OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: Paks 2., ÁSZ, infláció, költségvetés)

Belföld, 2019.06.11

A paksi beruházásról, az Állami Számvevőszékről, az inflációról és a költségvetési tervezetről is beszéltek a képviselők az Országgyűlés keddi ülésén napirend előtt.



LMP: felesleges és drága Paks 2



Demeter Márta (LMP) felszólalásában a Paks 2 beruházást bírálta, feleslegesnek, drágának, veszélyesnek és rossznak minősítve azt. Szerinte a beruházás megbukott, hiszen már a miniszterelnök is beismerte, hogy komoly csúszás várható a projektben. Mára ott tartunk, hogy van egy rossz szerződés, egy rossz koncepció és egy komoly nemzetbiztonsági kockázat is, miközben a szakma és a közvélemény is elutasítja a paksi bővítést - tette hozzá. A képviselő az oroszokkal kötött szerződés módosítását firtatta, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha nem módosítanak ezen, akkor Magyarországnak hamarosan el kell kezdenie törleszteni a "borzasztóan rossz pénzügyi konstrukciót". Az LMP képviselője a megújuló energia felhasználását és a magyar gazdasági szerkezet átalakítását szorgalmazta.

Süli János, A Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a csúszásnál fontosabb, hogy jó minőségű, megbízható tervek álljanak rendelkezésre. Hozzátette: a magyar követelmények szigorúbbak, mint az oroszok, így több ponton áttervezésre szorul az erőmű, ami megnöveli a tervezés idejét. Emellett - folytatta - 22 hónap csúszást eredményezett a projekt brüsszeli felfüggesztése és annak következményei.

Jelezte: a pénzügyi feltételek módosítása folyamatban van, amelyet a brüsszeli bizottsággal is egyeztetni kell, valamint önálló parlamenti döntést is kell majd hozni róla.

Elmondta: a módosítás lényege, hogy eddig dátumhoz volt kötve a visszafizetés időpontja, most pedig eseményhez lesz kötve. Amikor a blokk sikeresen üzembe helyezik, termelésre alkalmas állapotba kerül, attól kezdve kell a törlesztést megkezdeni - ismertette a miniszter, aki szerint "nincs olyanról szó", hogy a napokban el kellene kezdeni törleszteni.


Jobbik: a munkavállalóknak nincs miből félretenni


Jakab Péter (Jobbik) szerint a magyar munkavállalók nem azért nem takarékoskodnak, mert nem tudnak felelősen gazdálkodni, hanem mert nincs miből félretenniük. Emlékeztetett: Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke azt mondta, a dolgozóknak nem kellene megkapniuk a teljes fizetésüket, hanem annak egy részét megtakarítási számlára kellene utalni.

Közölte: Domokos László "csak egy báb", azt mondja, amit a kormány kitalál. A kormány az önkormányzati választás után meg fogja lépni ezt a tervet, addig bedobták a köztudatba, hogy "hadd eméssze a nép"- vélekedett. Hozzátette: ugyanakkor a kormánynak eszébe ne jusson megvalósítani a tervét.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kijelentette: az ÁSZ független alkotmányos szerv. A törvényeket be kell tartani, aki nem így tesz, annak szankciókkal kell számolnia - közölte. Megjegyezte: nem elfogadható, hogy amikor valaki lebukik, hogy nem tartotta be a törvényeket, az alkotmányos szerv vezetőjét mószerolja a parlamentben.


Párbeszéd: a nyugdíjemelés terén bőven van még tennivalója a kormánynak


Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a KSH adatai alapján a kormánynak a nyugdíjemelés terén még bőven van tennivalója. A KSH közleménye szerint ugyanis hét éve nem volt olyan magas az infláció, mint most, ez tény, és ezt a tapasztalatok is alátámasztják - jelentette ki.

Azt mondta: az áremelkedés tekintetében szégyen a nyugdíjak emelésének javasolt mértéke. Ha a kormány büszke a gazdaság növekedésére, az ebből fakadó következményekkel is számolni kell - közölte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a szocialista kormányok idején az infláció növekedése mindig meghaladta a jövedelmek növekedését, az emberek jóléte nem volt biztosított. Az inflációt a jövedelmekhez kell viszonyítani, és a jövedelmek nagyobb mértékben nőttek, mint az infláció - mondta. Hozzáfűzte: a kormány politikája helyes, és a jövőben is ezt az irányt követi.


Fidesz: biztosított a családvédelmi akcióterv elemeinek fedezete a költségvetési javaslatban


Kósa Lajos (Fidesz) hangsúlyozta: a költségvetés egyik legfontosabb célja a családok segítése, és a családvédelmi akcióterv minden elemének fedezete biztosított a költségvetési javaslatban. A kormány és a Fidesz-frakció kiemelt figyelmet fordít a családok biztonságára - tette hozzá.

Úgy látja, a tervezetben az ország fizikai védelme is garantált, és a gazdaság védelme is lényeges cél. A költségvetési javaslat a legfontosabb kérdésekre mindenképpen választ ad - vélekedett, arra kérve az Országgyűlést, hogy támogassa a tervezetet.

Dömötör Csaba államtitkár arról beszélt, hogy a költségvetési tervezet nagy hangsúlyt helyez a fizikai és a gazdasági biztonságra, és ha a parlament elfogadja a javaslatot, többet költhetnek a családok támogatására is.

Az államtitkár kitért rá: az ülés közben is zajlanak a dunai hajókatasztrófát követő mentési munkálatok. Dömötör Csaba részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a mentésben, helytállásuk - hangsúlyozta - példaértékű, minden tiszteletet megérdemel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!