OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: MTA, rendszerváltás, honvédelem, úzvölgyi temető)

Belföld, 2019.06.18

A Magyar Tudományos Akadémiáról, a rendszerváltásról, a honvédelemről és az úzvölgyi temetőben történekről is beszéltek a képviselők kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



Párbeszéd: a miniszter nem válaszol az MTA-val kapcsolatos kérdésekre



Mellár Tamás (Párbeszéd) a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő törvényjavaslat miatt bírálta az innovációs és technológiai minisztert, mert szerinte Palkovics László a javaslat vitájában nem válaszolt egy sor fontos kérdésre, például arra, hogy a kutatóintézetek elvételével kialakítandó új működési modell miért lesz hatékonyabb, mint a mostani rendszer. "Nobel-díjas kérdés" - fogalmazott - hogy vajon a kutatóintézeteknek a minisztérium alá helyezése miként növeli majd az innovációt és a versenyképességet. Az átalakítást alkotmányellenesnek nevezte, arra hivatkozva, hogy a javaslat elveszi az MTA vagyonát, ami nem állami vagy közvagyon.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Mellár Tamás számtalan alkalommal kapott választ kérdéseire a minisztertől általánosságban és konkrét ügyekben is, legutóbb, a javaslat vitájában Palkovics László mintegy 40 percig válaszolt a felmerült kérdésekre és cáfolta az ellenzéki politikus állításait.

Megerősítette: a kormány célja, hogy a kutatás hatékonyabb legyen és az innováció jobban tudja szolgálni a társadalmat és a gazdaságot a következő időszakban. Megjegyezte: nem lehet államosítani azt, ami az államé, hiszen eddig is állami pénzből finanszírozták a kutatóintézetek működését, és ez a továbbiakban is a folytatódni fog, jövőre jelentősen több forrásból.



Jobbik: a "szépreményű" Orbán Viktorból 30 év után "öregedő, üres tekintető ember" lett


Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője Orbán Viktor 30 évvel ezelőtti, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén mondott beszédét idézte fel, és "elképesztő szimbólumnak" nevezte, hogy a "lelkes fiatalemberből" 2019. június 16-ra egy "öregedő, üres tekintető ember" lett, aki a feleségével egy "elhanyagolt, koszos sírhelyre" egy szál világot helyezett el.

Úgy vélte: Orbán Viktor akkori beszédével ellentétben mára Oroszország "pincsikutyájává" tette Magyarországot.

Úgy fogalmazott: a demokratikus intézményrendszert formálissá tette, a választási rendszert saját érdekei szerint átalakította, a közigazgatás személyügyi szempontja pedig a Fidesznek való hűség lett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: az a Jobbik beszél pincsikutyákról, aki Oroszországnak kémkedő képviselőt küldött Brüsszelbe.

Hangsúlyozta: június 16-a a szabad Magyarország és a nemzeti önrendelkezés ünnepe. Arról beszélt: a rendszerváltás számos erénye mellett, számos rendezetlen adósságot is hátrahagyott, a 2010 utáni kormány azonban igyekezett ezek közül többet is a megoldani. További munkára van szükség, a Jobbik azonban nem segít ebben, hanem összefog az utódpárttal, és Gyurcsány Ferenccel - jegyezte meg.


(innentől a szöveg változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!