OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: tűzijáték, rendvédelmi dolgozók)

Belföld, 2022.06.28

Az MSZP szerényebb tűzijátékot javasolt augusztus 20-ra, a Momentum és a Jobbik pedig azonnali béremelést követelt a rendvédelmi dolgozóknak, míg a DK felszólalója az áremelkedésekről beszélt napirend előtt kedden az Országgyűlés ülésén.



MSZP: több kenyeret és kevesebb cirkuszt


Komjáthi Imre (MSZP) azt javasolta a kormánynak, hogy a jelenlegi gazdasági válsággal és a létbizonytalansággal terhelt helyzetben fontolja meg, hogy szerényebb tűzijátékot tart augusztus 20-án. Jelezte: a sajtóhírek szerint ugyanis a tavalyinál is "gigantikusabb" tűzijátékot tervez a kormány, ami akár több mint egy milliárd forintba is kerülhet, míg a különböző ünnepi programokra ezen felül még 6,5 milliárd forintot szánnak.

Felhívta a figyelmet arra: 2019-ben csak 212 milliót költöttek a tűzijátékra, és most is csak ennyit kellene, a megspórolt pénzt pedig az emberek megsegítésére kellene fordítani. "Több kenyeret, kevesebb cirkuszt!" - fogalmazott.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy reagált: a kormány célja, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával - akár nehezebb, akár "napfényesebb" időszakról van szó - méltóan megünnepeljék Magyarország nagyjait.

Hangsúlyozta: a tűzijáték nagyon fontos eleme az augusztus 20-i ünnepségeknek, komoly hagyományai vannak és rendkívül népszerű is. Jelezte: ha szeretnék méltó színvonalon megtartani a tűzijátékot, akkor annak költségei vannak, de ez a turizmus és az országmárka erősítéséhez is hozzájárul.

Arra hívta fel a figyelmet: a kormány 2010 óta egyre nagyobb erőforrásokat juttat a kiemelt területekre - így a védelemre, az oktatásra, az egészségügyre és a kultúrára is - és a több száz milliárd forintot kitevő többletekhez képest a tűzijáték költsége kicsi.



Momentum: azonnali érdemi béremelést a rendvédelmi dolgozóknak!



Gelencsér Ferenc (Momentum) azonnali, érdemi béremelést szorgalmazott a rendvédelmi dolgozóknak. Jelezte: már 299 rendőr szerelt le az elmúlt hetekben. Pozitív fejleménynek nevezte a közelmúltban kiutalt féléves fegyverpénzt és az év eleji 10 százalékos béremelést, de szerinte ez mára el is inflálódott.

Jelezte: egy magyar rendőr rosszabbul keres, mint szlovák, román vagy horvát kollégái. Szerinte szégyenletesen méltatlanul bánnak ma Magyarországon a rendőrökkel, holott a rendőröket meg kellene becsülni, mert nélkülük nincsen rend.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára úgy reagált: vajon a Momentum frakcióvezetője akkor is rendőrök megbecsülésére gondolt, amikor füstgránáttal dobálta meg őket?

Hangsúlyozta: a kormány szerint valóban megbecsülés és a tisztelet illet minden rendőrt, ezért a kabinet 2010 óta béremelésekkel igyekszik biztosítani a rendőrök számára a perspektivikus életpályát.

Jelezte: míg 2010-ben a magyarok óta 64 százaléka érezte magát biztoságban ez mára közel 85 százalékra nőtt, ami a rendőrök eredményes munkájának is köszönhető.

Hozzátette: a rendőröknek a déli határ védelmében is kiemelt szerepük van.



Jobbik: emelni kell a rendvédelmi illetményalapot!



Sas Zoltán (Jobbik) a rendvédelemi illetményalap emelését javasolta és arra figyelmeztetett, hogy ennek elmaradása súlyos problémákat okozhat. Ez egy nehéz hivatás, ami rengeteg lemondással jár, nem várható el, hogy a rendőrök lemondjanak a lakhatási igényeikről vagy a családalapításról, ehelyett a szolgálati jogviszonyukról fognak lemondani - mondta.

Szerinte soha nem látott mértékben szerelnek le a rendőrök, ami veszélyeztetheti a feladatellátást és ezzel az állam működését is.

Külön egység létrehozását javasolta a határvédelemre.

Rétvári Bence államtitkár, megjegyezte: a Jobbik úgy tűnik, hogy megpróbál visszatalálni a 2010-es rendpárti irányvonalához, azonban ma már a párt "Gyurcsány Ferenc egyik, fasiszta tagozata a baloldalon belül, ahogyan a többi párt is egy-egy tagozattá vált".

Megjegyezte: annak a pártnak, amely saját rendezvényét nem tudja biztosítani a rendet és ahol a párt elnöke saját alelnökét "jelentgeti fel" a közpénzek kezelése miatt, kicsit nehéz kifelé azt mutatnia, hogy nála a rend alapvető érték.

Emlékeztetett: a kormány 2010 óta duplájára emelte a rendvédelemre fordítható forrásokat, így ezek ma már elérik az 1000 milliárd forintot. Kitért arra is: az ellenzék valóban nagy összeomlást vizionált a veszélyhelyzet végén lejáró felmondási moratórium megszűnésével, azonban a fluktuáció csak egy százalék körüli.


DK: a kormány foglalkozzon az emberek valódi problémáival!


Arató Gergely (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereket leginkább az áremelkedések foglalkoztatják, míg a kormányoldalt a vármegye és a főispán érdekli.

Miért van az, hogy a forint gyengül leginkább a régiós valuták közül? - tette fel a kérdést. Kijelentette: "kamu, hogy kizárólag a háború miatt van infláció", szerinte a kormány miatt van infláció.

Azt mondta: itt az ideje, hogy "leszálljanak a földre" és elkezdjenek az emberek valódi problémáival foglalkozni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint, ha a kormány nem tartaná a kapcsolatot a választókkal, nem ért volna el győzelmet a választáson.

Kijelentette: az ellenzék olyan ország képét festi le, ahol a pusztulás uralkodik. Valóban nehéz időszakot élünk - ismerte el, hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon áll.

A munkanélküliség a hatodik legalacsonyabb az unióban, a bruttó átlagkeresetek 15 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A minimálbér az elmúlt tizenkét évben mintegy háromszorosára nőtt - sorolta.

Azt javasolta a képviselőnek: nézze meg, milyen infláció uralkodik Európában, és ne tagadja le, hogy az érték annál nagyobb, minél közelebb van egy ország a háborús zónához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!