OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: színházak, kormányzati intézkedések, dolgozók helyzete)

Belföld, 2019.12.10

A kulturális törvény módosításáról, a kormány idei intézkedéseiről és a magyar dolgozók helyzetéről volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.



MSZP: a Fidesz félti hatalmát



Tóth Bertalan (MSZP) elmondta, hétfő este több ezren tüntettek Budapesten, mert a kormány "baltával esett neki" a kulturális életnek, a kultúra finanszírozásának.

Értékelése szerint az a kormányzati támadás, amely jelenleg is zajlik az oktatás, a tudományos és művészeti szabadság, az igazságszolgáltatás, az önkormányzatiság és a képviselői jogok ellen nem más, mint félelem által vezérelt bosszú. A Fidesz félti hatalmát, mert október 13-án vereséget szenvedett; a Fidesz megsértődött a választókra, és így próbál bosszút állni - hangoztatta, megjegyezve: az egységbe kovácsolódott ellenzék 2022-ben el fogja zavarni az Orbán-kormányt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a szakmai szervezetek szerint a készülő kulturális törvénymódosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit. Rögzítette, a módosítással nem szűnik meg a Nemzeti Kulturális Alap, nem lesz kevesebb forrás és nem lesz vége sem az alternatív színházaknak, sem az autonómiának.

Kifogásolta, hogy míg Tarlós István volt főpolgármester azokat a színházvezetőket is kinevezte, akikkel nem állt egy világnézeti platformon. Karácsony Gergely mostani főpolgármester azonban máris eltávolította Bán Teodórát a szabadtéri színpad éléről - közölte.

Értékelte az idén az MSZP-vel történteket: elvesztették Botka László szegedi polgármestert, az európai parlamenti választáson hat százalékot értek el és az ellenzéki összefogás keretében egykori antiszemitákat juttattak hatalomba.



Párbeszéd: Budapestet már felszabadították a Fidesz tolvajhatalma alól



Szabó Tímea (Párbeszéd) a "rabszolgatörvény" bevezetését, a katasztrofálisan alakuló demográfiai mutatókat bírálta egyebek mellett. A kormány intézkedéseit bírálva szóvá tette, hogy háromezer családot lakoltattak ki idén, 46 ezren haltak meg gyógyítható betegségben, "szétverték" az akadémiát, "bedarálják" a színházakat, "szájzárat raknak" a képviselőkre.

Kijelentette, október 13-án az ellenzék felszabadította Budapestet a Fidesz "tolvajhatalma" alól és azóta már eltörölték a fővárosban a rabszolgatörvényt, kihirdették a klímavészhelyzetet és antikorrupciós csomagot is elfogadtak.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy az ellenzék riogatása a "rabszolgatörvény" miatt szemen szedett hazugság volt. Beszámolt arról, hogy az elmúlt években nőtt a szociális dolgozók, a pedagógusok, az orvosok, a mentősök, bére; 2010 előtthöz képest 724 milliárd forinttal többet költenek egészségügyre, oktatásra pedig 645 milliárd forinttal jut több. Közölte, nem lesz szájzár a képviselőknek, csak ezentúl viselkedniük kell.

Szerinte mindent elmond az ellenzékről az, amit eddig Budapesten csináltak: jelentősen megnövelték a pozíciók számát, jócskán megemelték a saját fizetésüket. Kifogásolta, hogy elkezdték visszahívni a színpadra a múlt embereit, illetve kinevezték Vágó István kvízmestert, aki a BKV vasúti járműjavítót felügyeli. Legyenek ők is milliomosok, ha eddig nem voltak azok! - összegzett.

Azt mondta, az ellenzék minden lényeges ponton szembemegy a választáson általa ígértekkel: adóemelések, fejlesztések helyett vétó, stadionstop helyett kórházstop.



Jobbik: egymással legyünk szolidárisak!



Jakab Péter (Jobbik) is bírálta a "rabszolgatörvényt", az alacsony béreket, a dolgozók kiszolgáltatottságát. Egy év alatt 15 százalékkal nőtt a sertéshús, 31 százalékkal a friss zöldség ára, miközben a bérek 10 százalékkal nőttek - mutatott rá, hozzátéve: a minimálnyugdíj összege 11 éve változatlan, 28 500 forint. Úgy fogalmazott: lassan már a párizsi is luxus Magyarországon.

Közölte, a kormány agyonadóztatja a magyarokat, hogy legyen miből kórházat építeni Kenyában és hajózni az Adrián meg az űrben. Szerinte a kabinet csak gyűlöletpolitikát ad a magyaroknak, az emberek pedig már magukat is gyűlölik és sajnálják a béremelést a tanároktól, a rendőröktől, az orvosoktól. Ne egymásra haragudjunk! Ne a Fidesszel legyünk szolidárisak, hanem egymással! - szólított fel összefogásra azzal érvelve: a gyűlöletet mindig legyőzi a szeretet.

Dömötör Csaba válaszában úgy értékelte, a képviselő felszólalásának lényege az volt, hogy a gyűlölet hangján követelt szeretetet. Elmondta, ugyan még nem tart ott az ország, ahol szeretnék, a Jobbik azonban rendszeresen sértegeti a magyarokat. Az identitásválságból fakadó frusztrációjukat ne a magyarokon töltsék ki! - kérte.

Kifogásolta, hogy a Jobbik összeállt a 2006-os rendőrattak elkövetőivel, Gyurcsány Ferenccel együtt tettek esküt és a feleségével egy színpadon "tündökölnek". Nyugodtan satírozzák ki a logójukból a nemzeti színeket és rakjanak rá egy vaskos vörös csillagot! - javasolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!