OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: válságkezelés, gazdaságpolitika)

Belföld, 2022.06.08

Az inflációról és a válságkezelésről, valamint a kormány gazdaságpolitikájáról is szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés szerdai ülésén.



MSZP: baj van, mert a kormány pénzgyűjtésbe kezdett


Hiszékeny Dezső (MSZP) közölte: baj van, mert a kormány pénzgyűjtésbe kezdett, és ezermilliárd forintos nagyságrendben hoz létre alapokat. Szerinte a lakosság a közöltek duplájának érzi az infláció mértékét, és hamarosan a vállalkozásokon keresztül az elszabadult energiaárakat is érzékelni fogja.

Szerinte a válságból az egyszerű emberek nem fognak kimaradni, az intézkedések szinte minden eleme a lakosságtól von el pénzt. A baj okát a háborúra fogja a kormányzat, holott az első eleme a választások előtti osztogatás - ítélte meg.

Úgy fogalmazott: beismerték, hogy a rezsicsökkentés nem fenntartható. Közölte azt is: hiányolja a teherviselésből a "mesterségesen teremtett" nemzeti tőkés osztályt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy kezdte a válaszát: az ellenzék végre észrevette, hogy a hibás brüsszeli döntések és a háború miatt Európa nehézségekkel küzd. Sorolta, mennyibe kerül Európa más országaiban az üzemanyag, lényegesen drágább, mint Magyarországon.

Szerinte a brüsszeli szankciók több kárt okoznak a szankcionáló országoknak, mint Oroszországnak, különösen azoknak, amelyek közelebb vannak Oroszországhoz.

Mikor jut eszébe végre a baloldalnak, hogy a nemzeti érdek kapcsán is tehetne valamit? - tette fel a kérdést. Sérelmezte, hogy az ellenzéki politikusok rendre bírálták a rezsicsökkentést.

A kormány ebben a helyzetben is meg fogja védeni a családokat, a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét - hangsúlyozta.


Momentum: a kormány elfecsérelt egy évtizedet


Bedő Dávid (Momentum) a kormányzat egyik fő bűnének ítélte, hogy "cafatokra szaggatták a magyar társadalom szövetét" a gyűlöletkeltéssel. Ennek célja az volt, hogy hatalmon maradjon a kormányoldal.

Hozzátette ugyanakkor: a kormány a magyar gazdaságban is pusztítást végzett. Miközben ezermilliárdos nagyságrendben ömlött az országra az uniós pénz, az elmúlt évtizedet elpazarolta a kormányzat - jelentette ki. Szerinte a magyar gazdaság függetlenségének megerősítésére kellett volna költeniük a pénz - fogalmazott -, nem pedig az oligarchák "etetésére".

Nem tartalékoltak, nem gondolkodtak előre, ennek pedig a magyar emberek fogják meginni a levét - fogalmazott. Ezért van most szükség megszorításra - tette hozzá.

Szerinte van alternatíva, az uniós forrásokat megkaphatja az ország, ha "önök befejezik az ország kifosztását". Nemzeti érdeknek nevezte az uniós források hazahozatalát.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára arra mutatott rá, hogy a magyar GDP-növekedés élen jár az unióban.

Egyetértett abban, hogy az uniós forrásoknak mielőbb Magyarországon kell hasznosulniuk, hiszen azok járnak az országnak, a magyar embereknek. Annál is inkább, mert a magyar gazdaság, a magyar emberek termelték meg ezeket a forrásokat - jelentette ki.

Sorolta a vitákat Brüsszellel, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezen kérdésekben az emberek állást foglaltak nemzeti konzultációk vagy népszavazás keretében.

Azt mondta: az az érdekünk, hogy minél inkább a magyar gazdaság számára hasznosuljon az uniós forrás.


Jobbik: másfajta gazdaságpolitikára lenne szükség


Brenner Koloman (Jobbik) szerint tizenkét év egypárti túlhatalom után a Fidesznek egy kiemelkedően nehéz gazdasági és szociális válságban nem az eddigi gazdaságpolitikát kellene folytatnia.

A pártja egyetért a különadókkal, ha azokat az érintettek nem tudják áthárítani az emberekre, megjegyezte ugyanakkor, hogy a bankok a saját bevallásuk szerint korábban a különadóból több mint 200 milliárd forintot áthárítottak.

Sorolta azokat a vállalatokat és embereket, amelyek valóban extraprofithoz jutottak.

Elítélte azt a megszorítást, hogy az önkormányzatokat és a hazai kisvállalkozásokat kiveszik a rezsicsökkentésből. A vállalkozók szerint ennek komoly inflációs hatása lesz - mutatott rá. A többi között az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését kezdeményezte.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt kifogásolta, hogy a Jobbik a szélsőséges politikát megvalósító Gyurcsány Ferenc (DK) pártja mellé állt.

Sérelmezte azt is, hogy az ellenzéki képviselő egyszer támogatja a kormány válságkezelő intézkedéseit és az extraprofitadó bevezetését, míg politikai alapon hiányol cégeket, embereket az adóztatásból. Szerinte a kormány politikája egyértelmű.

Rámutatott arra, hogy az elhúzódó háború következményeit még senki sem látja.

Kijelentette: a kormány megvédi "az agyontámadott" rezsicsökkentést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!