OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: német választások, az ország állapota, migráció, válságkezelés)

Belföld, 2021.09.27

A német választásokról, az ország állapotáról, a migrációról és a válságkezelésről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



MSZP: a jövő baloldali és zöld



Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt a vasárnapi német választások kapcsán, hogy a jövő baloldali és zöld. A Német Szociáldemokrata Párt győzelme azt mutatja, hogy Németországban is egyre többre értékelik a választók az emberközpontúságot, a szociális és a zöld szempontokat, amelyek növelik az állam gondoskodó szerepét - mondta.

Ugyancsak a változás jeleként beszélt Joe Biden amerikai elnök tavalyi megválasztásáról és a norvég szociáldemokraták győzelméről. Úgy értékelt: a Fidesz és Orbán Viktor felett eljárt az idő.

Szerinte az előválasztáson résztvevő magyar emberek tömegei mondják ki a napokban: elegük van Orbán Viktor korrupt és populista rendszeréből. A világnak és Magyarországnak nincs szüksége illiberálisokra, szélsőséges populistákra - hangoztatta, jelezve: Karácsony Gergely a multik helyett az emberek érdekeit fogja képviselni miniszterelnökként.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy látta, a baloldal nem tud arról leszokni, hogy külföldről akarja megnyerni a választásokat.

Elmondta, a baloldal minden külföldi kérést kiszolgál és csak milliárdos miniszterelnököket adott. A baloldali kormányzással kapcsolatban tett fel kérdéseket. Az baloldali kormányzás, hogy 15-ször emelték meg a rezsit, hogy elvettek egy havi nyugdíjat, egy havi bért az emberektől, hogy devizahitelekbe kergették az embereket - sorolta.


Jobbik: nemcsak kormányt, hanem rendszert is fogunk váltani



Jakab Péter (Jobbik) szerint a kormánypártok mindent el akarnak venni a magyar emberektől, a pénzüket, a jövőjüket, az életüket, az egészségüket, lehallgatják a telefonjaikat. Ugyanakkor 13 éve nem nyúltak hozzá a minimálnyugdíjhoz és a családi pótlékhoz - közölte, úgy fogalmazva: a kormánypártok Európa szegényházává tették az országot, saját magukat pedig milliárdossá.

Közölte, hogy a kormánypártok feláldozták a nemzetet saját gazdagodásuk oltárán. Aki ilyet tesz, annak nincs kegyelem, csak kőkemény elszámoltatás - hangoztatta. Szerinte az elszámoltatás lesz az új kormány hitelességpróbája, ehhez pedig csak akarat kell.

Elmondta, hogy az ellenzék a szabadság és a jólét országát fogja felépíteni. Hozzátette: nem akarja folytatni az elmúlt 30 év politikáját, ezért csak annyit ígér, amennyit biztosan meg tud tartani. 30 év mocskát nem lehet 30 nap alatt helyrehozni, "piszoknehéz" lesz romjaiból újjáépíteni az országot - vélekedett. Jakab Péter közölte, vele nemcsak kormányt, hanem végre rendszert is vált az ország.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Jobbik összeolvadását hangsúlyozta a baloldali pártokkal. Szerinte ha a Jobbik-elnök fontosnak tartaná a magyarok megélhetését, akkor nem fogott volna össze az országvesztőkkel. Felidézte, hogy a jobbikos politikus "új főnökeinek" kormányzása idején 13 százalékkal nőttek a reálbérek Magyarországon, míg a mostani kormányzás alatt 70 százalékkal, a gazdaság pedig 7 százalékkal zsugorodott, most pedig 7 százalékkal nő.

Szerinte a Jobbik-elnöknek csak epizódszerepet osztottak "ebben a baloldali előválasztásnak nevezett izében"; a Jobbik és Jakab Péter önként odaadta önállóságát azoknak, akik ellen a pártja létrejött, a posztkommunistáknak. Megjegyezte: a Jobbik rálépett egy útra és arról már nem lehet visszafordulni.



KDNP: meg kell állítani a migrációt



Simicskó István (KDNP) közölte: meg kell állítani a migrációt, oda kell vinni a segítséget, ahol a baj keletkezik, nem pedig a bajt behozni Európába. Elmondta, erősödik a migrációs nyomás a déli határon, idén eddig 80 ezer migránst fogtak el és emelkedik az embercsempészek száma is, idén 780 ember ellen indítottak eljárást.

Jelezte, nem szeretnék, hogy ha a 2015-ös állapotok visszatérnének, a kerítés és a határvédelem biztosítja a magyar emberek biztonságát. A politikus gyenge pontokat is látott, ezek között említette Brüsszel hozzáállását, a gyökereitől elszakadó Európát és a magyar baloldalt is, amely mindvégig hátráltatta a kerítésépítést.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy tavaly 46 ezer migránssal szemben intézkedtek és 285 embercsempészt fogtak el, idén a számok már jóval magasabbak.

Szerinte csak a Fidesz-KDNP által meghozott döntéseknek köszönhető, hogy meg lehet védeni az országot a migránstömegektől. Azt kérte: "ne hagyjuk, hogy a baloldal visszatérjen". Hozzátette: ha baloldal lenne hatalmon, akkor megszüntetnék a családtámogatást, a nyugdíjasok egyes juttatásait és ezt a pénzt a migránsoknak adnák.


Fidesz: sikeres a magyar válságkezelés


Szathmáry Kristóf (Fidesz) hangsúlyozta: a válságkezelés alapján Magyarország egy sikeres ország. Magyarország azon kevés európai államok közé tartozik, amelyek elérték a válság előtti szintet - mutatott rá.

Soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, és a 4,7 millió foglalkoztatott mellett 4 százalék körüli a munkanélküliség - sorolta. Hozzátette: 2022 januárjában annyi lesz a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az átlagbér volt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a Moody's javított Magyarország besorolásán, és stablira minősítette az ország kilátásait. Ezzel Magyarországot mind a három nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja.

A felminősítés gazdaság ellenállóképességének és az ebből adódó kedvező növekedési kilátásnak köszönhető, melyet a kormányzat növekedésbarát gazdaságpolitikája alapozott meg - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!