érnek, a csomag egyetlenegy munkahelyet sem ment meg és egyetlenegy munkáját elveszítő magyar polgárnak nem fog segíteni - hangoztatta.

Jelenleg a becstelenek, akik munka nélkül a magyar adófizetők befizetésein és az európai forrásokon élősködve váltak Magyarország gazdag embereivé, nem igazán értik meg, miért kellene segíteni a becsületes embereknek - mondta, megjegyezve: a kormány sem méri fel, mekkora bajban van az ország. Javasolta, hogy adjanak azonnali juttatást az időseknek, duplázzák meg a családi pótlékot, a fizetések 80 százalékát biztosítsák azoknak, akik elveszítették állásukat, sürgette a rezsimoratóriumot is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a DK elnöke volt az, aki több százmilliós osztalékot vett fel a cégéből, ő érkezik elkobzott villából és ő intézett a saját cégének kedvezményes áramot miniszterelnökként. Ennyit a becstelenségről - fogalmazott.

Felsorolta a már korábban bevezetett intézkedéseket, a hiteltörlesztési, a kilakoltatási moratóriumot, a járulékok elengedését. Szólt arról, hogy a hétfőn bejelentett intézkedések - a többi között a 13. havi nyugdíj bevezetésének - részleteit a napokban nyilvánosságra hozzák. Szóvá tette, hogy azok javasolnak nyugdíjkiegészítést, akik korábban elvettek 2,4 millió nyugdíjastól egyhavi juttatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!