OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: pedagógusok, rezsicsökkentés)

Belföld, 2022.10.04

A pedagógusok helyzetéről és a rezsicsökkentésről beszéltek a Jobbik, a Momentum és az MSZP képviselői napirend előtt kedden az Országgyűlésben.



Jobbik: ketyeg a bomba az oktatás területén



Ander Balázs (Jobbik) azt mondta: "ketyeg a bomba" az oktatás területén, és a kormánypártok nem sokat tettek azért, hogy hatástalanítsák. A ma iskolája szerinte elöregedett, hiszen a tanárok 50 százaléka 50 év feletti, a 30 év alattiak aránya a 6 százalékot sem éri el, a magyar tanártársadalom pedig elszegényedett, már azzal is megelégedne, ha a fizetéseket nem a 2014-es, hanem a mindenkori minimálbérhez kötnék.

Hozzátette: a ma iskolája "félelemben tartott", mert jól látható, hogy mi történt a Kölcsey Gimnázium tanáraival. Méltatlan eljárásnak nevezte, hogy a tiltakozó tanárokat kirúgták, szerinte ez a "rubelkormány válasza" a nemzet jövőjét befolyásoló kérdésekre. A képviselő új klebelsbergi modell létrehozását sürgette.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára úgy reagált: Ander Balázs pártelnöki pozícióba segítette Gyöngyösi Mártont, aki a parlamentben zsidó politikusok listázásáról beszélt, cserébe "beülhetett az egyik kényelmes parlamenti képviselői székbe". "Ez az a morális emelvény", amiről Ander Balázs a hozzászólását megtette - jegyezte meg.

Bírálta a Jobbikot, mert szerinte azokkal paktált le, akik elbocsátottak tizenötezer pedagógust, csökkentették a pedagógusbért, fizetőssé tették a pedagógusképzést, és eladták még a Nemzeti Tankönyvkiadót.

Hangsúlyozta: a kormánynak még sok feladata van az oktatással kapcsolatban, az ellenzéknek viszont nem politikai célokra kellene használnia a tanárokat.



Momentum: a kormány fogadja el a Momentum rezsimentő csomagját!



Lőcsei Lajos (Momentum) arról beszélt: a kormányoldal azt ígérte a választások előtt, hogy megvédi a magyar családokat és a rezsicsökkentést, azonban a választások után a gáz árát a hétszeresére, a villanyét a kétszeresére emelte.

Eközben az élelmiszerárak 40-50 százalékkal emelkedtek, így most családok százezreinek azon kell gondolkodnia, hogy télen fűtsenek, vagy egyenek.

A kormány ahelyett, hogy őszintén kiállt volna a magyar választópolgárok elé, és elismerte volna hibáját, inkább azzal volt elfoglalva, hogy vármegyéket és ispánokat hozzon létre, valamint, hogy 350 milliárd forint közpénzt tegyen a Vodafonba - bírált.

Arra szólította fel a kormányt, hogy fogadja el a Momentum rezsimentő csomagját.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: a kormány árstopokkal, kamatstoppal segíti a családokat, fenntartja és bővíti a családtámogatási rendszert.

Azt javasolta a képviselőnek: ha a rezsimentő csomagot szeretné elfogadtatni, akkor csatlakozzon a kormány szankciók elleni küzdelméhez.



MSZP: a kormány Brüsszelben kuncsorog a tanárok béréért



Kunhalmi Ágnes (MSZP) a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok miatt emelt szót, bírálva a kormányt. Szerinte a kormány kiüresítette, lényegében ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát, alaptörvény-ellenes és a nemzetközi joggal is szemben álló jogi szabályozást alkotott.

Felhívta a figyelmet arra: a polgári engedetlenségnek pontosan az a lényege, hogy az abban résztvevők szembehelyezkednek a jogi szabályozással, mint ahogy ezt tette Orbán Viktor 2007-ben a Kossuth téren.

Hangsúlyozta: a tanárok nem fizetett forradalmárok, akik nem akarnak tanítani, nem ők csapták be a kormányt, hanem a kormány csapta be őket, amikor a számukra alkotott életpályamodellben ígérteket megszegte. Kiemelte: a pedagógusok és más közalkalmazottak fizetésének folyósítása minden országban a nemzeti kormányok feladata, a magyar kormány viszont, miközben Brüsszeltől félti az ország szuverenitását, ott "kuncsorog" a tanárok béréért.

Rétvári Bence államtitkár úgy reagált: a baloldalnak régóta az a taktikája, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb a baloldalnak, ezt gondolják, így cselekszenek, így is szavaznak.

Egyetértett azzal, hogy a pedagógusok fizetése alacsonyabb, mint amit megérdemelnek, ezért fizetésüket emelni is kell. Jelezte: a kormány ezt meg is tette, idén is emelték, és a jövőben is emelni fogják a tanárok bérét. A baloldal ezzel szemben kormányon csökkentette a pedagógusok fizetését - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!